tropske ribice
Izvor: Humming3578/Pixabay
PETS PETS PETS

Ako želite ribice kao kućne ljubimce, dobro je znati što vas čeka

Mnogi ljudi, pogotovo oni koji imaju djecu, za prve ljubimce odluče nabaviti ribice smatrajući da su mirne, tihe, nisu baš skupe i da se ne treba posebno brinuti o njima, a još uz to će biti ukras u domu. To baš i nije tako, pogotovo ako ih želite više i ako želite imati akvarij koji treba održavati. Kupnja ribice (vaše prve ili još jedne) je uzbudljiva jer postoji toliko mnogo riba koje se mogu izabrati. Ali prije kupnje ribice trebate si postaviti par pitanja da biste bili sigurni da donosite ispravnu odluke za sebe, svoje ukućane, a i za ribice.

Zašto stvarno želite ribice?

Želite li ribice jer ste već proučili sve o njima i točno znate što želite ili je to samo jedan hir i mislite da se o njima ne treba puno brinuti?

Koliko dugo žive kućne ribice?

Obično manje ribe žive kraće od velikih, a ribe koje polažu jaja žive općenito dulje od onih koje rađaju žive mlade. 

Bete su jedne od najpopularnijih ribica i žive obično do dvije godine. Druge male ribe poput tetra, barbusa i dania žive najčešće oko pet godina, dok ribe srednje veličine poput skalara (angelfish) i, također jako popularnih, zlatnih ribica žive 10 do 15 godina. Veće ciklide, klaun botia (Clown Loach) i mnoge vrste plekostomusa mogu živjeti 20 ili više godina, dok je poznato da koi ribe žive još duže. 

Duljina života ovisi i o uvjetima u akvariju kao i vašoj brizi.

Odabir trgovine i ribe

Ovo je uistinu važno! Dobro se raspitajte o trgovini i stručnosti njezinog osoblja. Provjerite sve spremnike u trgovini i provjerite plutaju li u akvarijima mrtve ribe - dobra trgovina će ih odmah ukloniti. Pogledajte je li ribica aktivna, ali ne hiperaktivna, da ima bistre oči, da je trbuh okrugao, ali ne napuhnut, da su peraje pravilnog oblika i u funkciji, da diše s lakoćom te da je njena boja jarka i čista, bez neobičnih mrlja po tijelu (posebno malih bijelih mrlja). Postavite osoblju sva moguća pitanja koja smo naveli pa i sva druga na koja želite znati odgovore. Ako osoblje ne zna odgovore, razmislite želite li baš tu kupiti svoje ribice.

Također, nikada ne kupujte ribice koja su tek stigle u trgovinu jer su obično u stresu od putovanja i privremeno su osjetljivije na bolesti te trebaju proći vrijeme stabilizacije što se posebno odnosi na divlje ulovljene ili osjetljive vrste.

Početni troškovi

Svakako prije kupovine proučite sve troškove jer, ako ne želite imati samo jednu zlatnu ribicu u zdjeli s vodom, imati akvarij je zapravo trošak, i to ne baš mali.

Koju vrstu odabrati i što joj je potrebno

Svaka vrsta ima specifične 'zahtjeve' oko vode, prostora za život i hrane, stoga odaberite ribice koje će sretno živjeti kod vas, a ne samo one koje vam se vizualno sviđaju. Također, pri odabiru riba morate imati na umu da ne mogu sve vrste živjeti na istom prostoru i u istim uvjetima. Tako da uvijek istražite vrstu ribe koju namjeravate kupiti ili pitajte trebaju li im posebni uvjeti.

Veličina

Mnoge vrste riba kućnih ljubimaca koje vidite u trgovini nisu u potpunosti odrasle. Neke će još samo malo narasti dok će se druge udvostručiti, utrostručiti, učetverostručiti. Stoga računajte da riba koju namjeravate kupiti ima dovoljno prostora u akvariju kada bude odrasla.

Slatkovodne ili morske

Mnogima su morske vrste uvijek ljepše i šarenije, ali obično su i skuplje i kompliciranije za brigu pa je za početnika možda bolje odabrati one slatkovodne.

Voda

Svakoj ribi treba određena vrsta i temperatura vode. Većini tropskih riba koje se danas uzgajaju i prodaju u trgovinama odgovara određeni raspon kemijskog sastava vode, dok onima iz diviljine najčešće trebaju specifičan pH, alkalnost ili temperatura za napredak. Ako niste spremni uložiti u grijač za vodu, držite se zlatnih ribica koje žive u hladnijoj vodi i koje su najčešće najbolji prvi izbor ribica za amatere. Isto tako, testirajte pH vrijednosti vode i odaberite ribu koja će dobro živjeti u vašem pH rasponu. 

Akvarij

Pri kupnji akvarija vrijedi pravilo - veće je bolje! No dobro razmislite koliko stvarno novca možete odvojiti za njega. Ali i gdje ga sve možete smjestiti u svom domu, kakva vrsta svjetla (dnevno, ali i umjetno) dopire do akvarija, koji su izvori topline u blizini (radijator, štednjak, direktno sunce...), kakav zrak struji u blizini (blizina prozora, vrata, klima uređaja...) jer dosta navedenih parametara možda ne odgovara ribicama koje biste željeli udomiti.

