crni petak, black friday, rasprodaja, popusti
Izvor: Gerd Altmann/Pixabay
KREĆE LUDILO

CRNI PETAK I CYBER MONDAY – kako ih najbolje iskoristiti

Crni petak, Black Friday, dan je koji u zadnje vrijeme povezujemo s nezamislivim gužvama i naguravanjima u dućanima i trgovačkim centrima, mahom u SAD-u, zbog jako sniženih cijena svih mogućih proizvoda. Krenulo je iz SAD-a, a mic po mic proširilo se i po većini svijeta.

Postoje razne teorije zašto se taj tan zove Crni petak, a neke od njih su potpuno promašene, stoga o njima nećemo. U svakom slučaju Crni petak je dan nakon Američkog dana zahvalnosti koji je svake godine četvrtog četvrtka u studenom. Dakle, ni Dan zahvalnosti ni Crni petak nemaju fiksni datum. Za ovu godinu to znači da je Crni petak 26. studenog, dok će 2022. godine 'šoping ludilo' biti 25. studenog. 

Jedna teorija kaže da je Crni petak dobio ime po tome što su Amerikanci dan nakon Dana zahvalnosti redovito javljali na posao da su bolesni, kako bi imali produženi vikend - nama jako dobro poznatu praksu. Taj su slobodan dan masovno koristili za kupovinu pa su se na cesti stvorile velike gužve i problemi što je policiji zadalo puno posla pa je njima to bio 'crni petak'.

Druga teorija objašnjava naziv ovog dana tako što su trgovci zbog masovne kupovine dobro zaradili taj dan pa bi iz 'crvenog prešli u crno'. Ove dvije teorije, odnosno spominjanje Crnog petka povezuju se sa sredinom 20. stoljeća.

Treća teorija seže u nešto dalju prošlost, na kraj 19. stoljeća, a odnosi se na dodađaj iz 1869. kada su dvojica investitora manipulacijama na burzi dovela do brutalnog pada cijena zlata, stoga se taj dan nazivao Crni petak.

Kako najbolje iskoristiti Crni petak

Priprema je pola posla! Stoga se maksimalno pripremite i informirajte oko svega što vas zanima.

1. Napravite popis

To je uvijek odličan korak prije odlaska u bilo kakvu kupovinu, a pogotovo na Crni petak kada se mogu očekivati nesnosne gužve. Dobro razmislite što vam treba i što biste voljeli kupiti. Uzmite u obzir da se bliži Božić, pa je to prilika i za kupovinu božićnih poklona, stoga i njih možete uvrstiti na popis.

2. Budžet

Odredite koliko novca možete, i želite, potrošiti. Nema nikakvog smisla da ulazite u neka zaduženja, minuse po računu, kupujete pretjerano na rate, ako si to na kraju ne možete priuštiti. Budite realni. Odredite minimalan i maksimalan iznos preko kojega nećete ići. I držite se toga!

3. Prosurfajte 

Svaka trgovina koja drži do sebe ima dobru i redovno ažurirano web stranicu. Sigurno će dovoljno unaprijed trgovine na web stranicama objaviti što će biti na popustu Crnog petka i koliki će ti popusti biti. Pregledajte trgovine u skladu sa svojim popisom i onda informacije koje ste saznali zapišite kako bi se lakše snalazili i organizirali.

4. Usporedite cijene 

Prema nekim istraživanjima, ispostavilo se da je čak 85 posto proizvoda koji se nude po 'super cijenama' na Crni petak bilo dostupno po istoj toj cijeni i pola godine ranije. Dobro se potrudite saznati te informacije, a internet je za to najbolji alat, jer hodanje od dućana do dućana nije neka fora.

5. Napravite plan

Razmislite koje sve trgovine želite posjetiti (u skladu s vašim popisom) i napravite si 'plan putovanja'. Nema potrebe da vrludate naokolo i gubite vrijeme na hodanje od dućana do dućana. S dobrim planom ćete, osim novca, uštedjeti vrijeme i živce.

6. Naoružajte se strpljenjem

Kada napokon dođe taj dan, budite strpljivi i dobro raspoloženi. Nema potrebe da se scene iz informativnih emisija koje prikazuju naguravanja ispred trgovina u SAD-u kopiraju i kod nas. Samo polako i po planu. Ništa nije vrijedno vaših živaca, vremena i dobrog raspoloženja.

7. Online kupovina

Da bi se izbjegle gužve koje nikako nisu preporučljive u ovo pandemijsko vrijeme, najbolja je opcija online kupovina. Većina trgovina ima svoje web trgovine koje funkcioniraju vrlo jednostavno, a mahom nude i dodatne popuste kao poticaj za takvu vrstu kupovine. Iz udobnosti svog doma, s nekoliko klikova možete dobiti vjerojatno sve što je na vašem popisu. Naravno, dobro pazite da kupujete na provjerenim web lokacijama i od vama poznatih trgovina i informirajte se o mogućnostima povrata robe.

Cyber Monday – idealan za kupovinu u pandemiji

Ako vas zanima isključivo kupovina putem interneta, onda je za vas Cyber monday (Cyber ponedjeljak) – mlađi brat Crnog petka kada se kupuje samo u online trgovinama. Taj ponedjeljak ne treba dugo čekati jer stiže odmah nakon Crnog petka. Iako se često, zbog naziva Cyber ponedjeljak, smatra da se radi samo o kupovini proizvoda iz sfere tehnologije, to nije tako. Cyber je zbog toga što se kupuje putem interneta, a možete kupiti proizvode od 'igle do lokomotive', također po primamljivim cijenama.

Njegova popularnost u našim krajevima nije tako velika kao u SAD-u, ali s obzirom da je internet globalna priča, nitko vam ne brani da kupujete iz inozemnih trgovina (što i nije rijetka praksa kod nas), ali trebate provjeriti postoji li dostava u Hrvatsku i koliko ona košta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.