voće i povrće
Izvor: pexels.com
IĆE&PIĆE

15 korisnih savjeta kako hranu održati duže svježom

Neki će prije uložiti u zdraviju hranu nego onu punu konzervansa, kemikalija ili umjetnih aditiva. No takva hrana i kraće traje. Ali, srećom, postoji mnogo načina da je duže održavate svježom pa tako i hranjivijom i zdravijom, stoga smo pretražili brojne domaće i strane portale da bismo vam na jednom mjestu dali savjete kako da vam hrana ostane duže svježa.

1. Dodajte limun na jabuke i kruške

Kada narežete jabuku ili krušku, dodajte malo limuna na svaku krišku. Tako ćete spriječiti da poprime smeđu boju, kažu na Brightside.me.

2. Bobičastom voću napravite kupku od octa

Jagode, borovnice, ribize i drugo bobičasto voće vrlo brzo postane mekano, gnjilo i promijeni boju, čak i ako ga čuvate u hladnjaku. To je zbog nevidljive bakterije koja se nalazi u ovom voću. Kako biste to spriječili, isperite ih u otopini s octom i ostavite da se potpuno osuše na papirnatom ručniku. Čuvajte ih u posudi obloženoj papirnatim ručnikom, ostavljajući poklopac lagano odškrinut kako bi bilo kakva vlaga pobjegla. Ocat snižava pH razinu na površini bobica i pomaže u održavanju spora bakterija i plijesni na minimumu te tako ostaju svježe i po nekoliko tjedana.

Upute: Pomiješajte vodu i ocat u zdjeli u omjeru 4:1, a potom ubacite jagode u tu otopinu i pustite ih neka stoje oko pet minuta. Nakon toga ih isperite u hladnoj vodi i posušite papirnatim ručnikom ili krpom. Jagode potom stavite u papirnati ručnik pa u zdjelu koja ne propušta zrak i potom ih pospremite u hladnjak.

3. Nezrelo voće učinite zrelim

Pustite nezrelo voće poput breskvi, nektarina i manga da dozrijeva u zdjeli za voće. Nakon što su dovoljno mekani za jelo, premjestite ih u hladnjak kako bi ih sačuvali.

4. Avokado čuvajte u vodi

Slično poput jabuka, banana i krušaka, meso avokada porumeni kada se otvori. To je zbog procesa koji se naziva oksidacija. Do smeđe boje dolazi kada su enzimi koji se nalaze u određenim plodovima izloženi kisiku. To možete spriječiti tako da avokado licem prema dolje ubacite u zdjelu s vodom i dodate malo kiseline, primjerice limunovog soka ili octa.

5. Agrume držite na hladnom

Agrumi imaju poroznu kožicu, zbog čega se brzo suše kada su izloženi visokim temperaturama. Da biste očuvali agrume, stavite ih u hladnjak. Budući da je lakše iscijediti sok kad su vam naranče i limuni topli, prije cijeđenja ih zagrijte na sobnu temperaturu.

6. Zeleno povrće stavite u papir

Zeleno povrće poput zelene salate, kupusa, špinata i začina vrlo brzo promijeni boju i izgubi svježinu. Da biste to spriječili, zeleno povrće najprije isperite u hladnoj vodi i ostavite da se osuši. Nakon toga ga umotajte u papirnate ručnike, stavite u plastičnu vrećicu sa zatvaračem i pospremite u hladnjak.

7. Gljive držite u papirnatoj vrećici

Svježe gljive se sastoje od oko 92 posto vode, zbog čega brzo postanu gnjile. Čuvanje gljiva u papirnatim vrećicama, a ne u plastičnim, omogućuje da papir upije višak vlage i sprečava gljive da apsorbiraju druge tekućine u svom okruženju. Na sobnoj temperaturi gljive se skupljaju i gube okus, pa ih je najbolje držati u papirnatoj vrećici u hladnjaku.

8. Blanširajte svježe povrće

Povrće poput mrkve, kukuruza, graha i cvjetače može se duže držati hrskavim kada primijenite metodu kuhanja koja se naziva blanširanje (kratko kuhanje hrane na pari ili u slanoj vodi uz brzo hlađenje u ledenoj vodi). Ovaj proces poboljšava boju, teksturu i rok trajanja povrća i ista je metoda koja se koristi u pakiranom povrću koje možete pronaći u odjeljku smrznute hrane u supermarketu.

9. Zaštitite krumpir od klijanja

Kao i većina korijenastog povrća, krumpir bi se trebao držati na hladnijem, suhom i tamnom mjestu, poput ostave ili garaže da ne bi izgubio svoju čvrstu teksturu i prepoznatljiv okus. Ako u svojem kućanstvu nemate tu mogućnost, Lifehacker.com savjetuje jednostavan način kako spriječiti prebrzo klijanje. Potrebna vam je samo jedna jabuka u sredini posude ili vreće s krumpirom. Jabuka proizvodi i ispušta etilen, prirodni plin koji sprečava nastanak korijena i proklijavanje krumpira. Eksperimenti dokazuju da jabuka drži krumpir čvrstim i bez izdanaka i nakon osam tjedana.

