pseća ljubav
Izvor: Freepik
Antonio Milanović
NAJISKRENIJA LJUBAV

Kako možete biti sigurni da vas vaš pas voli

Sigurno ste se ponekad pitali veseli li vam se vaš pas zato što ga vodite u šetnju ili voli li vas samo zato što ga hranite. Iako pseće ponašanje nije do kraja istraženo, neka su istraživanja pokazala da njihova bezuvjetna ljubav nije samo mit.

Pokušali smo saznati i izdvojiti koji su to sigurni znakovi da vas vaš pas voli.

Traži fizički kontakt s vama

Koliko vole naše društvo, toliko vole kontakt s nama. Iako postoji mit da psima puno više znači hrana ili igranje, fizičko iskazivanje bliskosti za pse ima jednaku važnost kao i kod ljudi, zato je svakodnevno očekuju od vlasnika. Ako se vaš pas naslanja na vas, gura njuškom vašu ruku, stavlja glavu u vaše krilo, budite sigurni da želi vašu pažnju i dodir.

Gleda vas u oči

Iako se kontakt očima često povezuje s dresurom, on ipak ima dublje značenje. Održavanje kontakta očima ne znači samo da je pas fokusiran na vas i ono što mu govorite, negda ste stekli i njihovu potpunu naklonost.

Dopušta vam zadiranje u njihov osobni prostor

Poznato je da psi vole biti dio čopora, ali isto tako cijene svoj osobni prostor. Postoje mnoge pasmine koje vrlo ozbiljno shvaćaju svoj osobni prostor. Ako vaš pas želi sjediti ili spavati pokraj vas, ali ako vam dopušta i druge stvari poput čekanja ili pregled zubi znajte da ima potpuno povjerenje u vas i ugodno mu je u vašoj blizini.

Osjeća krivnju kada ste ljuti

Sigurno ste na internetu naletjeli na neki od bezbroj videa koji pokazuju ponašanje pasa kad shvate da su učinili nešto što se njihovim vlasnicima ne sviđa. To samo pokazuje da su sposobni jako dobro čitati ljudske osjećaje, da mare za njih, te da imaju razvijenu empatiju.

Kada vam pas donese svoju omiljenu igračku

Slično kao i kod osobnog prostora, stvari poput igračaka, zdjelice za hranu ili dekice na kojoj spava psi smatraju svojim vlasništvom, stoga ako vam pas donosi svoje igračke znajte da vas smatra svojim vođom s kojim sve želi dijeliti

Jako je sretan kada se vratite kući

Nitko mi se ne veseli kao moj pas - izjava je koju se često može čuti od vlasnika pasa. Laje čim čuje vaš automobil, čeka vas na vratima i ne može dočekati da uđete u kuću... Nema većeg dokaza ljubavi od vašeg najboljeg prijatelja.

Traži vas

Bilo da ste u šetnji ili ste otišli u drugu sobu, ako vaš pas ima potrebu svako malo provjeriti gdje ste to znači da vas želi u svojoj blizini i da pazi na vas.

'Krade' vaše čarape i cipele

Iako ovaj fenomen nije do kraja razjašnjen, zna se da iza ovog psećeg ponašanja stoji želja za blizinom vlasnika. Naime, neki psi nakon odlaska vlasnika iz kuće osjećaju neku vrstu anksioznosti, te ih stvari s mirisom vlasnika umiruju. Stoga, nemojte se iznenaditi ako po povratku kući svog psa zateknete sa svojim čarapama ili cipelama. Naravno ovaj dokaz ljubavi manje je uvjerljiv ako je pas sklon sažvakati vaše stvari, ali to možete riješiti tako da psu ponudite puno zanimljivih igračaka.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.