djeca čitaju knjigu
Izvor: Victoria_Watercolor/Pixabay
Antonio Milanović
MALI KNJIŠKI MOLJCI

Kako da vaša djeca zavole čitanje

Nove tehnologije su, kako kod odraslih tako i kod djece, ljubav prema čitanju i knjigama bacile u drugi plan. No taj mit da je tehnologija kriva za sve samo je donekle točan, barem kada je riječ o čitanju kod djece. Često se zaboravlja da bi odrasli trebali biti ti koji će se pobrinuti da dijete stekne i uspješno razvija čitalačke navike. Stoga, ako imate dijete koje nije zainteresirano za čitanje i ne znate kako ga motivirati, u nastavku donosimo savjete kako mu približiti čitanje.

1. Budite uzor

Znanstveno je dokazano da ljubav prema čitanju i knjigama počinje od kuće, stoga se potrudite da vas dijete što češće vidi s knjigom u rukama, a ne s mobitelom. Tako vlastitim primjerom imate priliku pokazati djetetu koliko čitanje može biti zabavno, ali i korisno. Ovo je još važnije ako znate da ste im u najranijoj dobi jedini uzori. Nemojte propustiti tu jedinstvenu priliku.

2. Okružite dijete knjigama

Potaknite zanimanje za čitanje tako da što će kupiti nekoliko slikovnica koje su primjerene uzrastu djeteta. Stavite te slikovnice na neko vidljivo mjesto i primijetit ćete da će dijete, možda ne odmah, ali nakon nekog vremena, pokazati zanimanje za njih.

3. Prepustite im odabir

Pretpostavlja se da ćete biti glavni i odgovorni za kupnju novih slikovnica. Ipak, koliko god smatrate da je vaš odabir najbolji, vodite se onim što trenutno zanima vaše dijete. Tako da pri izboru naslova nemojte biti nametljivi. Poštujte njihov odabir i ne zaboravite da je cilj da zavole čitanje.

4. Neka čitanje bude ritual

Svaki dan odvojite vrijeme za čitanje, jer nema ništa ljepše od djeteta koje s oduševljenjem čeka novu priču. Svakako nemojte zaboraviti s djetetom razgovarati o pročitanom jer tako razvijate kritičko mišljenje, ali i čitalačke navike kod djeteta. Neka to bude vaš dnevni ritual koji će s vremenom postati zdrava navika.

5. Okružite dijete knjigama

Knjige i čitanje ne moraju biti ograničeni na vaš dom. Zajedno s djetetom napravite popis tema koje ga zanimaju i o kojima želi čitati te se učlanite u knjižnicu. Prošetajte zajedno do knjižare i kupite slikovnicu koju voli ili zajedno otiđite na promociju nove slikovnice. Tako ne samo da širite ljubav prema knjigama, nego i djetetove horizonte, a usput će upoznati i sva mjesta gdje može pronaći knjige. Budite kreativni u nastojanju da knjige postanu sveprisutne u njegovom životu - napravite obiteljski book club, poklanjajte knjige, uredite zajedno knjiški kutak u domu.

6. Kreirajte aktivnosti povezane s knjigama

Povežite sadržaj koji čitate s aktivnostima koje čitanje čine još zabavnijima. Na primjer, čitali ste o avionima, onda možete zajedno napraviti mali avion ili možete otići do muzeja vidjeti kako avion izgleda uživo. Pogledajte film, crtić ili kazališnu predstavu koja se temelji na knjizi koju ste upravo pročitali.
Čitanje ima mnogo dobrobiti na djetetov razvoj kao što je brži razvoj vokabulara, a da bi se ova dobra strana, ali i mnoge druge mogle uspješno razvijati potrebno je sa stvaranjem čitalačkih navika i vještina početi od najranije dobi. Možda vam se na prvu čini suluda ideja čitanja slikovnice bebi od 10 mjeseci, ali baš u tom periodu bebe počinju aktivnije komunicirati sa svojom okolinom. Ispočetka, naravno, beba neće ništa razumjeti ali će s vremenom naučiti povezivati slike s riječima, naučit će kako držati knjigu i okretati stranice. Osim toga, bebice uživaju u slušanju glasa mame i tate (i drugih bliskih osoba s kojima provodi najviše vremena).

Stoga, rano upoznavanje s čitanjem ključno je za razvoj temelja čitalačkih navika i ljubavi prema čitanju. Ljubav prema knjigama i čitanju nešto je najbolje što možete prenijeti svojoj djeci. Zato, iskoristite svoj utjecaj da vaša djeca zavole čitanje, vjerujte da će vam kasnije biti zahvalna na tome.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.