paypal
Izvor: Freepik
PLAĆANJE

Što je PayPal i koje su njegove prednosti i nedostaci?

Kada kupujete preko interneta, vjerojatno ste primijetili da postoji nekoliko načina plaćanja. Karticom, pouzećem, a ponekad i PayPalom.
S obzirom se sve češće piše o potencijalnim prijevarama putem kartičnog plaćanja, PayPal bi se mogao pokazati sigurnijom opcijom, ako se ta mogućnost uopće nudi. No, objasnimo ponajprije što je PayPal te njegove prednosti i nedostatke

Što je PayPal?

PayPal je platforma za plaćanje koja ima web stranicu te omogućuje novčane transakcije između dvije strane putem internetskih prijenosa novca. PayPal korisnici kreiraju račun i povezuju ga s tekućim računom, kreditnom karticom ili oboje. Nakon što se potvrdi identifikacija i postojanje sredstava, korisnici mogu slati ili primati uplate putem interneta ili u trgovini, koristeći PayPal kao posrednika. Milijuni malih i velikih trgovaca, na mreži i u stvarnom svijetu, prihvaćaju PayPal način plaćanja. PayPal također nudi kreditne i debitne kartice označene svojim imenom.

Kako radi PayPal?

PayPal svojim klijentima nudi platne usluge te brze i jednostavne transakcije. Taj način plaćanja omogućava bilo kome tko ima adresu e-pošte slanje novac nekom drugom tko također ima adresu e-pošte. Osoba koja želi izvršiti transakciju preko PayPala mora se prvo registrirati na PayPalovim stranicama te zatim prebaciti određenu svotu novca na svoj korisnički račun. Novčani iznos se može prebaciti direktno s tekućeg računa banke ili korištenjem kreditne ili debitne kartice. Primatelj PayPal transfera može otvoriti svoj korisnički račun ili zatražiti prijenos sredstava na svoj bankovni račun. PayPal je primjer posrednika u plaćanju koji olakšava i omogućava svjetsku internetsku trgovinu.
Omogućava i plaćanja između dobavljača, aukcijskih stranica i ostalih komercijalnih korisnika, za što naplaćuje određeni iznos. Isto tako, ovisno o okolnostima, naplaćuje se i prijenos odnosno prijam novčanih sredstava (postotak iznosa plus određeni fiksni trošak).

Napomenimo još i da PayPal vrši provjere je li bankovni račun stvaran i zaista vaš, i to na nekoliko načina. Dakle, morat ćete ga potvrditi i za to ćete imati opciju na svom otvorenom "profilu" pod "potvrdite svoj bankovni račun". Prilikom dodavanja kartice, PayPal provjerava valjanost kartice i provodi autorizaciju na iznos od jednog dolara. Dodatno, PayPal će naplatiti još i 1,95 USD za verifikaciju kartice.

Nakon uspješne registracije PayPal će vašoj banci poslati četveroznamenkasti broj "Expanded Use Number", odnosno PayPal kod.
PayPal kod je moguće provjeriti u opisu transakcije na internetskom bankarstvu u prometima ili na izvatku po debitnoj ili kreditnoj kartici. Naplaćeni iznos PayPal će vratiti korisniku nakon što potvrdi unos ispravnoga četveroznamenkastog koda. U slučaju da je PayPal kod triput pogrešno unesen, onemogućuje se daljnja registracija kartice na PayPalu Također, moguće je da vam PayPal na račun u dva kraća razdoblja uplati dvije male svote novca (npr. 1,30 eura), a vi ćete za potvrdu na svom računu morati napisati o kojim se iznosima radi. Tako će vaš račun na neki od načina biti potvrđen.

Troškovi pri transakcijama

Korištenje PayPala u nekim slučajevima nosi i određene troškove.

1. Plaćanje:

Besplatno: Ako koristite sredstva koja se već nalaze na vašem PayPal računu.
Naknada: Za plaćanja putem kartica, naplaćuje se 2,4 do 3,4 posto od iznosa transakcije, uz dodatnih 0,30 dolara.

2. Osobna plaćanja (slanje i primanje novca)

Besplatno: Kada koristite sredstva sa svog PayPal računa.
Naknada: Za plaćanja putem kartica, naplaćuje se 3,4 posto od iznosa transakcije, uz dodatnih 0,30 dolara. Ovdje možete dogovoriti tko će platiti naknadu - primatelj ili pošiljatelj.

Ako se plaćanje odvija preko granice, vrijede drugačije naknade koje je potrebno provjeriti na PayPalovim stranicama.

Zašto koristiti PayPal?

 1. Sigurnost je jedan od najvažnijih razloga. Prilikom kupovine ne morate upisivati osjetljive podatke sa svoje kartice, sigurnosne brojeve i slično.
 2. PayPalova zaštita kupnje obuhvaća transakcije koje ispunjavaju određene uvjete, odnosno, dobit ćete puni povrat novca ako vaša narudžba ne odgovara opisu ili vam nikada nije niti došla.
 3. Brzina - nema traženja kartice, pa potom utipkavanja svih silnih brojeva. Dovoljno je upisati lozinku svog računa i potvrditi kupnju.
 4. Fleksibilnost - s PayPal računom možete povezati nekoliko različitih kartica te imati više opcija plaćanja.
 5. Povoljan je - kada novac šaljete obitelji i prijateljima transakcije su besplatne.
 6. Ako ne dobijete predmet koji ste platili,  možete se žaliti te vam PayPal vam vraća novac, pa čak i troškove slanja. 

Nedostaci

 1. Puno ga ljudi i dalje ne koristi u svom poslovanju, pogotovo u Hrvatskoj nije u širokoj uporabi.
 2. Kao prodavač u svakom trenutku podliježete obustavi i provjeri što može dovesti do zamrzavanja sredstava na računu.
 3. Ponekad je potrebno dulje čekati na korisničku podršku.
 4. Nisu sve transakcije besplatne, a one iz Hrvatske u inozemstvo mogu biti još skuplje. Treba se informirati o promjeni valute i dodatnim troškovima.
 5. Unatoč mjerama sigurnosti, i on je na meti prevaranata, koji šalju lažne mailove i traže uplate i slično. Budite uvijek na oprezu.
 6. Ponekad treba vremena da se sredstva s PayPala prebace na bankovni račun, a vrijeme od 48 sati mnogima je negativna strana.

Čitajte i druge tekstove autorice Sanje Bubalo koja piše prvenstveno o biznisu i financijama, ali ima i korisne životne savjete.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.