aerodrom, putovanje, covid-19, koronavirus
Izvor: Anna Shvets, Pexels
NOVO NORMALNO

COVID-19 - kako do papira za lakše kretanje

Corona, korona, koronavirus, covid, covid19, COVID-19 ili druge inačice koje se koriste za naziv ovog virusa i njegovih sojeva, dosta nam je poremetio uobičajeni način života. Bez obzira bojimo ga li se, vjerujemo li u njegovo postojanje, što mislimo o lockdownu i cijepljenju, činjenica je da nam se, u određenim situacijama, s dobivanjem COVID potvrde olakšava kretanje.

Tekst je ažuriran 30. rujna 2021.

Ako u današnje vrijeme želite koliko-toliko normalan život, poput odlaska na različita događanja na zatvorenom ili otvorenom, odlaska na posao u Hrvatsku ili izvan nje, putovanja, traže se različite potvrde. 

Različite države imaju različita pravila, a mi donosimo ona koja u ovom trenutku vrijede za Hrvate i većinu Europljana. Jedna od potvda s kojom možete sve gotovo svugdje unutar Europske Unije (i šest Non-EU država čiji popis možete vidjeti ovdje) je EU digitalna COVID potvrda (DCP).

Da biste je dobili trebate biti EU građanin te osoba koja je:

 • cijepljenja protiv bolesti COVID-19
 • preboljela COVID-19
 • ima negativni PCR ili brzi antigenski test

U nastavku prenostimo kriterije za svaku od navedenih situacija, te napominjemo da EU kaže da potvrda državama članicama daje mogućnost prilagoditi postojeća ograničenja u pogledu javnoga zdravlja kako bi građanima olakšale prekogranična putovanja. Web stranica Reopen EU sadrži informacije o različitim postojećim ograničenjima na području EU-a te se preporučuje da se koristi kao pomoć prilikom planiranja putovanja Europom.

Negativan nalaz PCR ili antigenskog testa:

 • negativan antigenski test - potvrda se izdaje i vrijedi unutar 48 sati od uzimanja uzorka
 • negativan PCR test - potvrda se izdaje i vrijedi unutar 72 sata od uzimanja uzorka

Preboljena COVID-19 bolest:

 • potvrdu je moguće dobiti od 11. dana nakon pozitivnog PCR-a, a vrijedi 180 dana od prvog pozitivnog PCR testa
 • PAŽNJA!!! -  isključivo se računa POZITIVAN PCR test
  • Za dobivanje EU COVID potvrde se ne prihvaća:
   • pozitivan nalaz brzog antigenskog testa
   • liječnička potvrda o preboljenju
   • serološki nalaz koji potvrđuje određeni broj antitijela

Cijepljenje jednom dozom:

 • Janssen - budući se cijepljenje provodi samo s jednom dozom, potvrda je dostupna od 15. dana od primitka cjepiva, a vrijedi 270 dana od dana cijepljenja.
 • AstraZeneca - potvrda je dostupna od 22. dana od primitka prve doze cjepiva, a vrijedi 84 dana od dana cijepljenja.
 • Pfizer, Moderna - potvrda je dostupna od 22. dana od primitka prve doze cjepiva, a vrijedi 42 dana od dana cijepljenja.

Preboljena COVID-19 bolest i cijepljenje jednom dozom

 • AstraZeneca, Pfizer, Moderna - potvrda se može zatražiti i ako je osoba imala pozitivan test unatrag 180 dana od primitka prve doze navedenih cjepiva. Potvrda je dostupna na dan cijepljenja, a vrijedi 270 dana. (od 30. rujna - potvrde vrijede 365 dana)
 • PAŽNJA!!! - isključivo se računa POZITIVAN PCR test
  • Za dobivanje EU COVID potvrde se ne prihvaća:
   • pozitivan nalaz brzog antigenskog testa
   • liječnička potvrda o preboljenju
   • serološki nalaz koji potvrđuje određeni broj antitijela

NOVO OD 30. rujna 2021. - Prema preporuci HZJZ-a COVID potvrde od 30. rujna vrijede 365 dana. To vrijedi i za nove i za već izdane COVID potvrde. Naime, za već izdane potvrde trajanje će biti produljeno automatski. 

Što kaže EU - zašto ne priznaju ništa drugo osim PCR testa

Iz Europe Direct kontaktnog centra (kontakt poznat Savjeti.hr-u), stiglo je obrazloženje koje prenosimo u cjelosti:

Europski parlament i Vijeće složili su se da će se, zasad, potvrde o oporavku doista izdavati tek nakon pozitivnog PCR testa. Trenutna razina znanstvenog znanja ne dopušta izdavanje potvrda o oporavku na temelju testova na antitijela. Posebno je potrebno u potpunosti utvrditi odnos između razine antitijela i zaštite od infekcije. Trenutno dostupni testovi mogu biti vrlo različiti, a usporedba njihovih rezultata iznimno je teška. Za više informacija pogledajte ovdje.

Uredba o EU digitalnoj COVID potvrdi predviđa da će Komisija procijeniti izvedivost donošenja delegiranog akta o ispitivanju protutijela nakon četiri mjeseca, na temelju tadašnjih dostupnih znanstvenih dokaza.

Također je važno napomenuti da Uredba o EU digitalnoj COVID potvrdi osigurava da što veći broj osoba može imati koristi od EU digitalne COVID potvrde na putovanju unutar EU-a, uključujući potvrde o cijepljenju, testiranju i oporavku. Ako osoba koja se oporavila nije radila PCR test u vrijeme infekcije i ako je novi PCR test pozitivan, osoba mora pričekati 10 dana dok se ne može izdati potvrda o oporavku. Ako je test negativan, osoba se može poslužiti potvrdom o negativnom testu.

