odluka
Izvor: Sophieja23 / Pixabay
REAlna
NOVOGODIŠNJE ODLUKE

Kako donijeti dobre odluke u šest koraka

Najlakše je napraviti listu novogodišnjih odluka i želja, od onih standardnih (početi vježbati, smršavjeti, pročitati više knjiga, štedjeti novac itd.) do individualnih. No pravo je pitanje kako ih realizirati.

Zapitajmo se, koliko smo ih puta donijeli u novogodišnjoj noći i zašto su u njoj i ostale?

Ima li razlike između naših novogodišnjih i svih ostalih odluka? Kako i zašto donosimo svoje odluke? Nije nam dobra lista odluka ili nemamo plan kako ih ostvariti?

Što je s drugim ljudima? Što oni žele i uspijevaju li svoje odluke provesti u djelo? Čini se da većina ima isti problem. Nedostaju li nam neke tehnike, koraci i metode u procesu odlučivanja?

Radimo li to promišljeno ili instinktivno, samostalno ili pod utjecajem nekoga i nečega, svakodnevno ili samo u iznimno važnim situacijama?

Donošenje odluka je životno važna vještina kojoj nas, uglavnom, nitko ne podučava. Eksperimentiramo, učimo na greškama i dajemo si nove prilike. U nekim situacijama postupamo intuitivno, dok drugima pristupamo racionalno, analizirajući uzroke i posljedice, prednosti i nedostatke.

Ponekad život pred nas postavi izazove na koje moramo brzo reagirati tj. donijeti odluku što (ne)učiniti. Dakle, od procesa odlučivanja o vlastitim postupcima ne možemo pobjeći. Tražimo odgovore, pravimo planove i predviđamo ishode. Ili smo zadovoljni i sretni ili, pak, razočarani i nesretni. Bilježimo uspone i padove. Zasluge pripisujemo sebi ili nekome drugome. Tražimo izgovore i opravdanja za neuspjehe. I sve se to zove život, a na njegovoj kvaliteti treba raditi, stalno i iznova.

Možda zato želimo označiti ciklus. Kraj jedne kalendarske godine i početak nove prilika je za analizu onoga što je iza nas, i da si postavimo nove ciljeve i zadatke. Ali pravo umijeće u donošenju odluka je u tome da unutar sebe otkrijemo motivaciju za ono što smatramo da bismo trebali napraviti.

Za ispravno donošenje odluka potrebni su nam samopoštovanje, samopouzdanje, samokritičnost i odlučnost. S tim osobinama se ne rađamo, one se uče i grade. Moramo se suočiti s vlastitim slabostima i naučiti ih razlikovati od straha zbog neizvjesnosti i osjećaja krivnje zbog mogućeg neuspjeha.

Inspiraciju pronalazimo u eksternim faktorima, dok je motivacija za promjenom unutar nas i moramo ju sami probuditi. Ako se odlučimo za krupne korake i velike planove, vjerojatno nećemo uspjeti i to nezadovoljstvo neće pokrenuti naše ambicije i strategije.

Bolji izbor je za početak postaviti male korake kratkoročnih i ostvarivih planova. Njihova realizacija osnažit će naše samopouzdanje i potaknuti motivaciju. Obavezno u svoju listu uvrstite i neku aktivnost izvan vlastite zone komfora. Taj izazov će vas oplemeniti i otkriti nove vidike. Prisjetite se nekog hobija iz djetinjstva ili talenta kojem ćete posvetiti više vremena.

Kako donijeti dobre odluke u šest koraka?

 1. RAZUMNO I REALNO
  • Nerealne ciljeve nitko neće ni razmatrati, a kamoli uspjeti realizirati, pa čemu onda njihovo postavljanje, a ubrzo zatim i odustajanje?!
 2. KONKRETNO, UMJESTO GENERALNO I APSTRAKTNO 
  • Namjere, ciljevi i zadaci trebaju biti precizno definirani i mjerljivi kako biste lakše pratili njihove ishode. Zapišite ih na papir.
 3. POSLOŽENI PRIORITETI 
  • Ogromna lista raznih ideja je zbunjujuća i demotivirajuća.
 4. OZBILJNO I ODGOVORNO 
  • Listu niste pravili da biste ubili dosadu i skratili slobodno vrijeme. Ona je važna stvar koja će vas učiniti sretnima, ali samo ako je ostvarite.
 5. STRPLJIVO I USTRAJNO 
  • Htjeli to priznati ili ne, vrijeme je važan faktor o kojem ovise naši planovi.
 6. HRABRO I ODLUČNO 
  • Povremeni neuspjeh je sastavni dio uzlazne putanje do cilja. Na greškama se uči. Prisjetite se i svojih uspjeha u protekloj godini. Dakle, ja to mogu, ako želim i znam kako.

 Sretno!

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.