vožnja bez  primjerene obuće
Izvor: Freepik
SIGURNOST NA CESTI

Je li vožnja u japankama najskuplja vožnja?

Možda vam se nekad „potkralo“ da ste nakon plaže ili u nekoj drugoj prigodi uskočili u automobil bosonogi i odlučili tako odvoziti do odredišta. Možda ste putem razmišljali da bi vas policija mogla zaustaviti (neće valjda mene) i kazniti vas zbog neimanja propisne obuće te biste odahnuli kada bi na svoj cilj stigli bez posljedica. 

Isto tako, mnogi vozači znaju istaknuti kako su „prkosili“ zakonu vozeći u japankama il ikakvoj drugoj neadekvatnoj obući. Srećom, nastavak priče glasio je, sve je prošlo bez problema. Pod problemom bi pak smatrali isključivo mogućnost da ih zaustavi policija. Sigurnost na cesti, kako njihova tako i tuđa, za mnoge je očito, manji problem.

No istina je ta da vozeći bosonogi ili neprimjereno obuveni u Hrvatskoj ne možete biti kažnjeni, ali kršite jednu bitno važniju stavku. Kao što smo već spomenuli, narušavate tuđu i svoju sigurnost, a to nije niti malo nebitno. 

U skladu s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14, 64/15, 108/17, 70/19, 42/20, 85/22, 114/22, 133/23), saznajemo iz MUP-a, takvo ponašanje nije kažnjivo, ali svakako je preporuka policije da vozači upravljaju vozilima u primjerenoj obući u kojoj noga ima čvrst oslonac i koja neće lako skliznuti te time onemogućiti vozača u sigurnom upravljanju vozilom.

Upravljanje bez obuće ili s neadekvatnom obućom potencijalno je rizično, kako za samog vozača, pa tako i za ostale sudionike u cestovnom prometu, jer je vrijeme reakcije bosih nogu ili u japankama mnogo sporije nego s čvrstom obućom na nogama, a isto tako slabija je sila kočenja, uslijed čega se povećava zaustavni put vozila te može doći do neželjenih posljedica - javili su nam iz MUP-a.

Bilo bi lijepo da nekad nije kazna ta koja će sve vozače natjerati na odgovornije ponašanje i da je već samo upozorenje dovoljno.

Veliko je iznenađenje da niti neke zemlje Europske unije nisu stroge po tom pitanju. Jedna od njih je Njemačka.

- Ne postoje posebni zakoni ili pravila kojima se zabranjuje vožnja bez cipela. Međutim, savjetuje se vozačima da to ne rade. Vožnja bez adekvatne obuće može utjecati na vašu sposobnost brzog ili snažnog pritiskanja papučica u hitnim slučajevima. Prikladne cipele za vožnju trebale bi spriječiti klizanje i omogućiti pravilno upravljanje papučicama - kaže njemački Zakon.

Susjedi Slovenci također samo savjetuju. Naime, Slovenija nema izričite zabrane, a policijski službenici će, ako vas "uhvate" da vozite bosi ili neprimjereno obuveni, vas samo upozoriti da biste dok vozite trebali imat i čvršću, odnosno bilo kakvu obuću. 

U Francuskoj je to također dozvoljeno, ali sve dok obuću niste ostavili u prostoru papučica i dok ona ne prijeći put nozi do njih. Dakle, obuća ne smije ometati "dolazak" noge do gasa, kočnice ili kvačila.

Francuski zakon o sigurnosti na cestama nalaže da svaki vozač uvijek mora biti u stanju i položaju da može lako "izvesti sve manevre" koji bi mogli biti potrebni na cesti. No policija neće biti tako blaga ako vas zatekne u japankama ili natikačama jer to smatraju potencijalno opasnom obućom koja može „skliznuti“ i omesti vozača. Oba se obično klasificiraju kao prekršaji „klase 4“, što znači novčanu kaznu od 135 eura (smanjenu na 90 eura ako se plati ranije, ali 375 eura ako se plati sa zakašnjenjem) i gubitak najmanje jednog boda na vozačkoj dozvoli.

Odlučite li se na vožnju s lijeve strane, odnosno u  Velikoj Britaniji, trebate znati da ni tamo vožnja bez cipela nije ilegalna, ali isto tako nije niti preporučljiva. Iako nije protuzakonito voziti bez cipela, to ne znači da je ispravno.

- Prikladne cipele posebno su važne dok ste za volanom. Ne bismo preporučili vožnju bez cipela jer nemate istu silu kočenja bosim nogama kao s cipelama na sebi - istaknuli su iz Agencije za standarde vožnje, tijelu koje regulira vozačke ispite u Velikoj Britaniji.

No zemlja u kojoj ćete dobiti kaznu ako vozite bez odgovarajuće obuće je Španjolska, a kazne za to se kreću od 100 do 200 eura. Njihov zakon kaže da je bosonoga vožnja ili nošenje japanki bez remena oko stražnjeg dijela gležnja ilegalno.

U Grčkoj ćete pak kaznu platiti ako vozite u natikačama, odnosno, kako smo već saznali, u „skliskoj obući“, a izdvojit ćete 50 eura. Ono što će vas možda malo više zaboljeti je činjenica da ćete ostati i bez vozačke dozvole na mjesec dana. 

U Austriji su po tom pitanju napravili kompromis. Njihova policija neće vas kazniti ako vozite s japankama ili bosonogi. Međutim, ako se dogodi prometna nesreća te se utvrdi da je ona mogla biti izbjegnuta da ste imali drugačiju (prikladnu) obuću, protiv neadekvatno obuvenog vozača se može pokrenuti postupak.  Takav zakon primjenjuje se i u susjednoj nam Mađarskoj. 

U svakom slučaju, u vožnji biste radi vlastite sigurnosti uvijek trebali imati odgovarajuću obuću, a japanke ili sandale mogu vas čekati u vrećici te ćete ih obuti po dolasku na odredište. Nemojte se uzdati u to da se nesreća neće dogoditi baš vama, jer samo jedan put može biti dovoljan. 

Prije putovanja u neku stranu zemlju također preporučujemo da provjerite kakva pravila i propisi vrijede na cestama te države.

Čitajte i druge tekstove autorice Sanje Bubalo koja piše prvenstveno o biznisu i financijama, ali ima i korisne životne savjete.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.