voče i povrće
Izvor: KamranAydinov/Freepik
Petra Ladan
NEKOLIKO METODA

Kako pravilno oprati voće i povrće?

U ovom dijelu godine na tržnicama je puno svježeg voća i povrća, no kako ih prilikom konzumacije i pripreme "osloboditi" pesticida i drugih nečistoća, ključno je pitanje. Iako su voće i povrće zdrave namirnice, tretiraju se raznim nepoželjnim sredstvima kako bi brže sazreli ili zadržali trajnost, što ugrožava ljudsko zdravlje.

Primjerice, kaže se da su jabuke, jagode, rajčice, kupus i mrkva na samom vrhu prema količini korištenih pesticida za njihov uzgoj. Najvažnije je dobro oprati voće i povrće prije konzumacije, a taj pojam danas ima višestruko značenje. Naime, neki će reći da nema tu puno filozofije, jer dobro oprati znači temeljito oprati u vodi, a ne samo isplahnuti; neki se kunu u magičnu moć sode bikarbone i vinskog octa, a posljednje vrijeme raste popularnost zeolit praha. 

Zeoliti

Što su uopće zeoliti? Riječ je o spojevima koji nastaju prirodnim putem u zemlji uz pomoć interakcije vulkanskih stijena, pepela i podzemne vode. U njima se navodno nalazi više stotina minerala i odavno su ih ljudi koristili za, primjerice, ishranu biljaka i pročišćavanje voda. Danas je zeolit vrlo popularan kao čistač toksina (iz organizma, ali i voća i povrća), a pripisuje mu se pozitivan učinak na imunosni, živčani sustav i energiju. A sve zato što eliminira toksine. Zeolit se danas može kupiti u obliku kapsula i praška. Upravo prašak najpopularniji je oblik korištenja. Neki ga zbog detoksikacijskog učinka preporučuju piti ujutro natašte, otopljenog u vodi, premda neka istraživanja kažu kako nije probavljiv kada se uzima oralno, a mnogi su prigrlili i ideju da će namakanje voća i povrća u zeolitu eliminirati toksine. Postupak je jednostavan: malu količinu zeolit praha stavite u vodu, u nju potopite voće i povrće na 15-ak minuta te potom ponovno isperite u vodi.

Iako ćete, pretražujući internet, naići uglavnom na pozitivne efekte zeolita, važno je biti svjestan da to nije lijek, premda mu se - baš kao i uvijek kad se pojavi neki novi trend - propisuje magična moć. Zeolit vas zasigurno neće ozdraviti od teških bolesti, ali odlučite li u njemu prati voće i povrće, to zasigurno neće štetiti.

Soda bikarbona

Slično je i sa sodom bikarbonom: ako se osjećate bolje i sigurnije ako ste voće i povrće prije konzumacije ostavili u vodi u koju ste dodali sodu bikarbonu, to je u redu. Dodajte jednu žličicu sode bikarbone na dvije šalice hladne vode. Ostavite da se proizvodi natapaju najmanje 10 minuta, a dobro bi bilo i dulje. Jedno nedavno istraživanje Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazalo je da je otopina sode bikarbone u vodi najučinkovitija u uklanjanju ostataka pesticida s površine jabuka. Znanstvenici su analizirali količinu pesticida u jabuci nakon pranja u vodi i u otopini vode i soda bikarbone i rezultat je bio iznenađujuće dobar u korist soda bikarbone. Za 12 do 15 minuta uklonjeni su svi pesticidi. Da biste bili još sigurniji u čistoću čvrstih namirnica poput jabuka, krušaka, korjenastog povrća, iščetkajte ih mekom četkom. 

Vinski ocat

Ocat je također prirodan način čišćenja proizvoda. Voće i povrće možete namočiti ili poprskati octom. Metoda namakanja najbolja je za male proizvode koji brzo omekšaju kao što su borovnice, prokulice, trešnje i cherry rajčice. Prvo ih kratko isplahnite vodom, a zatim ih ostavite još nekoliko minuta u vodi u koju ste dodali ocat. Nakon namakanja, ponovno ih isperite vodom. 

Slana voda

Iako su sve ovo učinkoviti načini pranja voća i povrća, jedna otopina ipak se pokazala najpouzdanijom. U studiji objavljenoj u Food Control, istraživači su prali povrće 20 minuta u otopini octa, otopini slane vode ili običnoj vodi kako bi uklonili ostatke četiri uobičajena pesticida. Otkrili su da je slana voda učinkovitija u uklanjanju velikog postotka pesticida iz proizvoda, daleko više od pranja običnom vodom. 

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora i/ili autorovih sugovornika koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.