izlet u šumu
Izvor: Ben Maxwell/Pexels
REAlna
JEDNODNEVNI IZLETI

Kako i gdje provesti vikend

S prvim zrakama proljetnog sunca budi se i naša želja za izlaskom van svoje sobe i uredskog prostora. Osjećamo potrebu za odmorom i boravkom u prirodi. Nakon zime zaželjeli smo se zelenila, šetnje i sunca. Razmišljamo o tome kako i gdje provesti vikend s obitelji ili prijateljima. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći kako da najbolje iskoristite vikend i slobodne dane i pripremite se za uživanje.

Provjerite vremensku prognozu

U slučaju da je oblačno i umjereno kišovito, ne trebate odgađati izlet nego prilagoditi opremu, odjeću i obuću. Jer kako se kaže - nema lošeg vremena, samo loše odjeće.

Zdravstveno stanje i kondicija

Obratite pažnju na svoje trenutno zdravstveno stanje i kondiciju, kao i ono vaših suputnika. Nemojte se izlagati naporu za koji niste spremni. Ako vas netko velikodušno poziva na planinarsku turu, ne sumnjajte u njegove dobre namjere poduprte iskustvom, ali sagledajte objektivno svoje stanje. Obično su izleti i planinarske ture označeni od 1 do 10 s obzirom na nivo napora, pa procijenite sami.

Istražite što se nudi

Pretražite internet portale, društvene mreže, online ponude agencija u okruženju gdje možete saznati koji se zanimljivi sadržaji i izleti nude i odgovaraju li vam datumi. Možda pronađete nešto za što ste upravi spremni.

Putovanje je ljepše u društvu

Kontaktirajte obitelj, prijatelje i poznanike i predložite im neku destinaciju.

Iće & piće

Ovisno o dužini trajanja izleta, ponesite hranu i piće. Obavezno bocu s vodom, orašaste plodove, suho voće poput brusnica, grožđica i datulja. To je užina koja će vam osigurati energiju, a po potrebi i zamijeniti jedan obrok. Ako imate prostora u ruksaku, ubacite bananu i jabuku.

Dostupnost

Prije polaska napunite bateriju svog mobilnog telefona. Ako idete sami na put, uvijek obavijestite nekoga iz obitelji gdje putujete i kada planirate povratak.

Kućni ljubimci

Postoje destinacije na koje je dozvoljeno povesti kućne ljubimce kao i one gdje to nije dopušteno. Raspitajte se prije nego se zaputite na izlet ili putovanje sa svojim mezimcima.

Oprema

Na planinama i u proljeće sunce zna jako ugrijati. Obavezno zaštitite lice, uši, vrat i ruke kremom odgovarajućeg zaštitnog faktora. Nije loše imati šiltericu ili šešir. Obavezno ponesite sunčane naočale.

Ako terapijski koristite lijekove, nemojte ih zaboraviti ponijeti. Osim toga, na izletu je uvijek dobro imati malu ljekarnu - flastere, mali zavoj, kremu protiv uboda, tablete protiv bolova i alergija, antibiotsku mast ili sprej za eventualne ozljede.U manji neseser ubacite svoje lijekove, ako ih svakodnevno terapijski koristite, kao i tablete protiv bolova i alergije.

Također, bilo bi dobro da je vaša obuća vodootporna, a i da imate spremnu kabanicu. Svakako ponesite i rezervne čarape i majicu.

Dobra volja

Nakon osnovnih priprema, opustite se. Ipak je to jednodnevni izlet, ne treba pretjerivati. Naspavajte se i odmorite prije polaska.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.