tri mačke
Izvor: Freepik
REAlna
VJEČNA DILEMA

Kako odlučiti - odabrati rasnu ili domaću mačku?

Koju mačku je bolje imati: rasnu ili domaću? Ta vječita rasprava bazirana je, uglavnom, na predrasudama ili osobnom mišljenju i iskustvu. Ono što mi nazivamo rasnom, negdje u svijetu je domaća mačka. Ispravnije je govoriti o čistokrvnim uzgojnim mačkama i onima koje su nastale kao mješanci bez ljudskog faktora. Vlasnik je taj koji odlučuje koju macu želi za ljubimca, a ako je neodlučan može si nabaviti obje i zadovoljiti sva očekivanja.

Bilo bi korektno omogućiti ljudima pravo na vlastiti izbor i poštovati ga, a svoj komentar zadržati za sebe. Jedno je konzultirati se sa stručnjacima i osobama s iskustvom, a nešto sasvim drugo nametati nekome svoj stav. Ako volite mačke, svaka vam je lijepa, ne postoji ružna maca. Argumenti za i protiv rasne ili domaće mace nisu stvar ljepote. Ljubimce biramo shodno uvjetima stanovanja i karakteru same vrste. Čak i u tom slučaju jedno iskustvo ne mora vrijediti u nekoj drugoj situaciji. Ponekad mace promjenom vlasnika i okruženja mijenjaju i svoje navike i ponašanje. Dakle, ne postoji pravilo.

Bira se spol, boja, uzrast, kastrirana ili maca za uzgoj. Udomiti neku s ulice ili iz azila, sa svim njenim vrlinama i manama, ili birati ciljano i po jasnim kriterijima, te svoj izbor pošteno platiti.

I neke rasne mace su poklonjene ili udomljene, novi vlasnici su ih prihvatili takve kakve su u datim okolnostima, nisu ih ni birali.

Mačke o svemu tome ne razmišljaju, one se vole ili ne vole, toleriraju ili ne prihvaćaju, po nekim sasvim drugim osnovama. Teško bi im palo i zamjerile bi ljudima kada bi znale da ih razlikujemo i razvrstavamo po krvi, izgledu i karakternim osobinama.

Budući vlasnici trebali bi znati neke osnovne stvari koje vrijede za rasne mačke, kao i one koji se odnose na domaće mace. Možda će vam ovaj tekst pomoći da donesete ispravnu odluku, ili odustanete od nabavke mačke za kućnog ljubimca. Rasna ili domaća, nije pitanje izgleda nego njihovih potreba.

1. Mačka u zatvorenom prostoru mora imati dovoljno penjalica i grebalica kako bi se pravilno razvijala i u tjelesnom i u mentalnom pogledu. To je naročito važno za domaće europske mace, kao i pojedine čistokrvne rasne mačke npr. norveška šumska, Maine coon ili bengalska mačka.

2. Za mačke koje vole izlaziti van vi morate osigurati dvorište od istrčavanja na ulicu, pasa, drugih mačaka, zločestih susjeda, nasilne djece i sl. Ako je pustite da luta, morate biti spremni da se jednog dana neće vratiti kući iz brojnih razloga, ili će se vratiti povrijeđena, zaražena, skotna. Ni krađe i preprodaja nisu isključeni.

3. Mačke koje su tipično kućne ne morate izvoditi van (npr. perzijska, britanska, turska angora), ali ako ih želite voditi na putovanja, izlete, u šetnje i sl., najbolji način je privikavanje na prsnik i povodac. Tada je sigurna i pod vašim nadzorom. Prednost takvog pristupa je što ćete imate manje brige, ali i troškova oko smještaja u pansion za vrijeme vašeg odsustva.

4. Svaka mačka zahtijeva odgovornost vlasnika oko zdravlja i higijene, ali želite li imati dugodlaku mačku, zasigurno ćete izdvajati više vremena za održavanje krzna. Naravno, nije to teret nego obostrani užitak i zadovoljstvo, i vlasniku i maci.

5. Kada je riječ o ishrani, ne treba podcjenjivati i diskriminirati domaće mace u odnosu na rasne. Lutalice su svaštojedi jer nemaju izbora, ali maca kojoj ste vi vlasnik mora imati kvalitetnu i izbalansiranu prehranu kako bi bila zdrava i lijepa dugi niz godina. Ulične mace su često bolesne i žive kraće u odnosu na udomljene i vlasničke. Osnovna ishrana svake od njih je tvornička suha i mokra hrana. Izbjegavajte davati mački ostatke vaših obroka. Ako joj želite kuhati svježe obroke, onda to mora biti bez masnoća i začina, uz dodatak neophodnih nutrijenata. Dakle, nema razlike u pogledu osnovne ishrane domaćih i rasnih maca. U osnovi se dijeli na onu za mačiće, odrasle mačke, sterilizirane, gravidne i mace majke koje doje bebe, zrelu dob itd. Dopunska ili dijetalna ishrana je prilagođava zdravstvenom stanju, prema preporuci veterinara.

Bili su to osnovni kriteriji za izbor mačke kao kućnog ljubimca, kada nije presudno njeno porijeklo. Ali, ako želite mačku s izraženim osobnostima njene vrste, pisati o tome u idućim tekstovima kada ćemo u svakome predstaviti po jednu radu. Krenut ćemo od domaće europske mačke, najzastupljenije na našim prostorima.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.