pegla, glačalo
Izvor: pixabay.com
PEGLANJE ZA LJENČINE

Kako glačati odjeću bez glačala

Najčešći razlog za hodanje svijetom u izgužvanoj odjeći, osim modnog izričaja, je nemanje glačala, a drugi je – lijenost. Nakon napornog radnog dana, brojnih sastanaka, planiranih i neplaniranih kavica, vožnje u automobilu ili prenatrpanom javnom prijevozu, rijetko kome se da razmišljati o odjeći i o tome je li zgužvana ili ne.

No kada treba izaći iz kuće, a sve oglačane košulje su već na redu za pranje ili čekaju peglanje, dobro je znati nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da na brzinu, bez glačala, dotjerate svoju odjeću.

1. Sušenje odjeće

Najvažnija stvar za izbjegavanje peglanja, ili što manje peglanja, je pravilno sušenje odjeće. Dakle, prije no što svježe oprano rublje stavite sušiti, dobro ga otresite, zagladite, poravnajte rubove i uredno objesite da bi bilo što manje nabora.

Majice sušite tako da ih na štrik ili stalak za sušenje stavite pesavijene po sredini tako da su prelomljene u ravnini rukava. Ako koristite kvačice, stavite ih 'ispod pazuha' da ne bi ostavile svoje tragove posred majice.

Košulje, bluze i slične odjevne predmete najbolje je objesiti na vješalicu i tako sušiti. Naravno, poravnajte i dobro zategnite sve ovratnike, rubove, rukave i sve krajeve da bi bilo što manje posla prilikom glačanja, ili čak da glačanje zapravo ne bi bilo potrebno.

2. Para i sprejanje

Ako je ipak roba nakon sušenja zgužvana, možete je staviti na vješalicu i objesiti u kupaonu dok se tuširate jer će para od kupanja omekšati nabore. Alternativa tome je pošpricati odjeću vodom koja je u bočici s finim raspršivačem. Ako odjeća ostane vlažna, posušite je sušilom za kosu.

3. Pegla za kosu

Ovo je dobar trik ako su samo neki rubovi malo zgužvani (ovratnici, rukavi, rubovi i slično). Vodite računa o tome da dobro očistite peglu za kosu prije peglanja odjeće da ne bi bilo neželjenih oštećenja na omiljenoj košulji ili bluzi.

4. Mokri ručnik

Za ovaj trik potreban vam je mokri ručnik koji je dobro iscijeđen (ne smije se cijediti voda iz njega). Stavite odjeću na stol, lijepo namjestite i poravnajte, pokrijte mokrim ručnikom i izravnajte zgužvane dijelove. Također, ako odjeća ostane vlažna, posušite je sušilom za kosu.

5. Vrući lončići

Možda ste u nekim (pra)starim filmovima vidjeli da se nekada glačalo gusanim glačalom na ugljen. Moderna verzija za ljenčine je vrući lonac ili tava. Naravno, lonac ili tava prvenstveno moraju biti čisti da ne biste uprljali ili oštetili odjeću. Nakon toga, sve što treba je ugrijati lonac ili tavu na štednjaku i onda lagano prijeći po svojim omiljenim (i zgužvanim) krpicama. Ako želite biti sigurni da oštećenja neće biti, prije glačanja vrućom tavom na odjeću stavite vlažnu tanku krpu ili gazu.