Nadalje, Komisija se slaže da bi testovi trebali biti pristupačni za sve građane. Kako bi podržala te napore, Komisija se obvezala mobilizirati 100 milijuna eura u okviru Instrumenta hitne potpore, kako bi osigurala testove koji ispunjavaju uvjete za izdavanje EU digitalne COVID potvrde. Taj je novac osiguran pored 100 milijuna eura koji su već bili osigurani za kupnju više od 20 milijuna brzih testova na antigene, koji su isporučeni državama članicama.

Ako smatrate da su Vam kršena prava, možete se obratiti Pučkoj pravobraniteljici na stranicama www.ombudsman.hr

Što kažu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) - zašto se ne priznaje ništa drugo osim PCR testa te što iz HZJZ-a i Klinike za infektive bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' kažu da mogu napraviti oni koji su preboljeli COVID-19 (koji nemaju dokaz o pozitivnom PCR-u), a cijepili su se jednom

Iz HZJZ-a i Klinike za infektive bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' (kontakt poznat Savjeti.hr-u), stiglo je obrazloženje:

HZJZ: Pisali smo AKD-u (tvrtki koja izdaje digitalne COVID potvrde za MUP) da ih trebaju izdavati i na temelju liječničke potvrde, ali ne prihvaćaju naš prijedlog jer se strogo drže pravila Europske komisije koje priznaju za sada samo PCR test. Nadalje, za izdavanje digitalne COVID potvrde, sada je nažalost jedino rješenje primiti još jednu dozu cjepiva. Nema veze ako je prošlo više od preporučenih šest tjedana između dvije doze.

'Dr. Fran Mihaljević': Općenito je pravilo da se pozitivan ili negativan nalaz PCR-a uvijek interpretira u skladu s kliničkim, anamnestičkim i epidemiološkim podacima.

Ako osoba smatra da se radi o 'lažno' negativnom nalazu, postoji opcija ponovnog uzorkovanja i PCR testiranja, a indikaciju mora postaviti nadležni liječnik i/ili epidemiolog, koji potom izdaju uputnicu za dijagnostičku obradu.

DCP nije medicinski dokument već je administrativni dokument kojem je svrha olakšati i ubrzati čitanje medicinskih dokumenata na granici (liječničku potvrdu o cijepljenju, liječničku potvrdu o preboljenju i potvrdu o negativnom PCR ili antigenskom testu, koji izdaje laboratorij). Uvođenje DCP ne isključuje korištenje medicinske dokumentacije za dokaz o imunosti ili negativnom nalazu na SARS-CoV-2.

Ističemo da se aktualno smatra da zaštita stečena preboljenjem bolesti COVID-19 traje kod većine ljudi barem šest mjeseci te prevladava stav da osobu treba cijepiti 3 do 6 mjeseci nakon preboljenja bolesti COVID-19. Uvažavajući širenje delta varijante virusa u stanovništvu, uočeno je da je primjena jedne doze cjepiva, kod osoba koje nisu preboljele COVID-19, slabije učinkovita nego na druge varijante. Pitanje zaštite, kod osoba koje su preboljele COVID-19 i primile jednu dozu cjepiva, još je predmet istraživanja.

Cijepljenje s dvije doze:

 • AstraZeneca, Pfizer, Moderna - nakon primitka druge doze cjepiva, potvrda vrijedi 270 dana od primitka druge doze

Druga cjepiva

Glede ukidanja ograničenja slobodnog kretanja, države članice će prihvaćati potvrde o cijepljenju cjepivima za koja je na teritoriju EU-a odobrila Europska komisija, temeljem preporuke Europske agencije za lijekove. Države članice mogu navedeno proširiti i na putnike iz EU-a koji su primili neko drugo cjepivo.

Gdje se može izvaditi potvrda

U Hrvatskoj potvrdu možete zatražiti online putem portala e-Građani, fizičkim odlaskom u podružnice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ili u najbližu ljekarnu. EU digitalna COVID potvrda kojom se potvrđuje da je osoba testirana, cjepljena ili je preboljela COVID-19 izdaje se i maloljetnim osobama.

Ostala česta pitanja provjerite ovdje.

BITNO JE ZA ZNATI

Iz HZJZ-a naglašavaju da za sva sudjelovanja u bilo čemu u Hrvatskoj (odlazak u bolnicu, na svadbu, obavljanje posla) vrijedi potvrda o preboljenju koju može izdati izabrani liječnik na temelju toga što zna da je osoba preboljela COVID-19.

U skladu s uputama HZJZ-a:

 • osoba koja je preboljela COVID-19 (i ima potvrdu o preboljenju koju je izdao liječnik) te je
 • nakon preboljenja cijepljena najmanje jednom dozom cjepiva (i ima potvrdu o cijepljenju koju je izdao liječnik)

izuzeće od obveze predočenja negativnog PCR/BAT testa ili karantene kod ulaska u Hrvatsku traje do isteka šest mjeseci od primjene cjepiva. Ovo izuzeće osoba ostvaruje na temelju predočenja potvrda od liječnika kod prelaska granice, a ne na temelju EU digitalne COVID potvrde.

Ta potvrda izabranog liječnika morala bi poslužiti i za produljenje nakon primitka jedne doze cjepiva.