novac, investicija
Izvor: TheDigitalWay from Pixabay
PAMETNO I SIGURNO

Što trebate znati prije investiranja

Najbolji recept za izbjeći glupe pogreške u investiranju je postavljanje pitanja. I čitanjem malih slova. Paradoksalno, velik broj iznimno pametnih ljudi obično se ustručava tražiti više informacija i pojašnjenja oko financijskih proizvoda iako su u svojoj domeni ekspertize često nemilosrdno detaljni. Koja si pitanja trebate postaviti prije odluke o investiranju i na što trebate paziti prenosimo s bloga MyTetka.

Upoznajte ponudu

Upoznajte se sa svim aspektima ponude. Često ćete naletjeti na osobe koje će vam ‘zaboraviti’ spomenuti neke 'sitnice'. Ili su trenirane tako da samo ističu pozitivne strane proizvoda koji nude. Vaša je odgovornost postavljati pitanja od esencijalne važnosti. Isto napravite i kada samostalno odabirete neki financijski proizvod ili uslugu. Iznad svega, treba vas zanimati cijena, naknade, provizije i slično.

Postoji li alternativa?

Prije no što investiramo, zapitajmo se je li odabrani proizvod ili usluga ono što je, za nas osobno, najbolja solucija. Koje su alternative? One mogu biti unutar određene imovinske klase. Zašto bi uzeli proizvod koji u sebi često kombinira, naprimjer, nedostatno životno osiguranje sa skupim investiranjem kada obje stvari možemo dogovoriti odvojeno uz značajno manji trošak? Trebamo se primarno voditi osobnim financijskim ciljevima, a ne onome što je u tom trenutku ‘in’ ili nas netko nagovara na to.

Kako izaći iz investicije, ako zatreba

Važno je znati koje su naknade te hoćemo li platiti penale u bilo kojem obliku u slučaju raskida ugovora. Neki financijski proizvodi su često takvi. Osim toga, važno je znati koliko su navedeni proizvodi likvidni, odnosno, hoćemo li imati kome ih prodati jednoga dana kada novac budemo trebali.

Koji su porezni efekti

Prije investiranja trebate znati i porezni efekt takvih odluka. Iznos poreza direktno utječe na vašu odluku. Dobar primjer je investiranje u distribuirajuće umjesto u akumulirajuće ETF-ove. Ta mala razlika koštat će nas poreza od 10 posto na svu primljenu dividendu. Možda nam redoviti prihodi od dividende i nisu potrebni, zašto bi plaćali porez ako ne moramo?

Što se najgore može dogoditi s investicijom

Često ćete čuti samo dobre strane nekog proizvoda ili usluge. Međutim, što je s negativnim scenarijima, odnosno, što se događa kada stvari krenu po zlu? Nekada je upravo ta informacija odlučujuća kod odabira. Usporedbom najgorih mogućih scenarija svih ponuđenih opcija dobijete bolju sliku koji odabrati. Istražite, pitajte, educirajte se. Vaš je novac u pitanju.

Cijeli tekst s detaljnim obrazloženjima možete pročitati na Tetkinom blogu.

I za kraj, nemojte zaboraviti da ulaganje u bilo koji instrument nosi sa sobom i rizik stoga uvijek budite dobro informirani i pratite redovito što se događa - finacijsko tržište nije igra!

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.