Jama Baredine
Izvor: savjeti.hr
Ana Leko Vučković
IDEJA ZA IZLET

Kako i gdje se rashladiti na 14 stupnjeva uz jezero duboko ispod površine zemlje

S obzirom na to da stižu ljeto, praznici, blagdani i slobodni dani, idealno je vrijeme za poneki izlet. Iskoristite lijepe dane za druženje s obitelji i/ili prijateljima i posjetite mjesta koja, možda, još niste posjetili. Jedno od njih je nedaleko Poreča, gdje se na dubini više od stotinu metara nalazi prekrasno čudo prirode. 

Često se divimo ljepotama i krajolicima brojnih zemalja diljem svijeta, a isto tako često smetnemo s uma da i Lijepa Naša krije bajoslovne pejzaže i krasote. Kako bismo se podsjetili koje se divote nalaze u našoj blizini, posjetili smo jedno čudo prirode koje se nalazi u Istri, između Poreča, Višnjana i Tara. Da budemo precizniji, u mjestašcu Nova Vas, ispod jednog vinograda ušli smo u Jamu Baredine.

Stvarana tisućljećima isključivo zahvaljujući djelovanjima Majčice prirode, Jama Baredine seže u dubinu od 132 metra i zaštićeni je geomorfološki spomenik prirode. Znatiželjnici poput nas spuštaju se oko 60 metara u dubinu zemlje. U najdubljem dijelu jame, gdje mogu ući samo speleolozi, su podzemna jezera koja su duboka oko 30 metara. 

Pametno se opremite

S obzirom na to da je temperatura u jami konstantno 14 Celzijevih stupnjeva dobro dođe jaknica ili vesta, ali nema straha od hladnoće jer se za spuštanje u jamu treba prijeći više od 250 stepenica. Isto toliko i natrag – odličan fitness trening u ove ljetne dane. Za to su naravno potrebne dobre tenisice, nipošto japanke ili natikače, jer je mjestimice sklisko zbog vode koja stalno kaplje.

Jedan drugačiji svijet

U pet dvorana koje su otvorene za javnost uz malo se mašte mogu vidjeti glava dinosaura, gigantska žaba, kip Bogorodice, kosi toranj iz Pize, snjegović i hobotnica – oblici koje je voda svojim upornim djelovanjem stvorila. Osim stalaktita i stalagmita, najpoznatijih špiljskih oblika, u Jami Baredine tisućljećima se stvaraju takozvane zavjese – dugački viseći stupovi koji podsjećaju na finu tanku šnitu pršuta te špiljski stupovi, odnosno stalagnati koji nastaju kada se spoje stalaktit i stalagmit. Također, ovaj podzemni svijet skriva i skromno životinjsko carstvo – obitelj šišmiša, ponekog prozirnog račića, neizostavne kukce i svima poznatu čovječju ribicu – endemsku vrstu životinje koja živi samo u ovim našim krškim krajevima.

Edukativno i zabavno

U Jamu Baredine ulazi se svakih 30 minuta uz stručno vodstvo vodiča koji, po potrebi, na nekoliko jezika vrlo ugodno i zabavno priča priču o ovom podzemnom svijetu. Obilazak jame traje četrdesetak minuta, a vodič uvijek ostavi dovoljno vremena za eventualna pitanja i fotografiranje.

Nakon izlaska iz jame i treninga po stepenicama zabava ne prestaje jer se odmah pokraj ulaza u jamu nudi bogata i atraktivna ponuda. Osim ugostiteljskog objekta u kojem se možete osvježiti i nešto ukusno prizalogajiti, možete razgledati muzejsku vitrinu u kojoj su izloženi ostaci lončarije prethistorijskog čovjeka, galeriju fotografija, posjetiti Speleolit – centar za speleoclimbing te etno zbirku starih poljoprivrednih strojeva. Za ljubitelje piknika u prirodi uređen je prostor sa stolovima i klupama.

Osim toga, tu je i informativni punkt s vrlo ljubaznim osobljem, ali i prodavaonica suvenira i razglednica. Ako poželite originalnu i unikatnu razglednicu sa svojom fotografijom posjetite fotografa Damira koji će vam nataknuti mornarsku kapicu na glavu i fotografirati vas sa svojom magaricom Đinom i u roku nekoliko minuta izraditi nezaboravnu uspomenu iz Istre. Damirova magarica je vrlo umiljata i mirna životinja, ali i posebna po tome što kad krene trčati promijeni ime u LamborĐina. Također, odnedavno je Damirov novi ljubimac jedan pijetao, i to dresiran, a što on sve može - saznajte kad dođete u ovaj prekasan kraj.

Više informacija možete pronaći na internetskim stranicama Jame Baredine.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.