razvod braka, tužno dijete
Izvor: Freepik
UZ PUNO LJUBAVI

Kako djetetu objasniti da se mama i tata razvode?

Tema razvoda niti jednom paru nije donijela osmijeh na lice, a priča dobiva još dodatnog šlaga na vrhu torte stresa kada su u nju uključena djeca. Kako će razvod utjecati na dijete? Kako će ono to prihvatiti i hoće li imati neke posljedice? Kako uopće djetetu reći da se mama i tata razvode? Toliko je pitanja koja se motaju po roditeljskim glavama i na koja ne postoji uvijek univerzalan odgovor, ali ipak smo neke odgovore saznali uz pomoć Udruge Hrabri telefon i Savjetovalište Snaga obitelji.

Kao prvo, sva su djeca drugačija i na različite situacije reagiraju različito. Kao drugo, niti jedno dijete sigurno neće biti sretno i neće to mirno primiti. Kao treće, dob djeteta također igra ulogu. Beba se jednog dana neće sjećati da su roditelji nekada bili u braku, malo dijete reagirat će suzama, tinejdžeri možda buntom i povlačenjem u sebe. Usto, dječja reakcija ovisi o stupnju zrelosti, a zrelost pak ne ovisi uvijek nužno o godinama, iako je za pretpostaviti da ćete svoje razloge moći lakše objasniti četrnaestogodišnjaku nego osmogodišnjakinji.

Kako pristupiti djetetu, što mu reći i koliko? Psiholozi ovdje savjetuju "zdrav razum". Dakle, žele reći da svaki roditelj najbolje poznaje svoje dijete i zna koliko ono nešto može razumjeti i podnijeti.

Naravno, ne očekuje se; dapače, savjetuje se roditelju da izbjegava šire priče, zadrži pristojnost i dostojanstvo, razuvjeri dijete koliko god može da ono nije ni za što krivo te pruži utjehu i puno ljubavi. Moguće je da će dijete imati puno pitanja, a vi budite spremni ponuditi odgovore.

Više o toj temi porazgovarali smo sa Savjetovalištem Snaga obitelji u udruzi Hrabri telefon koji imaju puno iskustva na tu temu.

- Razvod braka stresan je za roditelje i za djecu. Ponekad roditelji smatraju da djeca neke stvari ne mogu shvatiti, pa im razvod ne treba posebno objašnjavati. Međutim, djeca osjećaju i primjećuju što se oko njih događa stoga je važno s njima razgovarati i pripremiti ih na promjene koje će se dogoditi. Način na koji će se dijete nositi s razvodom uvelike ovisi o tome kako se ponašaju oba roditelja te je važno prikladno pripremiti dijete na razvod - poručili su iz savjetovališta.

Kako napraviti tu pripremu, objasnili su nam u nekoliko koraka.

 1. Recite djetetu da se rastajete tek kada je odluka konačna.
 2. Ako je moguće, bilo bi dobro da roditelji zajedno kažu djetetu svoju odluku, jezikom koje će dijete razumjeti, kako bi oboje odmah mogli odgovoriti na sva djetetova pitanja.
 3. Važno je djetetu objasniti da ono ni na koji način nije odgovorno za razvod - to je stvar između roditelja, a ne roditelja i djeteta i dijete ne može učiniti ništa da riješi probleme između roditelja.
 4. Naglasite djetetu koliko ga oboje volite te kako, bez obzira na razvod, njegovi tata i mama i dalje ostaju njegovi tata i mama, samo što sada više ne žive zajedno.
 5. Ne tražite od djeteta da bira strane niti s kim želi živjeti. Za djetetov razvoj nije dobro da misli kako postoji dobar i loš roditelj. Ako mu se govori pozitivno i dobro o drugom roditelju, dijete će osjećati zadovoljstvo.
 6. Izbjegavajte svađe i konflikte pred djetetom te međusobna okrivljavanja.
 7. Recite djetetu onoliko koliko je potrebno da razumije promjene koje će uzrokovati razvod.
 8. Nakon što im kažete za odluku kratko im objasnite što bi se sada moglo događati te što dalje mogu očekivati. Djeca se lakše prilagode novoj situaciji ako znaju što se događa i ako imaju podršku ljudi koje vole.
 9. Odgovorite im na sva njihova pitanja, u skladu s njihovom dobi. Ako je potrebno ponovite i više puta.
 10. Ohrabrite ih da izraze strah, ljutnju, tugu. Svako dijete reagira drugačije - važno je da roditelji za to imaju razumijevanja i objasne djetetu da ne postoje pravi i krivi osjećaji, već su svi osjećaji prirodni i normalni i u redu je o njima govoriti.
 11. Posvetite im više vremena i budite emocionalno dostupni.
 12. Važno je smoći snage razgovarati i planirati s (bivšim) partnerom, kako bi potrebe djece došle na prvo mjesto.
 13. Dijete mora imati kontakt s oba roditelja i bitno je da mu se omogući da što češće viđa roditelja s kojim ne živi.
 14. Postavite jasne granice ponašanja djeteta s jednakim pravilima kod oba roditelja.
 15. Mijenjajte život djeteta što je manje moguće. Ako je moguće, osigurajte mu poznato okruženje, raspored i strukturu.

Koliko god vremena, truda i snage uložili, moguće je da će razvod imati neke negativne posljedice na vaše dijete. Budite ga spremni motriti i intervenirati ako bude zatrebalo stručnu pomoć. Što to možete očekivati i što je "normalno" da se dogodi?

 • ljutnja
 • socijalno povlačenje
 • popuštanje u školi i lošije ocjene
 • tjeskoba zbog odvajanja
 • mlađa djeca mogu doživjeti regresiju i početi, na primjer, mokriti u krevet
 • mogu se javiti promjene i/ili problemi u prehrani ili rutini spavanja
 • dijete može otvoreno zauzeti "stranu" i prikloniti se jednom roditelju
 • depresija
 • propitivanje vlastitih odnosa s prijateljima i ostalima

Sve ovo s vremenom bi trebalo proći, tako da morate biti ustrajni, dosljedni, strpljivi i puni ljubavi kako bi jedno stresno i izazovno razdoblje što lakše ostavili iza sebe.

Čitajte i druge tekstove autorice Sanje Bubalo koja piše prvenstveno o biznisu i financijama, ali ima i korisne životne savjete.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.