novac, financijski plan, osobni budžet
Izvor: Bich Tran/Pexels
PRIPREMA JE POLA POSLA

Trikovi i metode planiranja osobnog budžeta u 2022. godini

I ova se godina polako bliži kraju i sigurno mnogi već planiraju što će uvrstiti na popis novogodišnjih odluka i želja. Neki će možda odlučiti prestati pušiti, neki će se početi baviti sportom, neki će se više posvetiti sebi... A neki će možda odlučiti bolje raspolagati osobnim budžetom!
Što o tome trebate znati i kako planirati svoju 2022. godinu na svom je blogu pojasnila Tetka.

Ako još niste, pročitajte Tetkin blog o budžetiranju, a nakon što izračunate ili provjerite svoju neto imovinu i definirate dugoročne financijske ciljeve, izrada Godišnjeg financijskog plana je logičan sljedeći korak.

Vjerojatno dobro znate koliko zarađujete, ali što je s troškovima? Koliko trošite na režije, hranu, hobije, zabavu?

Standardni dio planiranja sljedeće godine je revizija ove:

  • Koliko ste potrošili na važne kategorije: hranu, režije, transport, obrazovanje, a koliko na zabavu i hobije?
  • Koliko je protekla godina promijenila vaš način života i hoće li takve promjene biti trajne i u vašim budžetima?
  • Hoćete li (i dalje) raditi od kuće, trošiti više na održavanje, grijanje i struju, a manje na putovanja na posao i s posla, restorane i kafiće?

Upravo zbog svega ovoga, planiranje budžeta je važno, a ovo su koraci kako da to postignete:

Izrada godišnjeg financijskog plana

Često se čini da se, kada se govori o financijama, kontrola troškova (i prihoda) i planiranje poistovjećuju. Kontrola troškova bi trebala biti samo provjera u kojoj ste mjeri (i zašto) odstupili od zacrtanog. Na taj dio treba gubiti najmanje moguće vremena. Ona ne smije postati samoj sebi svrha.

Tetka se u godišnjem planiranju vodi principom zero-based budgetinga što je samo moderni izraz za koncept u kojem ne kopira troškove iz predhodnog razdoblja već svakom pojedinačno pristupa s pitanjima:

  • Treba li mi ovo još uvijek?
  • Može li se na ovome ikako uštedjeti?
  • Što se novoga dogodilo ili će se događati?

Sve u svemu, cilj je reducirati potrošnju te predvidjeti, u najboljoj mogućoj mjeri, sve svoje prihode i troškove. Dobro je planiranju prihoda pristupiti konzervativno, odnosno ne uključiti potencijalne prihode već samo one za koje postoji velika vjerojatnost ostvarenja.

Kontroliranje prihoda i troškova

Vjerojatno nije problem pratiti prihode. No kako pristupiti pitanjima praćenja troškova u velikoj mjeri ovisi o financijskoj situaciji u kojoj se nalazite. Svatko treba naći neki svoj mehanizam. Za to, savjetuje Tetka, možete koristiti razne aplikacije, excel tablice, google sheets ili dobar stari komad papira.

Postoji više načina ‘kontrole‘. Koji ćete izabrati ovisi isključivo o vama i vašim potrošačkim navikama. Ako ste sposobni obuzdati svoje potrošačke impulse, koristite metodu a). Ako je to za vas ogroman problem, držite se strategije pod b).

a) Metoda praćenja troškova

Ovu metodu Tetka primjenjuje i na svom blogu objašnjava da zna koliko troši na pojedinu kategoriju, svakoga mjeseca gleda 'gdje je' i ažurira ostatak plana ovisno o trendu. Cilj je ostati u ukupnom okviru, odnosno postići ciljanu brojku postavljenu početkom godine (kao razliku između prihoda i rashoda). Ako se pretjera u jednoj kategoriji, treba se sljedeći mjesec, ili nekoliko mjeseci, korigirati na toj ili ostalim pozicijama kako bi se postigao plan.

Tetka kaže da je to prilično 'labav' način, ali do sada nije imala većih problema ili neplanskih 'iskakanja'. Svake godine gleda kako povećati ciljanu brojku, odnosno maksimizirati postotak uštede, a samim time i povećati svoju neto imovinu.

Dobro je gotovinske troškove smanjiti na minimum i, gdje god se može, plaćati karticom, a ono što se može plaćati jedino 'kešom' trebalo bi zapisivati i mjesečno unositi u evidenciju, što je proces na koji se jednom mjesečno potroši pola sata.

b) Metoda automatske štednje

Ova metoda svakoga mjeseca ‘prazni‘ račun do kraja. Čim sjednu novci, oni se automatski raspodjeljuju (najbolje putem trajnog naloga) na način koji onemogućava njihovo korištenje u druge svrhe. Na primjer, trajnim nalogom plaćate režije, štedite za mirovinu, investirate, odvajate na račune za posebne svrhe (npr. godišnje odmore). Za osobne potrebe trošite isključivo koliko ostane, ne preko toga.

To otprilike nalikuje na sistem ‘kuverti’ koje su koristili naši stari u doba kada su plaće stizale u kešu. Kada bi ‘sjele’ plaće, odvajali su se iznosi s točnom namjenom. Seljenje novca iz jedne u drugu kuvertu je bilo strogo zabranjeno. Nema ulaženja u minus, nema dugova po kreditnim karticama. Trošite isključivo onoliko koliko ste zaradili.

U Tetkinoj Digitalnoj biblioteci možete skinuti jednostavan Excel koji i sama koristi. On vam može pomoći izraditi godišnji financijski plan te se vrlo lako da prilagoditi vašim kategorijama troškova i prihoda, a sve je popraćeno i zgodnim grafićima.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.