hipohondrija
Izvor: Freepik
Antonio Milanović
ZDRAVLJE NA PRVOM MJESTU

Hipohondrija - što je, koji su simptomi i kako (si) pomoći?

Hipohondrija je bolesna pozornost usmjerena na pojedinosti tjelesnoga funkcioniranja i preuveličavanje svakoga simptoma unatoč njegovoj beznačajnosti. Može se pojaviti ili kao posebna bolest ili u sklopu anksiozne ili opsesivno-kompulzivne neuroze, odnosno može označivati početak psihoze - objašnjeno je u Hrvatskoj enciklopediji. O ovoj smo temi porazgovarali s mag.psych Ivanom Zečevićem, psihologom i specijalizantom kliničke psihologije te kognitivno-bihevioralnim terapeutom. 

Što je hipohondrija? Koga najčešće pogađa?

Hipohondrija je zastarjeli naziv i kao dijagnoza se više ne koristi zbog negativnih konotacija koje se vežu uz taj termin. Sada se koriste dijagnoze anksiozni poremećaj zbog bolesti ili druga dijagnoza - poremećaj sa somatskim simptomima, a to, naravno, ovisi o kliničkoj slici pacijenta.

Anksiozni poremećaj zbog bolesti je pretjerana zaokupljenost mislima i strahom da će osoba dobiti neku ozbiljniju bolest ili da već boluje od nje. Takve misli stvaraju veliku anksioznost i dovode do pretjeranih ponašanja kod osobe (npr. osoba stalno provjerava svoje tijelo ima li temperaturu, stalno si mjeri tlak, učestalo ide vaditi krv, stalno traži drugo mišljenje) ili ide u drugi ekstrem izbjegavanja (npr. izbjegava ići na preglede zbog straha da joj potvrde da ima tu bolest).

Takve osobe i normalne fizičke znakove, poput tranzitornog tinitusa, ortostatske vrtoglavice, refluks i sl., mogu doživljavati izrazito teško i tumačiti kao znak neke teške bolesti. Ako osoba ima primarno tjelesne simptome koji su obično multipli i ti simptomi dovode do pitanja, onda govorimo o poremećaju sa somatskim simptomima. U tom poremećaju postoji jedna ili više tjelesnih tegoba koje uzrokuju pacijentima značajnu patnju i ometaju njihov život. Takvi pacijenti onda razvijaju niz misli, ponašanja i osjećaja vezanu uz te tjelesne simptome.

Razlika je što u poremećaju sa somatskim simptomima kod pacijenata su u fokusu značajni tjelesni simptomi, dok u anksioznom poremećaju zbog bolesti osobe imaju minimalne tjelesne simptome, ali su anksiozni oko mogućnosti da su ozbiljnije bolesni.

Koji je uzrok hipohondrije?

Ne postoji jasan uzrok anksioznosti zbog bolesti i poremećaja sa somatskim simptomima, ali postoje neki rizični faktori. Osobe koje su kao djeca bolovale od teških bolesti imaju veće šanse za razvoj ovih stanja. Također, žene su im sklonije, kao i osobe s poviješću seksualnog zlostavljanja i traumatskih iskustava u djetinjstvu. Također, ljudi koji su osjetljivi na bol, imaju povećano usmjerenu pažnju na tjelesne senzacije imaju veće šanse za razvoj ovih problema. Dodatno, ako osobe imaju problema s anksioznošću ili depresijom, to dodatno može pojačati njihove misli oko zdravstvenog stanja ili doživljaj neugodnih tjelesnih simptoma.

Koji su simptomi hipohondrije?

Simptomi anksioznog poremećaja zbog bolesti uključuju zaokupljenost mislima da će osoba oboljeti od neke ozbiljne bolesti, a ako ima neku fizičku bolest ta zaokupljenost je pretjerana u odnosu na fizičko stanje. Takva okupiranost stvara anksioznost oko zdravlja i pojedinac se lako uznemirava i izvodi nezdrava ponašanja (npr. stalno provjerava tlak). Simptomi poremećaja sa somatskim simptomima imaju jedan ili više tjelesnih simptoma koji osobi stvaraju patnju i probleme u svakodnevnom funkcioniranju. Osoba stalno razmišlja o ozbiljnosti svojih simptoma, anksiozna je oko njih i previše vremena i energije posvećuje fizičkim simptomima. Tjelesni simptomi se mogu mijenjati tijekom vremena i ne moraju stalno biti prisutni.

Kako se liječi hipohondrija?

Sve ovisi o razini simptoma i narušenoj svakodnevnoj funkcionalnosti. Osobe s blagim do umjerenim smetnjama trebale bi primiti kognitivno-bihevioralnu terapiju na kojoj će razraditi misli oko bolesti, zašto se one javljaju, koja ponašanja održavaju anksioznost i misli te kako mijenjati svoje odgovore na različite tjelesne senzacije. Ako osoba ima teške simptome hipohondrije i nije responzivna na kognitivno-bihevioralnu terapiju, onda ju je potrebno staviti na terapiju lijekovima što su najčešće neke vrste antidepresiva.

Kada potražiti pomoć?

Ako osoba vidi da se više ne može posvetiti razgovorima kao prije, druženjima s prijateljima, obavljanju posla i hobija, izvršavanju svakodnevnih aktivnosti ili nekom drugom važnom području života zbog preokupiranosti fizičkim senzacijama ili strahom od toga da će se teško razboljeti, onda bi bilo dobro da potraži pomoć psihologa ili psihijatra.

Može li se hipohondrija izliječiti?

Zdravstvena anksioznost se može uspješno tretirati i obično je pravilo što prije osobe potraže pomoć i izbjegne se kronifikacija njihovog stanja, anksioznost oko zdravlja će se lakše tretirati.

Hipohondrija je iznimno kompleksan psihički problem pogotovo ako ga se ne uoči na vrijeme. Do trenutka dijagnoze i početka liječenja najčešće osoba prolazi kroz jako teške trenutke jer je nekad jako kompleksno hipohondriju dijagnosticirati s obzirom na to da ih ima različitih vrsta. Zahvaljujući dr. Zečeviću vjerujemo da smo uspjeli barem osnove o hipohondriji priučiti kako bi je lakše mogli prepoznati. Neki kažu da je "umišljeni bolesnik" kako se laički naziva ovaj poremećaj u društvu zapravo najmanji zdravstveni problem, ali nitko ne shvaća da je to jedan od poremećaja koji je jako teško prihvatiti te se jako teško suočiti tj. priznati da ga imate. Hipohondrija, ako se ne primijeti na vrijeme, može dugoročno izazvati i teže smetnje, te je i zbog toga važno se i samostalno educirati, kako bi na vrijeme izbjegli ovakve zdravstvene komplikacije, kako zbog sebe tako i zbog onih koji nas okružuju.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.