osoba s invaliditetom, invalidska kolica
Izvor: Moondance/Pixabay
Antonio Milanović

Kako odgajati dijete s invaliditetom

Roditeljstvo je samo po sebi velik izazov za svakog pojedinca. Ipak, posebno je zahtjevno biti roditelj djetetu s invaliditetom. Istraživanja su pokazala da takvi roditelji ne samo da su više pod stresom u odnosu na ostale roditelje, nego i češće od drugih preispituju svoje postupke u strahu da nešto pogrešno rade ili pogrešno odgajaju svoje dijete. Upravo bi ovi savjeti mogli roditeljima pomoći i olakšati odgoj djece s poteškoćama u razvoju.

Prihvatite invaliditet

Prvih mjeseci, pa i godina obično se sve vrti oko djetetove dijagnoze, što je posve razumljivo jer svaki roditelj želi pomoći svome djetetu. U toj fazi mnogi se roditelji teško mire s novonastalom situacijom te se nadaju čudotvornom izlječenju. Takav dugotrajni fokus samo na dijagnozu obično vodi u daljnje frustracije, jer se stvari ne odvijaju onako kako bi oni htjeli. Stoga je prvi korak za pomoć sebi i svojem djetetu prihvaćanje njegova invaliditeta. To nikako ne znači da ste digli ruke od svega, nego da prihvaćate stvari takve kakve jesu. Taj će vam korak omogućiti da uvidite i druge načine kako možete pomoći svom djetetu.

Razvijajte samostalnost

Samostalnost vrlo je važna stavka u razvoju i odgoju djece s invaliditetom, ali i vrlo fleksibilan pojam jer je ponekad vrlo teško odrediti što netko može, a što ne, pogotovo kad su u pitanju mališani. To dovodi do toga da su roditelji stalno na raspolaganju svom djetetu čak i za stvari koje može napraviti samo. Mnogi i ne znaju što njihova djeca sve mogu jer im nikada nisu dopustili da im pokažu. Dakle, sve što osoba može napraviti sama, neka to napravi, bez obzira na to koliko dugo trajalo, a ono što ne može treba prihvatiti. U suprotnom, ako roditelji nauče dijete da se ne mora pomučiti oko bilo čega, stvorit će osobu bez ikakvih ambicija u životu.

Razvijajte talente

Mnogi se roditelji često fokusiraju samo na ono što dijete ne može, što velika greška. Da, invaliditet može toliko toga zakomplicirali, ali to ne znači da vaše dijete ne može biti uspješno i sretno. Pomozite mu da se pronađe kroz učenje i hobije. Ako dijete pokazuje zanimanje za jezike pošaljite ga u školu stranih jezika, ako ga zanima informatika, upišite ga na informatičku radionicu itd. Umjesto rečenice 'To nije za tebe' radije potičite interese koji ga zanimaju i motivirajte dijete da što više istražuje i otkriva jer će samo tako otkriti u čemu je dobro.

Pod staklenim zvonom

Jedna od najčešćih grešaka koju rade roditelji djece s invaliditetom jest da su previše zaštitnički nastrojeni prema svojoj djeci. Naravno, misle da to rade iz najboljih namjera. Želite svoje dijete pod svaku cijenu zaštititi od ružnih iskustva i utjecaja. Ipak, dijete ne možete dovijeka štititi, jer jednog dana vas neće biti, a vaše dijete će se potpuno nespremno morati samo nositi sa svojim životom i vanjskim svijetom. Stoga, umjesto da branite svom djetetu suočavanje sa stvarnošću, potičite ga da stječe nova iskustva pa čak i negativna, jer život se sastoji od lijepih i ružnih iskustva.

Upravo zbog svega navedenog, dragi roditelji, nemojte da vas invaliditet vašeg djeteta ograničava da od njega napravite samostalnu i sposobnu osobu, jer najbolje što možete pružiti svojoj djeci je da sami odlučuju o svom životu.

Ovaj se članak nikako ne odnosi na one osobe s invaliditetom koje pomoć svojih roditelja ili skrbnika trebaju 24 sata dnevno.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.