- Koje navike ubijaju energiju
- Kako se dopisivati s klijentima, partnerima, suradnicima?
- Kako se nositi s postblagdanskom depresijom?
- Iznosi doprinosa za 2025. godinu
- Namijenjene su djeci, a ne regulira ih gotovo niti jedan zakon
- Što morate znati i koliki ćete porez platiti u Hrvatskoj ako želite ulagati u kriptovalute
- Odlazak konkurenciji: Prava poslodavca i zaposlenika
- Što učiniti ako naiđete na divlje odlagalište otpada
- Tko sve u Hrvatskoj smije čuvati djecu?
- Kako navike okrenuti u svoju korist
Najbolji način da znamo što jedemo je da sami proizvedemo svoju hranu. No nemamo svi taj luksuz. Većina nas hranu kupuje. No, kada već moramo kupovati namirnice od drugih, najbolje je da kupujemo lokalno proizvedeno i domaće povrće i voće u sezoni.
Kupovati lokalno, po mogućnosti, direktno od proizvođača višestruko se isplati vama, lokalnoj zajednici i društvu općenito. Povrće i voće u sezoni je najzdravije i najkvalitetnije, ali i najjeftinije. To su dobro znali naši stari, koji su upravo od sezonskih namirnica spremali zimnicu, kako zbog cijene tako i zbog bogatstva hranjivih sastojaka.
Osim toga, kada kupujete lokalno vrlo vjerojatno ćete kupovati i namirnice u sezoni. Jer teško ćete lokalno nabaviti vrgoračke jagode u travnju. Ako i ne znate što kada dozrijeva, pitajte proizvođače ili prodavače na tržnici. Reći će vam, čak vas i savjetovati koja je sorta, primjerice, malina bolja za zamrzavanje ili kada kupiti borovnice ako ćete raditi džem itd.
Ovo su prednosti nabavke namirnica u sezoni od malih lokalnim proizvođača i obiteljskih gospodarstava:
- plaćate manje (jer ne plaćate trgovce i njihove marže)
- dobivate svježije i tako kvalitetnije namirnice (od polja do stola unutar nekoliko sati)
- brže, uz manji utjecaj na okoliš
Povrće i voće u sezoni - pregled po godišnjim dobima
Neka su godišnja doba bogatija od drugih, ali svako godišnje doba nosi svoje sa sobom. Mi koji volimo povrće i voće radujemo se svakom godišnjem dobu jer nam donosi nešto novo. Ima nešto u tom iščekivanju, osobito namirnica koje su rijetke poput bazge, artičoka ili cvijeća tikvica.
Radi lakšeg snalaženja namirnice su složene po godišnjem dobu u jednostavnim popisima po abecednim redu.
Detaljne kalendare za povrće i voće, po mjesecima pogledajte u infografici ispod teksta.
Napomena: sve su namirnice svrstane u skupinu povrće ili voće prema uvriježenom shvaćanju, radi lakšeg snalaženja. Znači rajčica je svrstana u povrće ne voće, a šparoge nisu cvijeće.
PROLJEĆE – ožujak, travanj, svibanj
Povrće:
- blitva, bob, brokula, celer, cikla, cvjetača, endivija, grašak, kelj, kelj pupčar, korabica, krumpir, kupus, luk crveni, matovilac, mrkva, paprika, peršin, poriluk, radič crveni, radič zeleni, rajčica, repa, rikola, rotkvica, zelena salata, šparoge, špinat, tikvice
Voće:
- jagoda, limun, naranča, trešnja
LJETO – lipanj, srpanj, kolovoz
Povrće
- blitva, bob, brokula, celer, cikla, češnjak, endivija, feferoni, grah, grašak, hren, korabica, krastavci, krumpir, kukuruz, kupus, luk crveni, matovilac, mrkva, paprika, patlidžan, peršin, radič crveni, radič zeleni, rajčica, rotkvica, salata zelena, šparoge, tikvica
Voće
- borovnica, breskva, dinja, dud crni, grožđe, jabuka, jagoda, kruška, kupina, lubenica, malina, marelica, nektarina, ribizla, smokva, trešnja, višnja
JESEN – rujan, listopad, studeni
Povrće
- blitva, celer, cikla, cvjetača, češnjak, endivija, feferoni, grah, hren, kelj, kelj pupčar, korabica, krastavci, krumpir, kukuruz, kupus, matovilac, mrkva, paprika, patlidžan, peršin, radič crveni, radič zeleni, rajčica, repa, rotkvica, rikola, salata zelena, šparoge, špinat, tikvica
Voće
- badem, dunja, grejp, grožđe, jabuka, kesten, kruška, kupina, limun, lješnjak, naranča, malina, mandarina, marelica, maslina, nar, orah, šljiva
ZIMA – prosinac, siječanj, veljača
Povrće
- brokula, celer, cikla, cvjetača, endivija, kelj, kelj, pupčar, korabica, matovilac, peršin, poriluk, radič crveni, repa, salata zelena, špinat
Voće
- grejp, kivi, klementina, limun, naranča, mandarina
Ako vas zanima više kulinarskih trikova pratite #iće&piće, ali i tekstove marketingašice i strastvene zaljubljenice u kuhinju, Nataše Krezić koja vas poziva za svoj stol uz Natin pjat.
*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora i/ili autorovih sugovornika koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.
Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.
Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.
- BEZ RAČUNA SE NE RAČUNA
Tko i kako može raditi bez izdavanja računa?
- ZAŠTITA POTROŠAČKIH PRAVA
Što kada je akcija prošla, cijena pogrešno istaknuta, sniženje neuračunato?
- KORAK PO KORAK
Pokrećem stambenu zadrugu – otkuda krenuti?