ovisnost, droga
Izvor: Kleiton Santos/Pixabay
Antonio Milanović
PAKAO DROGE

ISKUSTVO - Kako prepoznati i prevenirati ovisnost

Iako se čini da je ovisnost o drogama u padu, jer su današnji klinci ovisniji o društvenim mrežama nego o opijatima, to je daleko istine. Droga je i dalje sveprisutna. Da bismo upozorili na opasnost od ovisnosti, donosimo anonimnu ispovijest pojedinca čiji je bliski član obitelji zašao u ovisnost.

Kako je sve počelo?

To je teško precizirati. Mislim da je počelo kada smo uočili da nešto nije u redu. Klinka koja dolazi iz škole proširenih zjenica, miris ljepila u sobi, stvari i dragocjenosti koje netragom nestaju iz kuće, živčani i nasilni ispadi. To je bio samo početak patnje dok je nismo nagovorili na liječenje.

Što vam je najteže palo u tom periodu?

Iščekivanje najgorega. Strah od toga u kojem će stanju osoba doći kući, hoće li vas napasti iz čistog mira, hoće li opet doći policija na vrata, skrivanje novca i drugih dragocjenosti po kući. Bio sam dijete kada se sve to događalo, ali sve pamtim i nosim na duši. Fizički je izgledala otečeno, podbuhlo, a mršavo. Izbodena po nogama od igli. Bilo je preočito da nešto nije u redu, pogotovo jer je psihički djelovala sumanuto i hiperaktivno, a onda bi odjednom naglo pala u depresiju, histeriju pa i agresiju.

Naposljetku, uspjeli ste osobu nagovoriti na liječenje?

Da, nakon mnogo razgovora i nagovaranja pristala je na liječenje. Tada je cijele dane provodila u centru za liječenje ovisnosti jer u komunu nije htjela. Imala je 22 godine. To je bio jednako težak period jer je stalno zapadala u apstinencijske krize i depresiju, a ni ona ni mi nismo imali podršku sustava, osim liječnice koja je vodila njezino liječenje. Često smo mislili da taj period nikad neće prestati.

Gdje je danas ta osoba?

Nažalost, nakon godina apstinencije osoba se vratila ovisnosti. Ne znam u kakvom je stanju jer nismo više bliski da bih joj mogao pomoći i doprijeti do nje.

Što ste vi naučili iz tog događaja? Što biste poručili današnjim roditeljima?

Naučio sam da se ovisnost o drogama, slično kao i rak, može dogoditi svakome. Imam dojam da današnji roditelji podcjenjuju utjecaj i doseg droge, jer se misli da su današnji klinci uglavnom ovisni o TikToku. Stvarnost je zapravo puno drugačija. Mladi nikada više i nikada ranije nisu započinjali eksperimentirati s drogama kao što je to danas slučaj. Ako se tome pridoda količina i vrste droga kojih nekada prije nije bilo, užas je još i veći. Opasnost o ovisnosti nikada nije bila veća. Apelirao bih na roditelje da o ovisnosti razgovaraju sa svojom djecom jer je droga danas lako dostupna, a put iz ovisnosti je težak i nije uvijek uspješan.

Kako prepoznati ovisnost? Razgovor je jako važan…

Ovisnost, pogotovo kao roditelj, možete prepoznati prvenstveno po naglim promjenama ponašanja, agresivnim naglim ispadima, pogotovo ako se dogode bez ikakvog konkretnog razloga. Ključno je pratiti u kakvom se društvu dijete kreće. Pri tom ne mislim da morate kontrolirati dijete, nego stvoriti povjerenje u tom odnosu, da se dijete i samo otvori. Izigravajući žandara i sebe i dijete izlažete mogućem trajnom narušavanju odnosa, a i sebe kao roditelja ponižavate.

Ako ipak uočite da je dijete, nažalost, ušlo u svijet droge, morate odraditi dugi razgovor u kojem ćete mu pokazati da ste razočarani, ali da ste spremni pružiti podršku i priliku da krene ispočetka. I da dijete zna da se svakome događaju pogrešni koraci i odluke u životu, ali da je roditelj tu za njega i da će učiniti sve kako bi pomogao. Bitno je postaviti i neke granice. Ili, na primjer, ultimatum da, ako se usudi ponovo vratiti istom, može zaboraviti na vašu pomoć, pa čak i krov nad glavom.

Također bivše ovisnike treba redovito nadgledati i kontrolirati putem Centra za prevenciju ovisnosti koji postoji gotovo u svakom većem gradu.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.