ovrha, dug
Izvor: mohamed_hassan/Pixabay
SAVJETI STRUČNJAKA

Što učiniti ako ste ovršeni

Problemi se događaju i ne može se predvidjeti što će se dogoditi sutra. No, gubitak radnog mjesta, zdravstveni problemi ili neke druge nepredviđene situacije mogu utjecati na to da više nismo u mogućnosti vraćati kredit ili podmirivati račune. Iz brojnih razloga u zadnje (dulje) vrijeme sa svih strana stižu informacije o velikom broju blokiranih i ovršenih građana, pa bi bilo dobro znati što se može učiniti ako do ovrhe dođe.

6 savjeta kako izbjeći dug

 1. Plaćajte račune na vrijeme - neka vam budu prioritet.
 2. Ako napravite prometni prekršaj, radije priznajte krivnju i platite što prije, jer tada plaćate manje.
 3. Ako vidite da ne možete otplaćivati kredit, odmah se pokušajte dogovoriti s bankom oko moratorija ili nekog drugog načina.
 4. Ako ne znate pregovarati, a imate više vjerovnika, javite se udruzi Potrošač ili Padobran.
 5. Pratite svoje troškove. Ako imate troškove koji vam nisu ni potreba ni zadovoljstvo, radije uštedite za bitnije stvari.
 6. Ako ništa od ovoga ne pomaže, razmislite o opciji stečaja potrošača jer vam ona omogućava brisanje duga nakon proteka od tri godine.

13 zlatnih savjeta što učiniti ako ste ovršeni

 1. Ako ste ovršeni ili znate da ćete biti ovršeni, otvorite zaštićeni račun u Fini.
 2. Informirajte se - u Fini možete dobiti sve potrebne dokumente neograničeno puta i to besplatno.
 3. Javite se udrugama za zaštitu potrošača, postoji besplatna pravna pomoć.
 4. Ako imate dug, probajte se dogovoriti s vjerovnicima o otplati duga - smanjiti dug ili otplatiti na rate.
 5. Ako imate imovinu ili djedovinu uz koju ste sentimentalno vezani, razmislite o tome da je prodate, ako će vas to izvući iz ovrha.
 6. Ako imate pravo naslijediti imovinu od roditelja koji imaju dugove, a vi to ne želite, trebate napisati da se odričete imovine, jer se time odričete i duga. Ako kažete da samo ustupate svoj dio bratu ili sestri, tada vam dug ostaje, a imovinu ste ustupili.
 7. Ako ste blokirani i prodali ste neku imovinu ili, na primjer, imate neki novac u čarapi, radije stavite novac na svoj račun - automatski će se prenijeti vjerovniku. Nemojte ga vraćati vjerovniku, jer će to biti duži put, osim ako je taj novac koji imate manji od iznosa koji možete podmiriti. Tada se pokušajte dogovoriti s vjerovnikom.
 8. Ako ste ovršeni i imate štednju s niskom kamatnom stopom, dobro je razmisliti o prekidu štednje i vidjeti koliko ćete izgubiti. Kamatne stope na štednju su niske, a za dug su 5,5 posto godišnje.
 9. Ako ste ovršeni zbog kredita u stranoj valuti, javite se udruzi Franak.
 10. Ako vam slijedi povećanje plaće, pokušajte se dogovoriti s poslodavcem da vam to povećanje ne isplati kroz plaću već kroz neoporezive primitke, jer su oni izuzeti od ovrhe. To su nagrade za radne rezultate, prehranu, božićnica... Privatni poslodavci su skloniji ovom dogovoru, kod državnih je to malo teže.
 11. Ako vam poslodavac slučajno uplati više na redovni, umjesto na zaštićeni račun, zatražite od da vam napiše potvrdu da je riječ o pogrešci i odmah idite u banku ili Finu. U 90 posto slučajeva to se automatski rješava.
 12. Ako vam je stigla obavijest o dugu i ako ga doista niste platili, platite što prije da vam ne idu kamate.
 13. Ako je prošao rok za pokretanje ovrhe, odnosno ako je došla zastara napišite izjavu: 'Ja taj i taj pozivam se na zastaru'. Ako se raspravljate i kažete da ste zaboravili platiti, prekidate zastaru.

Listu ovih savjeta složili su Toni Milun i sudionici besplatnog online panela 'Kako zajedno pomoći ovršenima?' koji se održao 18. ožujka 2023. godine. Panelisti su bili Vinka Ilak, članica Uprave Fine, Igor Metelko, odvjetnik iz udruge Franak, Igor Vujović, predsjednik društva Potrošač i Igor Škrgatić iz udruge za financijsku inkluziju Padobran.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.