investicije, rast, sreća
Izvor: Pexels/Pixabay
ULOG U BUDUĆNOST

Što sve možete učiniti s 1000 kuna?

Danas ste odlučili ne kupiti košulju na sniženju jer vam zapravo i ne treba? Odlučili ste uplatiti tečaj španjolskog jezika kako biste u budućnosti imali koristi od znanja jezika? Smanjili ste broj čokolada koje ćete pojesti jer znate da je važno brinuti se o zdravlju? Možda ste se odlučili za kupnju neke dionice jer ste prepoznali njen potencijal? Odlučili ste se za neki investicijski fond ili štednju u banci i napokon koristite sve čarape koje su bile pune keša?

Ako je odgovor DA, donijeli ste puno dobrih investicijskih odluka, a tek je početak mjeseca.

Svaki put kad donesete odluku za vašu bližu ili dalju budućnost, zapravo ulažete. Čak i odluka da ne ulažete ni u što – je investicijska odluka!

Većina ljudi, kada čuje za investiranje, odmah pomisli na Leonarda DiCapria kako se dere u slušalicu na Wall Streetu, a ne vide ulaganje kao jednostavnu brigu za vlastitu budućnost.

Možda biste htjeli uskoro kupiti novi auto ili stan? U mirovini živjeti istim ili većim standardom nego sada ili jednostavno želite otići na daleko putovanje? Odgovori na sva ta pitanja zapravo su investicijske odluke. Ulaganje nije rezervirano za brokere, fondovske menadžere i financijaše. Ulaganje je potez koji svi vučemo svakoga dana, samo nismo toga svjesni. 

Svatko tko u stavlja kune ili eure u čarapu (za crne dane), ili štedi za putovanje (ili se čak i zadužuje u banci za to) ili štedi za školovanje svoje djece, donosi investicijske odluke. No, ako se razmišlja na takav način, onda je dobro znati kako se može ulagati.

Kako krenuti?

Pretpostavimo da možete odvojiti 1000 kuna za bolju budućnost, ali što SAD možete s njima:

A. Možete sve odmah potrošiti, ali kako onda skupiti dovoljno novca za novi auto?

B. Možete staviti novac u banku na štednju ako vam banka nudi dobre uvjete.

C. Možete kupiti dionice, ali neke dionice su skuplje od 1000 kuna i tu će biti potrebno samostalno pratiti tržište i raditi analize.

D. Možete kupiti kriptovalutu, ali morate biti spremni na njihovu volatilnost i rizik i opet pratiti tržište.

E. Kupiti nekretninu? Nažalost, za to će trebati puno više od 1000 kuna.

F. Odlučiti se za životno osiguranje ili 3. mirovinski stup? Odlično, ali trebate više uplata i morate čekati novac do nekog budućeg datuma i ne možete do njega odmah.

G. Pronaći neki fond po vašoj mjeri? Možete, postoje opcije da već za 100 kuna trajnim nalogom ulažete, a do novca možete kad želite. Prije toga preispitajte se što želite, koliko dugo možete ulagati i koji rizik vam je prihvatljiv.

H. Možete ulagati preko robo-advisora. On će na temelju vaših odgovora iz upitnika procjeniti vaš financijski profil i ponuditi vam optimalni portfelj. To bi bila prilika za ljude koji možda nemaju vremena samostalno proučavati tržišta ili jednostavno nemaju stučnog znanja ili želje za sve velike analize.

U svakom slučaju puno je opcija i ništa se ne događa samo od sebe, stoga je potrebno napraviti korak naprijed.  

Ključno je preispitati svoje želje, stupanj rizika (a to znači odlučiti u koju imovinu uložiti) i mogućnosti, a onda odlučite kamo s 1000 kuna. 

Uvijek možete tražiti stručnjake za savjet ili za pojašnjenje. Nijedno pitanje nije glupo i nitko se nije rodio kao stručnjak za ulaganje.

Ulaganje je lakše uz Genius. Stoga ako imate pitanja o ulaganju i Genius aplikaciji, svaki tjedan se možete podružiti s Genius ekipom na online druženju uz GeniusCaffe.

Sadržaj omogućuje Genius by InterCapital.

Genius banner