Također, treba voditi brigu koliko će ribice narasti, kakvu vodu i stanište trebaju, na kojoj razini vode, odnosno dubini provode svoje vrijeme, koliko različitih vrsta želite imati i jesu li kompatibilne, čime ćete ih hraniti. Riblja gužva u akvariju može rezultirati sukobom i stresom za neke od njih pa tako i ugibanjem.

Provjerite trebaju li vašim ribicama posebni grijači, termometri, osvjetljenje.

Dobro je znati da postoje akvariji s posebnim pročišćivačima. Uz to, mnogi preporučuju da uključite akvarij da radi tri do četiri tjedna prije no što u njega stavite ribice. 

Stanište

U prirodi ribe zauzimaju specifična staništa kao što su otvorena voda, razno bilje, struktura stijena ili srušena stabla. Uvijek istražite ribe prije nego što ih kupite i pobrinite se da imate odgovarajuće stanište u akvariju.

Hrana

Dok većini tropskih riba odgovara prehrana u pahuljicama, granulama pa i ona smrznuta, neke vrste zahtijevaju živu hranu ili prilagođene metode hranjenja. Svakako je dobro kombinirati hranu. No znajte da neke ribice kada odrastu mogu pojesti druge ribice iz akvarija, a neke su biljojedi i mogu uništiti stanište koje ste im napravili. Stoga, prije nego što ih kupite, proučite njihov način hranjenja i pobrinite se da imate mogućnosti i dovoljno sredstava za nabavku hrane, da ih hranite raznovrsno i da ih hranite ovisno o njihovim specifičnim potrebama.

Alge

Alge mogu pružiti malo raznolikosti u prehrani riba, ali previše algi može biti pokazatelj loše kvalitete vode. Ako ne možete vidjeti svoju ribu kroz debeli zeleni zid, možda ćete doći u iskušenje da jednostavno posegnete za pročišćivačem algi kako biste očistili akvarij. No možda je problem i u tome da prehranjujete ribe (što uzrokuje nakupljanje zelene naslage) ili ne mijenjate vodu dovoljno često. Zapamtite, trebali biste zamijeniti 25 do 30 posto vode u akvariju najmanje svaka 2 do 4 tjedna ili bar 10 posto vode jednom tjedno, naravno uz filter u akvariju. Uloga filtera je prvenstveno da održava čistu i zdravu okolinu tj. da sprječava nakupljanje otpadnih tvari i stvaranje toksina.

Bolest

Ako se u akvariju pojavi bolesna riba, da biste spriječili širenje bolesti najbolje bi bilo imati rezervni akvarij u koji možete takve ribe stavili u karantenu. Uzročnici bolesti kod riba su najčešće gljivice, paraziti ili virusi. Budite oprezni u korištenju bezreceptnih lijekova. Imajte i na umu da, ako koristite antibiotike, možete ubiti dobre bakterije zajedno s lošim i uzrokovati porast razine amonijaka u akvariju. U svakom slučaju, važno je liječenje započeti što prije, stoga se obratite osoblju u trgovini ili veterinarima.

Više ribica

Ako naknadno ili odmah pri prvoj kupnji želite još ribica, raspitajte se hoće li se slagati s vašom već prethodno odabranom ribicom. Ako ste zaboravili ili niste sigurni koje vrste ribica imate kod kuće, fotografirajte ih i pokažite osoblju trgovine kako bi vam mogli pomoći u donošenju ispravnih odluka.

Osim svega navedenog dobro je znati i ovo:

Mirne ili nemirne ribice

Ako imate mirnu ribu, nije baš pametno uz nju uzeti i onu nemirnu vrstu koja će samo juriti okolo. Isto tako, ako imate 'razuzdanu' ribu, ne biste joj htjeli za društvo dati neku mirnu koju će stalno maltretirati. Iako neke ribe neće izravno ubiti svoje sustanare, mogu ih proganjati, ne dati im da jedu te tako im stvarati dodatan stres i povećati osjetljivost na bolesti ili čak smrt. 

Teritorijalnost

Postoji razlika između agresivnosti i teritorijalnosti, iako neke ribe mogu biti sklone i jednom i drugom. Teritorijalne ribe često će tolerirati druge sustanare u akvariju sve dok imaju dovoljno prostora za definiranje svojih teritorijalnih granica. Možda će ih otjerati ako im se previše približe ali neće ih dirati. Problem kod teritorijalnih riba je da često ne toleriraju druge pripadnike svoje vrste, pa je najbolje samo kupiti jednu.

Koliko riba kupiti

Neke ribe, poput beta ribica, vole usamljenost i ne toleriraju druge ribicedok se druge ribice, poput tetra ribica, najbolje snalaze u skupinama od šest ili više ribica te mogu biti pod stresom ako se drže pojedinačno ili u manjim skupinama. Živahne ribice, poput gupi i moli, najbolje se snalaze u omjeru od dvije ženke i jednog mužjaka jer su mužjaci nemilosrdni u svojim naporima da se pare.

Idete na odmor

Ako idete na odmor, razmislite što sve možete napraviti. Ako odlazite na tjedan dana ili kraće, razmislite o postavljanju hranilice na električni pogon ili, još bolje, zamolite prijatelje ili susjede da ih hrane, ali im prvo objasnite kako. 

I za kraj...

Uvijek prije kupnje postavljate ključna pitanja i omogućite prave uvjete za svoje ribe da biste im osigurali dug i sretan život!