promjena, sunce, oblaci
Izvor: Geralt / Pixabay
REAlna
SAMO POZITIVNO

6 KORAKA - Kako promijeniti svoj život na bolje

Tijekom radnog tjedna naše tijelo se iscrpljuje, energija troši, a raspoloženje opada. Osjećamo umor, letargiju i dobivamo dojam da se stalno vrtimo u krug iz kojeg ne vidimo izlaz. Bezvoljnost i loše raspoloženje pripisujemo svojim godinama i/ili zdravstvenom stanju, okrivljujemo radno okruženje, članove obitelji, ili pak, opću tešku ekonomsku realnost u svijetu. Ako nam se to periodično događa, nije zabrinjavajuće i može biti rezultat okolnosti koje nismo mogli izbjeći. No ako se često osjećamo loše, onda moramo poduzeti nešto kako bismo svoj život učinili boljim.

1. korak - Vrijeme

Strpljivo čekanje da se nešto dogodi i stvari krenu na bolje. Naravno, čekamo i ne dočekamo. Obitelj i prijatelji, radne kolege i susjedi ne primjećuju ništa neobično na nama, naše stanje im je sasvim normalno, ili su i sami u sličnom ili gorem. No to nas ne smije zavarati i potisnuti naš osjećaj nezadovoljstva samim sobom. Vrijeme prolazi, ali ne donosi promjene na bolje.

2. korak - Ja

Nakon što je propao prvi korak (čekanje), shvaćamo da je vrijeme da sami poduzmemo nešto. Najprije ćemo analizirati sebe i svoju svakodnevicu: kako započinjemo i završavamo dan, gdje i s kim provodimo najviše vremena, kako se hranimo, krećemo li se dovoljno i koje situacije nas raduju, a koje su nam stresne i uznemirujuće? Razgovarajmo o sebi s partnerom, supružnikom ili nekom drugom osobom u koju imamo povjerenja.

3. korak - Ljudi

Došli smo do zaključka da neke osobe loše utječu na naše raspoloženje. Imamo li mogućnost izbora: izbjegavati ih ili mijenjati svoj odnos prema njima? Istovremeno, neke druge osobe pozitivno djeluju na nas. Možemo li obnoviti neka stara prijateljstva i poznanstva i rodbinske veze? Prisjetimo se važnih događaja, datuma i mjesta koja nas vezuju za ljude koje poznajemo, ili su nam nekad bili važni.

4. korak - Životinje

Svakodnevno susrećemo ljude u šetnji sa svojim ljubimcem: psom, mačkom, kunićem, hrčkom ili čak papagajem. Analizirajmo svoju reakciju! Kako ih doživljavamo, kao sretne i zadovoljne osobe? Ili taj prizor vidimo više kao njihovu obavezu, odgovornost, materijalni trošak i gubljenje vremena. Ako se u nama bude lijepe i pozitivne emocije dok promatramo interakciju čovjeka i životinje, možda je vrijeme da si nabavimo jednog ljubimca.

Posavjetujte se s prijateljima, vlasnicima ljubimaca. Kontaktirajte udruge i azile za skrb o napuštenim životinjama. Spasite nekom od njih život i ujedno poboljšajte vlastiti. Naravno, ni kupovina ljubimca nije isključena, pa obiđite pet shopove u svom gradu. Posavjetujte se s članovima svoje obitelji.

Ako živite na selu i imate neiskorišteni posjed, otvaraju se razne mogućnosti. Vaše životinje ne moraju biti kućni ljubimci, već i korisno ulaganje u proizvodnju vlastite hrane. Kokoši, naprimjer, nisu zahtjevne za uzgoj, a svježa jaja su nam itekako potrebna. Da ne nabrajamo sve ostale domaće životinje.

5. korak - Zatvoreni prostor

Možda previše vremena boravimo u istom ambijentu koji za nas nije motivirajući i inspirirajući. Potrebno je nešto promijeniti: osvježiti radni kutak ili ured. Preurediti prostorije svog doma, izbaciti neki komad namještaja, ili unijeti novi, ofarbati, oprati, razmjestiti. Razvrstati nepotrebnu garderobu i obuću i time obradovati osobe kojima bi to dobro došlo, neku socijalnu ustanovu ili udrugu.

6. korak - Otvoreni prostor

Koliko često izlazimo van? Šetnje, hodanje, trčanje, bicikliranje, planinarenje, boravak u prirodi na svježem i čistom zraku, sve su to aktivnosti koje jačaju tijelo, ali i duh. Sigurno se možemo prepoznati u nekoj od njih i početi je redovito prakticirati kako bismo se osjećali bolje.

Pratite i druge tekstove autorice REAlna.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.