laž, lažljivac, neistina
Izvor: Mohamedmatar/Pixabay
Melita Pavlek
GOVOR TIJELA

Kako prepoznati kada netko laže

Zašto nam je uopće istina toliko važna? Vjerojatno zato što želimo vjerovati da se sve može mjeriti, vagati, etiketirati. A nije uvijek tako. Istina nam je važna više zbog nas nego zbog drugih ljudi. Jer, iskreno, tko od vas nije imao prilike družiti se s lažljivcima koji su svojim konstrukcijama uvijek na kraju više naštetili sebi nego drugima. Ipak, ako barem načelno istražite konstruira li nešto u glavi osoba ispred vas ili se prisjeća neke informacije, dovoljno je da joj promatrate pokrete očiju. Barem za početak!

Sve je u očima

Sjetite se da, ako se radi o dešnjaku, osoba će (gledano iz vaše pozicije u lice osobe) pomicati oči gore i desno ako se prisjeća neke vizualne informacije. To znači da će pokušati iz vizualne ladice izvući informaciju i izreći je. No, ako neku informaciju nema spremljenu u ladice, oči će se kretati lijevo i gore (iz vaše pozicije promatrača). To još uvijek ne znači da laže već da konstruira mentalnu sliku.

Promjena ponašanja

Stvari nisu toliko jednostavne. Pokreti očiju jednostavno pokazuju naše preferencije vezane uz određenu vrstu razmišljanja, ali mogu biti i pokazatelj ne govorenja istine. Želite li se zaista igrati, uključite u svoje istraživanje i druge opcije osim pokreta očiju. Načelno će u konstruiranju nove istine osobe promijeniti ponašanje i, ako se koncentrirate, moći ćete primijetiti promjenu ritma disanja, položaja tijela ili znojenje. Isto tako, osoba će u pojašnjavanju dodavati jako puno informacija želeći potkrijepiti svoju neistinu.

Ciljana pitanja

Najjednostavnija metoda za otkrivanje sitnih laži je poligrafski sustav, pa možete probati. Postavite osobi nekoliko pitanja na koja znate odgovor i pratite govori li istinu. Zapamtite kako izgleda kad govori istinu i onda tek postavite trik pitanje. Ako zapazite promjenu – nešto ipak nije u redu.

Naravno da postoje osobe koji su notorni lažljivci i koji toliko vjeruju svojoj neistini da je tako i prenose. Za njih nema nikakvih posebnih trikova osim da ih ostavite da se upletu i uhvate u svoju mrežu. Ipak, zgodno je pratiti oči jer vam mogu otkriti puno više od onoga što mislite da znate o drugoj osobi.

Pokušajte i zabavljajte se. Vrijedi istraživanja.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.