zastave na plažama, beach flags
Izvor: Gabe Raggio / Pixabay
Jasmina Džanović
ZASTAVE NA PLAŽAMA

Gdje se (ne) kupati i zašto

Ako ste odlučili uživati na hrvatskim plažama ili nekim europskim, američkim, azijskim, australskim itd. bilo bi dobro da znate na kojim se plažama nije baš pametno kupati i što uopće različite izvješene zastave i druge obavijesti na plažama znače. Jer zanemarivanje upozorenja i obavijesti, kao i u prometu, može vas stajati života.

Naviknuta viđati plave i zelene zastave po plažama ili pak nikakve, nedavno sam na jednom putovanju sam naišla na izvješene žuto-crvene zastave na plaži. Da sam mlađa, vjerojatno se ne bih niti zapitala što one znače (što ne bi bilo baš pametno), no prva reakcija mi je bila WTF?! Sjetivši se nekadašnje hit serije Baywatch kao i filma Ralje, odlučila sam istražiti njihovo značenje. Iako se Sredozemno more smatra sigurnim, ipak se sve češće javljaju nove opasnije vrste u našim morima, poput 'opasnih' meduza diljem Lijepe Naše. A kada bih počela razmišljati o opasnostima koje vrebaju u nekim drugim morima i oceanima, možda ne bih nikada ni kročila nogom u njih.

No da ne dižem bez veze ni sebi ni drugima paniku, postoje plaže koje, osim što imaju spasioce, imaju izvješene i različite zastavice (obično iznad promatračnica / kućica za spašavanje) i druga upozorenja na plaži koja pomažu posjetiteljima shvatiti koje opasnosti vrebaju u moru.

U pravilu, sve plaže u svijetu koriste jedinstven, općeprihvaćeni sistem upozorenja na opasnost, ali postoje manje razlike. Najvažnije je zapamtiti da je sistem upozorenja kod boje zastave sličan sistemu upozorenja na semaforima:

 • zeleno ili plavo - dozvoljeno
 • žuto - oprez
 • crveno (a ponekad smeđe ili crno) - zabranjeno!

PLAVA ZASTAVA

Plava zastava s uzorkom ili jednostavno nebesko plava, zastava je kojom se mnogi hvale i nju možda najčešće viđate jer se program Plava zastava danas provodi u većini europskih država, a svake godine u sve više i više država na raznim kontinentima. Plava zastava je međunarodni odgojno-obrazovni ekološki program čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom. Ustvari, prisustvo takve zastave je certifikat kvalitete za plažu.

Plava zastava na plažiPlaža s Plavom zastavom je službeno određeno područje za kupanje, s najmanje jednom točkom za uzorkovanje vode. Naziv plaže i granice plaže moraju slijediti službene granice i naziv plaže, piše pomorskodobro.com. Plaža s Plavom zastavom mora imati objekte i standarde kako bi udovoljila kriterijima Plave zastave, i mora biti dostupna za nenajavljene inspekcije, a u Hrvatskoj su to Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš i Udruga 'Lijepa Naša'. U lokalnoj samoupravi mora biti određena osoba koja će se baviti pitanjima Plave zastave. Inače, županijski zavodi za javno zdravstvo jadranskih županija kontroliraju kakvoću mora na plažama te na njihovim stranicama možete naći i izvještaje kao i na interaktivnoj karti Službe za zaštitu mora i priobalja pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Plaže se certificiraju svake godine prije početka sezone ljetnih odmora tako da komisija dolazi u zemlju i pregledava plaže u nizu, utvrđujući ispunjavaju li dogovorene kriterije, a Ministarstvo turizma i turističke zajednice veselo izvještavaju o primljenom broju plavih zastava.

Popis plaža i marina u Hrvatskoj nagrađenih Plavom zastavom u 2022. možete vidjeti na stranicama Udruge Lijepa Naša, a popis za sve plaže nalazi se na stranicama Blue Flag organizacije.

Važno je reći da i plaže i marine na slatkim stajaćim vodama (jezerske vode) mogu, pod istim uvjetima, biti nosioci međunarodne Plave zastave. 