Također, bez obzira na to držite li krumpir u papirnatoj vrećici ili u košari, pobrinite se da ima dovoljno protoka zraka te, ako ga držite u kuhinji, da nije u blizini izvora topline poput pećnice, ispod sudopera ili na hladnjaku. Ako krumpir nema dovoljno zraka, ispuštat će ugljični dioksid i vodu u obliku pare, pa stvari mogu postati previše vlažne, pišu na MSN.com. Naglašavaju i da ga ne držite zajedno s lukom jer to može potaknuti klijanje. Isto vrijedi i za avokado, banane i jabuke.

10. Razdvojite voće i povrće

Možda ćete primijetiti da kada skladištite određeno voće i povrće zajedno, ono može ili brzo sazrijeti, brzo istrunuti ili se uopće neće promijeniti. To je zato što voće i povrće sadrži različite razine hormona zrenja koji se naziva etilen. Etilen je plin koji pomaže voću i povrću da sazrije brže od drugih.

Ovo je jedan od razloga zašto ne biste trebali čuvati jabuke i banane zajedno – jabuke su vrlo osjetljive na etilen, dok banane proizvode puno etilena, zbog čega se vaše jabuke mogu brzo pokvariti. Ista će se stvar dogoditi kada zajedno skladištite rajčicu, luk i krumpir.

No ne zaboravite da jabuke također utječu na prebrzo sazrijevanje drugog voća i povrća pa ih treba čuvati dalje od njih.

11. Čuvajte začinsko i drugo svježe bilje u masnoći, hladnjaku ili ledu

Svježe bilje ima tendenciju da se vrlo brzo osuši zbog svoje veličine i niskog sadržaja vode. Sjajan način očuvanja svježeg bilja je držanje u ulju, masti ili maslacu. Ne samo da će to dodati poseban okus vašim jelima, već će umanjiti vrijeme pripreme hrane.

Meko bilje poput peršina, korijandera, kopra, metvice i bosiljka možete nasjeckati i pohraniti u posudu za kockice leda, napuniti vodom i staviti ih zamrzivač. Kada ste ih spremni koristiti, u lonac samo ubacite onoliko kockica koliko vam je potrebno za kuhanje.

Tvrdo bilje, kao što su ružmarin, timijan, kadulja i vlasac, trajat će duže ako se čuva u hladnjaku - zamotajte ih u suhi papirnati ručnik prije stavljanja u hermetički zatvorene posude ili zip vrećice.

12. Napravite vazu

Zamotajte vlažne papirnate ručnike oko podnožja šparoga ili ljekovitog bilja ili ih pokušajte uspravno smjestiti u čaši s oko centimetar vode. To će ih hidratizirati i usporiti uvenuće.

13. Stavite u staklenku, konzervirajte

Ako ste shvatili da ste kupili previše krastavaca i paprika, a da biste ih maksimalno iskoristili, ubacite povrće u staklenku s malo slane vode. Ne samo da ćete dobiti ukusan začin, već ćete im svježinu i hrskavost zadržati mjesecima.

Naravno, koristite recepte za konzerviranja hrane koji najviše odgovaraju vašem ukusu kako kasnije ne biste bespotrebno bacili hranu. A na različite načine možete konzervirati i sačuvati povrće i voće.

14. Koristite spremnike

Hermetički zatvoreni spremnici, poput zapečaćenih staklenki i zip vrećica idealni su za spremanje unaprijed izrezanog voća i povrća, spremnog za jelo. Ovi spremnici mogu držati podalje dodatnu vlagu i kisik zbog kojih rastu bakterije odgovorne za plijesan i truljenje.

15. Zamrznite

Nasjeckajte luk i mladi luk i zamrznite ih u praznoj boci ili zip vrećici. Nakon što se zamrznu, jednostavno izvadite onoliko koliko vam je potrebno za kuhanje, a ostatak vratite u zamrzivač. Ostalo povrće blanširajte i ohladite u ledenoj vodi, savjetuju na goodhousekeeping.com.

Također, zrna kave koja nećete koristiti u skorije vrijeme stavite u kutiju ili staklenku koja ne propušta zrak i spremite je u zamrzivač. Tako će kava duže vrijeme ostati svježa i zadržat će jaku aromu. Prije nego što ćete tu kavu koristiti, pustite je da se u potpunosti odmrzne.

Brightside.me navodi i što bi trebalo čuvati u hladnjaku, a što na sobnoj temperaturi.

U hladnjaku možete držati:

  • zeleno lisnato povrće
  • brokule
  • mrkvu
  • šparoge
  • zrelo voće i povrće
  • svježe začinsko bilje
  • bobičasto voće
  • agrume
  • jabuke

Na sobnoj temperaturi trebali biste čuvati:

  • rajčice
  • krumpir
  • luk
  • češnjak
  • banane
  • nezrelo voće i povrće

Predlažemo da 'bacite oko' i na savjete koje donosi Unlockfood.com u vezi čuvanja zapakiranog voća i povrća iz supermarketa. Također ne propustite i savjete koje vam daje Brightside.me u vezi čuvanja povrća i voća na sobnoj temperaturi, suhom i hladnom mjestu, hladnjaku ili zamrživaču.