voće i povrće
Izvor: Jörg/Pixabay
Nataša Krezić
SEZONSKI KALENDAR

Kako jesti sezonski - uz pomoć kalendara za voće i povrće

Najbolji način da znamo što jedemo je da sami proizvedemo svoju hranu. No nemamo svi taj luksuz. Većina nas hranu kupuje. No, kada već moramo kupovati namirnice od drugih, najbolje je da kupujemo lokalno proizvedeno i domaće povrće i voće u sezoni.

Kupovati lokalno, po mogućnosti, direktno od proizvođača višestruko se isplati vama, lokalnoj zajednici i društvu općenito. Povrće i voće u sezoni je najzdravije i najkvalitetnije, ali i najjeftinije. To su dobro znali naši stari, koji su upravo od sezonskih namirnica spremali zimnicu, kako zbog cijene tako i zbog bogatstva hranjivih sastojaka.

Osim toga, kada kupujete lokalno vrlo vjerojatno ćete kupovati i namirnice u sezoni. Jer teško ćete lokalno nabaviti vrgoračke jagode u travnju. Ako i ne znate što kada dozrijeva, pitajte proizvođače ili prodavače na tržnici. Reći će vam, čak vas i savjetovati koja je sorta, primjerice, malina bolja za zamrzavanje ili kada kupiti borovnice ako ćete raditi džem itd.

Ovo su prednosti nabavke namirnica u sezoni od malih lokalnim proizvođača i obiteljskih gospodarstava:

  • plaćate manje (jer ne plaćate trgovce i njihove marže)
  • dobivate svježije i tako kvalitetnije namirnice (od polja do stola unutar nekoliko sati)
  • brže, uz manji utjecaj na okoliš

Povrće i voće u sezoni - pregled po godišnjim dobima

Neka su godišnja doba bogatija od drugih, ali svako godišnje doba nosi svoje sa sobom. Mi koji volimo povrće i voće radujemo se svakom godišnjem dobu jer nam donosi nešto novo. Ima nešto u tom iščekivanju, osobito namirnica koje su rijetke poput bazge, artičoka ili cvijeća tikvica.
Radi lakšeg snalaženja namirnice su složene po godišnjem dobu u jednostavnim popisima po abecednim redu.

Detaljne kalendare za povrće i voće, po mjesecima pogledajte u infografici ispod teksta.

Napomena: sve su namirnice svrstane u skupinu povrće ili voće prema uvriježenom shvaćanju, radi lakšeg snalaženja. Znači rajčica je svrstana u povrće ne voće, a šparoge nisu cvijeće.

PROLJEĆE – ožujak, travanj, svibanj

Povrće:

  • blitva, bob, brokula, celer, cikla, cvjetača, endivija, grašak, kelj, kelj pupčar, korabica, krumpir, kupus, luk crveni, matovilac, mrkva, paprika, peršin, poriluk, radič crveni, radič zeleni, rajčica, repa, rikola, rotkvica, zelena salata, šparoge, špinat, tikvice

Voće:

  • jagoda, limun, naranča, trešnja

LJETO – lipanj, srpanj, kolovoz

Povrće

  • blitva, bob, brokula, celer, cikla, češnjak, endivija, feferoni, grah, grašak, hren, korabica, krastavci, krumpir, kukuruz, kupus, luk crveni, matovilac, mrkva, paprika, patlidžan, peršin, radič crveni, radič zeleni, rajčica, rotkvica, salata zelena, šparoge, tikvica

Voće

  • borovnica, breskva, dinja, dud crni, grožđe, jabuka, jagoda, kruška, kupina, lubenica, malina, marelica, nektarina, ribizla, smokva, trešnja, višnja

JESEN – rujan, listopad, studeni

Povrće

  • blitva, celer, cikla, cvjetača, češnjak, endivija, feferoni, grah, hren, kelj, kelj pupčar, korabica, krastavci, krumpir, kukuruz, kupus, matovilac, mrkva, paprika, patlidžan, peršin, radič crveni, radič zeleni, rajčica, repa, rotkvica, rikola, salata zelena, šparoge, špinat, tikvica

Voće

  • badem, dunja, grejp, grožđe, jabuka, kesten, kruška, kupina, limun, lješnjak, naranča, malina, mandarina, marelica, maslina, nar, orah, šljiva

ZIMA – prosinac, siječanj, veljača

Povrće

  • brokula, celer, cikla, cvjetača, endivija, kelj, kelj, pupčar, korabica, matovilac, peršin, poriluk, radič crveni, repa, salata zelena, špinat

Voće

  • grejp, kivi, klementina, limun, naranča, mandarina

Ako vas zanima više kulinarskih trikova pratite #iće&piće, ali i tekstove marketingašice i strastvene zaljubljenice u kuhinju, Nataše Krezić koja vas poziva za svoj stol uz Natin pjat.

Sezonski kalendar - povrće

Sezonski kalendar - voće

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.