Kriteriji na kojima počiva Plava zastava dijele se u četiri skupine i to:

 • Odgoj i obrazovanje za okoliš i informiranje javnosti
 • Kvaliteta vode
 • Upravljanje okolišem
 • Sigurnost i usluge

Za plaže postoje 32 kriterija, a za marine 16 kriterija iz četiri spomenute skupine, na kojima počiva Plava zastava. Dijele se s obzirom na njihovu važnost (težinu) i provedivost odnosno neprovedivost u pojedinim dijelovima svijeta na:

 • O - obavezne (imperativne) - to znači da ih plaža mora ispunjavati
 • P - preporučljive - to znači da njihovom ispunjenju treba težiti
 • NP – neprimjenjive (neprovedive) – znači da su u nekim regijama primjenjivi (provedivi), a u nekima nisu

Plava zastava s tri školjke - nažalost, plaže poput onih u Krimu nam neće biti baš dostupne, a ova zastava se može vidjeti samo u Ukrajini te obilježava plažu s poboljšanim uvjetima, uključujući onima za invalide.

PAŽNJA: Ako sam dobro proučila, plave trokutaste zastave poput onih u Vijetnamu označavaju da je plivanje dozvoljeno, ali postoji opasnost po život - tj. prisutni su jaki valovi u otvorenim vodama. Svakako ako vidite takvu zastavu, dodatno se raspitajte o njezinom značenju, a javite i nama! :)

ZELENA ili BIJELA ZASTAVA

Plivanje je dozvoljeno, ne postoji gotovo nikakva opasnost - mirni uvjeti, budite standardno oprezni. 

Naime, bijela zastava općenito označava da je spasilačka služba prisutna i aktivna na plaži te da vremenski uvjeti ne podrazumijevaju moguće probleme ili ograničenja ulaska u vodu.

Isto tako, bijela zastava (White Flag International) jamči čisto more, plaže, morsko dno i kopnene vode u svrhu zaštite života u njima te je dodjeljuje Global Under Water Awareness Association (GUWAA) - organizacija koja čisti i štiti oceane i mora, jezera i rijeke diljem svijeta te je dio najveće međunarodne mreže ronilaca, zaštitnika svih vodenih resursa. Vlasništvo je Fondacije Princ Albert II. od Monaka i GUWAA-e. Inače, čini mi se da su malo zamrli.

ŽUTO-CRVENA ZASTAVA

Došli smo i do moje zastave s početka teksta. Obično se postavljaju na dva kraja plaže te unutar tog dijela, plažu i more nadgledaju spasioci. Sigurna je za kupanje :)

Žuto-crvena zastava / Dimitris Vetsikas, Pixabay

ŽUTA ili NARANČASTA ZASTAVA

Ova zastava ukazuje na srednju opasnost - umjerene valove i/ili struje. Plivanje nije baš preporučljivo i pod određenim uvjetima spasioci imaju pravo ne pustiti posjetitelje u vodu.

U Ukrajini, Rusiji i drugim zemljama bivšeg SSSR-a, kod kojih postoje samo dvije zastave (žuta i crna), žuta zastava označava prisustvo spasilaca, a samim time i da je kupanje dozvoljeno, piše adabor.ru.

NARANČASTA ZASTAVA U OBLIKU STOŠCA

Prisutni su vjetrovi na pučini, gumenjaci se ne smiju koristiti.

ŽUTA ZASTAVA S CRNIM KRUGOM

Ova zastava se obično koristi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a znači zabranu korištenja teških dasaka za surfanje na mjestima gdje je plivanje dozvoljeno.

 Žuta zastava s crnim krugom / Izvor: Dogtimecat at English Wikipedia Commons

CRVENA ili CRNA ZASTAVA

Crvena ili crna zastava, ponekad s natpisima ili crtežima, znači potpunu zabranu ulaska u vodu te zasigurno nije slučajno postavljena! Ponekad se postavlja na svakih 50 metara, a ponekad je izolirana. Razlozi za njezino postavljanje su različiti, poput:

 • oluje
 • snažnih plimnih struja
 • velikih valova
 • prisutnosti grabežljivaca opasnih za ljude poput morskih pasa, aligatora, otrovnih zmija, riba, meduza, malaričnih komaraca u Africi - za ovo se često postavlja LJUBIČASTA zastava
 • početka perioda lova pa je period opasan za kupanje (obično noću)
 • prisustva zone živog pijeska
 • vrtloga
 • i bezbroj drugih razloga

Znači, ako vam se na oko more čini mirno i bez ikakvih prijetnji, a postoji crna ili crvena zastava, zaobiđite plažu u širokom luku. Ako ste znatiželjni, pitajte spasioce (ako ih uopće ima na takvoj plaži) ili lokalno stanovništvo zašto su postavljenje.  

Isto tako, crna ili crvena zastava može imati i na sebi sliku morskog psa, a označava čestu njihovu pojavu.

