franšiza
Izvor: macrovector/Freepik
PoslovniFM
Croatian Franchise Report

Franšizno tržište raste, 29 posto tržišta čine domaće franšize

Franšizni sektor Hrvatske broji 248 franšiznih sustava na ukupno 4500 lokacija, zapošljavajući izravno 20.000 ljudi dok je indirektno taj broj i dvostruko veći. Hrvatska je doživjela u posljednje tri i pol godine veliki rast domaćeg franšiznog sektora, što je znak da se konačno franšizno tržište
konsolidira, a kao model rasta postaje i vrlo interesantan i hrvatskim poduzetnicima.

Od ukupnog broja aktivnih franšiza, domaći čine 29 posto ud ukupnog broja, a očekivanja najavljena za 2024. daju razloga optimizmu i promjeni tog postotka posebno zbog najavljenih iskoraka pojedinih domaćih franšiza.

Prvi godišnji izvještaj o stanju franšiznog sektora u nas, koji je pripremila Hrvatska udruga za franšizno poslovanje, Croatia Franchise Report 2023, donosi detaljan uvid u dinamiku i rast franšiznog sektora u zemlji, istražujući ključne trendove i razvojne smjernice koji oblikuju budućnost ovog vitalnog segmenta hrvatskog gospodarstva.

Izvještaj osvjetljava rastuću ulogu franšiza u lokalnom gospodarstvu, naglašavajući kako domaće i strane franšize postaju značajni pokretači poslovnih inicijativa. Poseban naglasak stavljen je na analizu ključnih trendova, uključujući tehnološku inovaciju, fokus na održivost, i rast sektora izvan tradicionalnih područja.

Metodologija primijenjena u izradi Croatia Franchise Report 2023 utemeljena je na kombinaciji kvantitativnih i kvalitativnih istraživačkih pristupa. Primarni podaci prikupljeni su korištenjem digitalnih lata i resursa online ankete, intervjue i analizu dostupnih podataka s interneta, a rezultat je suradnje studenata volontera i Hrvatske udruge za franšizno poslovanje.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.