TV, television
Izvor: Pixabay
Antonio Milanović
DOBRO JE ZNATI

HRT pristojba - tko je i zašto treba plaćati te tko je oslobođen plaćanja

Iako mnogi nerado svaki mjesec plaćaju HRT pristojbu, u narodu poznatiju kao TV pretplata, malo naših građana je zaista upoznato zašto je uopće plaćamo i koja su njihova prava kao korisnika. U nastavku vam donosimo sve što trebate znati o mrskoj vam TV pretplati.

Zašto plaćamo pristojbu

Prema Zakonu o Hrvatskoj televiziji mjesečna pristojba državna je potpora koju su obvezni plaćati svi građani koji posjeduju radio, televizor ili bilo koji drugi uređaj. Cilj mjesečne pristojbe jest osiguravanje sredstava za rad javnoga medijskoga servisa te financiranje Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija i rada Hrvatskoga audiovizualnog centra (HAVC), stoji na web stranicama HRT-a.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) predstavlja javni medijski servis i kao korisnik većega dijela mjesečne pristojbe ima posebne, zakonom precizno određene obveze, koje je dužna ispunjavati i o tome redovito izvješćivati Hrvatski sabor i građane.

Također, u Zakonu stoji da je radiotelevizija obvezna mjesečnu pristojbu ubirati izravno od obveznika, čime se osigurava financijska i programska neovisnost nužna za kvalitetno obavljanje zadaća javnoga medijskog servisa.

Tko sve mora plaćati HRT pristojbu

Prema Zakonu o Hrvatskoj televiziji pristojbu od 80 kuna mjesečno dužni su plaćati svi građani koji u vlasništvu ili posjedu imaju radijski i televizijski prijamnik odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa na području Republike Hrvatske.

Pod pojmom 'drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa' misli se na mobitele, osobna računala, tablete i slične gadgete. Mjesečnu pristojbu moraju plaćati i oni koji ne posjeduju televizijske, radijske i druge uređaje, ali posjeduju motorno vozilo registrirano na njihovo ime.

Zakon kaže i da kućanstva koja u vlasništvu ili posjedu imaju dva ili više prijamnika ili druga uređaja plaćaju jednu mjesečnu pristojbu. To znači da je unutar istoga kućanstva moguće imati neograničen broj različitih uređaja za prijam audiosignala ili audiovizualnoga signala.

Za pravne osobe, obrtnike i fizičke osobe koje obavljaju neku djelatnost vrijedi plaćanje mjesečne pristojbe na sve prijamnike

Moram li ovlaštenog inkasatora primiti u svoj dom?

Ne. Ovlaštene osobe HRT-a nemaju sudski nalog za ulazak u stan. Prilikom obavljanja kontrole na terenu dužne su obvezniku predočiti službenu iskaznicu HRT-a i u slučaju pristanka stanara vrše provjeru u stanu. U slučaju izostanka, odnosno odbijanja suradnje ovlaštena osoba HRT-a ne ulazi u stan i sačinjava zapisnik o utvrđenim činjenicama. O ovoj temi svojevremeno je pisao tportal gdje možete pročitati priopćenje HRT-a i pojašnjenje. 

Tko ne mora plaćati pretplatu

Pravo na oslobađanje od plaćanja mjesečne pristojbe u visini od 50 posto ostvaruju punoljetne osobe i s ovim dijagnozama:

 • osobe oboljele od mišićne distrofije i srodnih neuromišićnih oboljenja, osobe oboljele od cerebralne ili dječje paralize s oštećenjem organa za kretanje više od 80 posto
 • osobe s invaliditetom s dijagnozom oboljenja:
  • paraplegija
  • tetraplegija
  • sc. multiplex
  • amputacija donjih ekstremiteta s oštećenjem organa za kretanje preko 80 posto
 • gluhe osobe (100 posto oštećenje sluha)
 • umirovljenici koji dobivaju mirovinu iz Državnoga proračuna Republike Hrvatske i koji su na dan 12. listopada 2015. bili zabilježeni u evidenciji čija visina ukupne mirovine ne prelazi iznos od 1.500 kuna (sada 199,08 eura)

Pravo na oslobađanje u cijelosti od plaćanja mjesečne pristojbe ostvaruju:

 • punoljetne 100 posto slijepe osobe
 • ratni vojni invalidi (RVI) ili invalidi policije I i II grupe 100 posto invaliditeta (ne i civilni)
 • punoljetne osobe koje se liječe dijalizom bubrega - članovi Udruga dijaliziranih bolesnika
 • gluhoslijepe osobe koje po jednom od oboljenja imaju invalidnost 100 posto

Detalje o TV pristojbi, kao i načini plaćanja, kao i prava korisnika možete pronaći na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.