generalizacije, pozitiva
Izvor: Ria Sopala/Pixabay
Melita Pavlek
MOGU, ZNAM, JESAM

GENERALIZIRANJE - Osvijestite svoje vrijednosti

Kada našu komunikaciju seciramo brižno i predano ostaje u zraku jedno jedino pitanje - Kako se mi uopće uspijemo sporazumjeti?!! Računajući na generalizacije, pretpostavljanja, brisanja i podrazumijevanja pravo je čudo što svijet tako dobro funkcionira. Ipak, povremeno je, barem na osobnoj razini, dobro napraviti mini proljetnu inventuru. I to upravo onu koja se odnosi na našu komunikaciju kada su generalizacije u pitanju.

Generalizacija je uopćavanje, stvaranje uopćenih zaključaka, mišljenja i govora. U generalizacijama nema ničeg konkretnog i jedinstvenog. Zapravo su generalizacije često primjer brzopletog zaključivanja iz pojedinačnih slučajeva. Generalizacije u našoj svakodnevici zaista mogu imati dvostruko djelovanje. Mogu nas spajati i razdvajati, a da bi bili konkretni i korisni pozivamo vas da sami testirate svoj govor. Pripazite danas kada u govoru koristite – uvijek, nikad, svi, nitko, sve ili ništa da bi bolje razumjeli kako i sami često upadamo u zamku PREBRZOG ZAKLJUČIVANJA.

Generalizacije razdvajaju kada opisujemo neke druge i nešto drugo čega ne želimo biti dio. U ovoj tvrtki nitko nije uspješan! ili Mene dovoljno ne cijene! Takve generalizacije puno više govore o nama i veoma jednostavno se daju neutralizirati pitanjem - Zar te baš nitko ne cijeni?

Generalizacije povezuju kada se smatramo dijelom neke općenite priče jer onda vjerujemo u kolektivno dobro i zajedništvo. Najbolje nas povezuju upravo one u kojima podsvjesno sebi dajemo krila za neki novi hrabri pothvat, poput - Ja mogu sve! Za mene ne postoji prepreka!

Sva silina generalizacija najbolje se vidi u pretjerivanju, skrivanju ili pretpostavci i zato nemojte umanjivati njihovu važnost. Generalizacije koje se odnose na skupine ljudi uvijek dovode do predrasuda, a onda i do stereotipa kojima robujemo kad ne vidimo drvo od cijele šume. Zato budite pažljivi i osvijestite svoje vrijednosti koje se kriju iza generalizacija.

Koristite generalizacije vezane uz MOGU, ZNAM, JESAM da osnažite generala u sebi za neke nove bitke i izbjegavajte ih kada biSTE mogli povrijediti ljude koji su vam bliski. Učinite ih svojim moćnim alatom, a ne svojim zatvorom ih kojeg ne vidite koliko je svaka situacija jedinstvena, mudra i korisna. I jedna izgeneralizirana poruka za kraj - Svi to možemo!

Pratite i druge motivirajuće tekstove Melite Pavlek i poboljšajte si život!

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.