PAŽNJA: Ako su na plaži postavljene dvije crvene zastave (jedna pored druge), one znače dodatno povećanu razinu opasnosti te da je plaža zatvorena za javnost. Najčešći razlog za postavljanje dvije crvene zastave na plažama je prisutnost opasnih podvodnih struja. Na primjer, ovaj fenomen se često promatra na plažama otoka Phuketa na Tajlandu tijekom niske sezone. U tom slučaju zabranjeno je ne samo plivati, već i jednostavno ulaziti u vodu, čak i ako se izvana čini sasvim bezopasnim, piše amikamoda.

CRNO-BIJELA ŠAHOVSKA ZASTAVA

Obično je postavljena na dva dijela plaže te odvaja područje za kupanje 'običnih posjetitelja' od područja za surfere i druge avanturističke sportske discipline. Plivanje u takvom području se ne preporučuje, jer se možete ozlijediti zbog 'bliskih susreta' s drugim avanturistima i njihovom opremom.

Crno-bijela zastava / Izvor: InspiredImages, Pixabay

LJUBIČASTA ili ŽUTA + LJUBIČASTA ZASTAVA

Ljubičasta zastava upozorava na prisustvo opasnih morskih bića koja mogu naštetiti ljudskom zdravlju. Obično se radi o meduzama koje su došle na obalu zbog godišnjih migracija ili obilnih kiša.

Često se ljubičasta zastava može kombinirati zajedno sa zastavama drugih boja, poput žute. U ovom slučaju kombinira se vrijednost zastava obje boje. Tako su za plaže Sjedinjenih Američkih Država tipične žuta i ljubičasta zastava zajedno tj. jedna iznad druge, a upozoravaju na prisutnost meduza, raža ili morskih pasa opasnih za ljude. Izgleda da bismo uskoro mogli i kod nas vidjeti ovakve zastave.

Ako toliko volite adrenalin da vam ovo upozorenje puno ne znači, dok plivate ipak budite izuzetno oprezni i ne plivajte daleko od obale.

SMEĐA ZASTAVA

Ako ikada vidite ovu zastavu, znači da su voda ili plaža ozbiljno zagađene te je kupanje na nepoželjno, tj. zabranjeno. Onečišćenje može biti kućne i/ili industrijske prirode.

Da zaključimo...

Ne trebate znati strane jezike da znate je li neka plaža dobra za kupanje već pogledajte je li igdje izvješena neka zastava. Kad je zastava na promatračnici, znači da je sezona rada spasilačke službe započela.

Ako nešto ne štima, spasitelji obično podižu crvenu zastavu što označava zabranu kupanja. U pravilu, postavlja se i ploča koja označava što znači koja zastava. Budite oprezni i nemojte zanemariti upozorenja spasilaca i prisustvo zastava.

No htjela bih naglasiti da mi se par puta na hrvatskim plažama dogodilo da sam na par mjesta naišla na isprintana A4 upozorenja o prisustvu fekalija u moru i da se ne preporučuje kupanje, ali nije bilo niti smeđe niti crvene zastave. Isto tako, čisto sumnjam da je uz ovo prisustvo 'peckavih' meduza, igdje postavljena žuta ili ljubičasto-žuta zastava.

Inače, što se tiče Hrvatske, sve bi trebalo biti u skladu s pravilnicima i uredbama:

Isto tako, kao što je već spomenuto na početku, na stranicama Službe za zaštitu mora i priobalja pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja može se pronaći i interaktivna karta na kojoj su dostupne ocjene kakvoće mora. Plaže su na karti obilježene kružićima u različitim bojama koje prikazuju kakve kvalitete je voda: plava - izvrsna, zelena - dobra, žuta - zadovoljavajuća i crvena - nezadovoljavajuća.. Na karti su prikazane i druge popratne informacije poput temperature zraka i mora, slanost, smjera i jačine vjetra. Postoje i cijeli profil plaže, poneke fotografije, informacije o konsesijama kao i specifikacije njezine opremljenosti te je moguće ostaviti i komentare.

Bez obzira na zakone i pravilnike u pojedinoj zemlji, preporučujem da uvijek pitate lokalno stanovništvo je li dozvoljeno ili preporučljivo kupanje i vreba li što u moru! Isto tako, pogledajte skrivaju li se još neke obavijesti ili znakovi na plaži, tko zna što još možete otkriti - npr. da na plaži nisu dobrodošli ljubimci poput pasa ili da je zabranjeno surfanje.

S kojim ste se vi sve zastavama susreli u Hrvatskoj i u svijetu? Jesam li ih sve nabrojala? Podijelite s nama na info@savjeti.hr.

Zastave na plaži, Izvor: publicdomainpictures.net, free-download

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.