bijele tenisice
Izvor: Freepik
Petra Ladan
BIJELO, BIJELO, BIJELO

Kako održavati bijele tenisice?

Bijele tenisice ultimativni su modni hit, posebice u toplom dijelu godine. Bijelo kao bijelo - uvijek je najljepše dok je novo i čisto. Bijele tenisice su dobar izbor jer se lako mogu kombinirati uz sve, čak i u svečane prigode, no jedan je uvjet za to - moraju biti besprijekorno čiste. Kako da bijele tenisice ostanu bijele?

Postoji ona jedna magična spužva koju je moguće kupiti u drogerijskim trgovinama. I doista je magična, posebno za kožne tenisice. Funkcionira poput gumice - dovoljno ju je tek navlažiti vodom i proći po kožnim tenisicama. I u trenu su kao nove.

Kako mnogi vole isprobavati i bakine recepte (jer znaju da u mnogim slučajevima djeluju!), tako se soda bikarbona i pasta za zube spominju kao sastojci koji omiljenim tenisicama vraćaju bjelinu. Soda bikarbona djeluje kao blagi abraziv za uklanjanje prljavštine, ali navodno i vrlo dobro uklanja neugodne mirise. No zaboravite da ćete samo posuti sodu bikarbonu po tenisicama i dogodit će se čudo - ipak ćete se trebati malo više potruditi.

Soda bikarbona i ocat

Pomiješajte tri žlice sode bikarbone sa žlicom octa i napravite pastu. S pomoću četkice za zube nanesite pastu na bijele (platnene) tenisice, nježno izribajte prljavštinu i ostatke s tenisica, ostavite pastu dok se ne osuši prije nego što je isperete. Savjet više: umjesto octa možete koristiti i vodikov peroksid.

Čisti li pasta za zube bijele tenisice? Pasta za zube dobro funkcionira za čišćenje bijelih potplata jer sadrži nježan abrazivni sastojak, a i deterdžent za suđe spada u kategoriju korisnih bakinih savjeta.

Tekući deterdžent za suđe

U maloj posudi pomiješajte otopinu od 1 šalice vode i 2 žličice sredstva za pranje posuđa. Skinite vezice s tenisica i uz pomoć meke krpe nanesite na tenisice. Ako su jako prljave, primjerice od trave, tekućinu utrljajte uz pomoć četkice za zube ili meke četke. Isperite cipele.

Ako tenisice perete u perilici

Prije stavljanja u perilicu utrljajte neko komercijalno sredstvo protiv mrlja na tenisice. Može poslužiti i deterdžent za suđe. Uklonite vezice, kao i odvojive uloške ako ih imate. Sve, zajedno s tenisicama, stavite u platnenu vrećicu i operite na nekom kratkom programu, uz dodavanje uobičajenog deterdženta za rublje.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.