kaktusi i sukulenti
Izvor: Freepik
Antonio Milanović
ZELENILO U DOMU

5 jednostavnih savjeta za brigu oko kaktusa i sukulenata

Svi kaktusi su sukulenti, ali nisu svi sukulenti kaktusi. Sukulenti, ili po hrvatski - mesnatice, su biljke koje imaju mesnate stabljike i listove. Nekoliko korisnih tikova o brizi za ove lijepe biljke s nama je podijelila Katarina Bešlić iz Petrinje kojoj je uzgoj kaktusa obiteljska tradicija već 60 godina. 

1. Za početnike

Ako ste početnik, najbolje je krenuti s Crassulama i Echeveriama, jer su jednostavne za održavanje. Sukulenti u sebi pohranjuju vodu i vlagu i to u listove i korijen. To im omogućava da prežive duže vrijeme bez vode, što je početnicima nekada olakotna okolnost. 

2. Idealni uvjeti

Briga oko sukulenata nije zahtjevna. Treba ih zalijevati svakih 10 dana i to u tanjurić kako bi biljka kapilarno povukla vodu u korijen. Osim toga, jako vole sunce. Za razliku od ostalog bilja kaktusi vrlo dobro podnose osunčana i suha staništa, stoga se posebno preporučuju za dekoracije staklenih stijena, zimskih vrtova i kamenjara.

sukulenti

Crassula

3. U čemu se griješi

Sukulenti trebaju puno svjetlosti, odnosno Sunca te vode, kako smo i naveli, jednom u 10 dana. Ako nemaju te uvjete, mogu se iskriviti i nepravilno rasti te na kraju uvenuti. 

4. Odgovarajuća klima

Neke vrste sukulenata mogu podnijeti temperature i oko ništice. Međutim, sukulente je bolje imati u toplijim krajevima zbog blagih zima. Svi oni koji žive u kontinentalnoj Hrvatskoj trebali bi ove biljke držati na temperaturi ne nižoj od pet stupnjeva Celzijusa. 

Sukulenti

Echeveria

5. Bonus savjet

Svojim apstraktnim formama sukulenti i kaktusi vrlo se lijepo uklapaju u različite zatvorene prostore. U primorskom dijelu Hrvatske kaktusi i drugi sukulenti mogu se koristiti i pri uređenju vanjskih prostora. Kako god bilo i gdje god da ih želite držati svakako uživajte u njihovim lijepim oblicima, listovima i raznolikim bojama. 

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.