fotografiranje u prirodi
Izvor: Benjamin Balazs / Pixabay
TERAPIJA U PRIRODI

Hobiji na otvorenom - za sve generacije i početnike

Svakome od nas bi trebalo biti prirodno što manje vremena provoditi u zatvorenom prostoru. Umjesto izležavanja negdje u prirodi ili na moru, možete čak biti i nešto aktivniji pa, za početak, ako niste vični nekim adrenalinskim hobijima, razmislite o uživanju u onim laganijima, ali na otvorenom. Nikada nije kasno krenuti, a lakše je nego što mislite.

Uz malo ili nimalo potrebne opreme, istraživanje vanjskog svijeta na nov način može vam otvoriti oči, koliko god da imate godina, piše apartmenttherapy. Bez obzira na vašu motivaciju, ovih pet hobija na otvorenom savršeno je za početnike i pomoći će vam da ubrzate svoju ljetnu zabavu i pripremite se za druge aktivnije hobije. Manja djeca, tinejđeri, ljudi 'u godinama', osobe s tjelesnim poteškoćama... Ovi hobiji su gotovo za sve koji imaju malo volje krenuti!

Promatranje zvijezda

Bez obzira jeste li romantični u duši, volite astrologiju ili obožavate gledati u vedro noćno nebo, promatranje zvijezda je fascinantan hobi na otvorenom. Osim toga, ova noćna aktivnost ima dodatnu prednost - izvrstan je način za opuštanje navečer. Ako ne znate što gledati, možete razmisliti o instaliranju kalendara mjesečevih faza kao što je My Moon Phase ili National Geographic Backyard Guide to the Night Sky (ima i knjiga) kako biste pokušali identificirati nekoliko zvijezda. Ne opterećujte se pronalaženjem previše stvari odjednom.

Istraživanje staza

Lutanje lokalnim stazama savršen je način upoznavanja s prirodom. Promatranje biljaka, životinja i ptica u mirnom okruženju može biti mirno iskustvo, bez obzira na to krećete li krećete s izlaskom sunca ili čekate do sumraka. U mnogim mjestima postoje različite obilježene pješačke staze kojima možete krenuti.

Ako ste novi u istraživanju staza, počnite polako i vježbajte izdržljivost. Ne postavljate si prevelike ciljeve. Važno je postepeno povećavati udaljenosti i učiniti izlet ugodnim. Ne morate ići prebrzo, uživajte i u krajoliku koji vas okružuje! 

Obavezno obucite udobnu odjeću i obuću. Također, ne zaboravite ponijeti bocu vode i mobitel, a ako ste u području s puno komaraca, krpelja i drugih buba, uzmite i adekvatni repelent. Ako imate i neko društvo (ljudsko ili životinjsko), bit će vam još lakše.

A tko zna, polako možda počnete i planinariti.

Gledanje ptica

Možda je jedan od najjednostavnijih hobija za početak promatranje ptica, a može se raditi s prozora, bez obzira živite li u gradu ili selu. Za početak promatranja ptica dovoljne su vam oči i uši.

Ako želite naučiti vrste ptica, preuzmite neku od besplatnih aplikacije poput eBird, kako biste lakše prepoznali ptice. Za dokumentiranje ptica (od izgleda do pjeva) možete koristiti mobitel - snimajući, povećavajući i fotografirajući ih, a kasnije možete i nabaviti dalekozor. 

A ako imate mogućnosti, postavite na stabla blizu kuće par kućica hranilica i to predivno iskustvo će vam biti još bliže.

Vrtlarstvo

Prozor, vrti ili potpuna oaza u dvorištu mogu poslužiti za vrtlarski hobi i kao način da uljepšate svoj prostor. Vrtlarstvo također može biti korisno. Za početak krenite sa sadnjom svog omiljenog bilja u posudama, u zatvorenom ili vani. Na primjer, začinsko bilje ili cherry rajčice idealne su za početnike. I ne morate sve uzgojiti iz sjemenki, možete početi sa sadnicama. Igrajte se i napravite svoj mali jestivi vrt i dodatno ga ukrasite različitim cvijećem, pogotovo onim koje će okupiti bumbare, pčele i slične životinjice za oprašivanje. Radite na vašem pravom malom balkonskom zelenom vrtu iz snova.

Fotografija prirode

Kada netko spomene riječ 'fotografija', mnogi pomisle na nabavu neke skupe profesionalne opreme. No to je vrijedna oprema za profesionalce i amaterima nije potrebna. Dovoljan je vaš pametni telefon. Da biste što bolje iskoristili njegove funkcionalnosti, pročitajte zgodne tekstove ili pogledajte neke video uratke i za početak će vam to biti dovoljno.

Šećite, opustite se i uhvatite neki lijepi kadar, fotografirajte nešto što vas inspirira i vježbajte svoju kreativnost.

Ako je potrebno, instalirajte neke aplikacije za uređivanje fotografija. Kasnije možete svoje fotografije i pohraniti na neki besplatni servis da ih i drugi vide i koriste.