mirovina, prijevremena mirovina
Izvor: Freepik
TREĆA DOB

Prijevremena mirovina - za koga, kako i pod kojim uvjetima?

Pitanje svih pitanja za one koji iza sebe imaju već podulji radni vijek je - kada mogu otići u mirovinu i pod kojim uvjetima? Ljudi se ponekad, iako zbog financijskog aspekta ne baš često, odluče za odlazak u prijevremenu mirovinu. Razlozi za to mogu biti zdravstveni, ali jednostavno i činjenica da netko želi zasluženo uživati u odmaklim godinama, a to si može priuštiti.

Svaki odlazak u mirovinu je specifičan i zato se najbolje obratiti u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje gdje vas mogu točno informirati koje uvjete ispunjavate ili ne ispunjavate te koliko će vam mirovina iznositi.

Netko si tako može priuštiti nešto raniji odlazak u mirovinu zbog beneficiranog radnog staža o kojem smo već pisali, a ima i puno drugih opcija i kombinacija. No, kada bismo se bavili svakim specifičnim slučajem, postojalo bi previše toga što je nemoguće pokriti, pa ćemo na pitanje o prijevremenoj mirovini pokušati odgovoriti što jednostavnije.

Muškarci vs. žene

Muškarac stječe pravo na prijevremenu mirovinu kada napuni 60 godina života i skupi 35 godina staža i tu je priča o tome gotova.

Situacija je pak malo drugačija za radnice, no i tu se događaju promjene pa će od 2030. vrijediti identični uvjeti za muškarce i žene.

Naime, u prijelaznom razdoblju od 2020. do 2029. godine žene ostvaruju nešto povoljnije uvjete od muškaraca. Odnosno, pravo na prijevremenu starosnu mirovinu stječu s nižom starosnom dobi i nešto kraćim stažem. To se pravo ipak razlikuje od godine do godine.

Nećemo pisati o godinama koje su prošle, već o onima koje su pred nama i o tekućoj godini.

Tako žene u 2023. mogu ostvariti prijevremenu mirovinu s navršenih 58 godina i 3 mjeseca te s 32 i pol godine radnog staža. Svake iduće godine, od 2024. na dalje, žena će morati biti starija tri mjeseca kako bi ostvarila pravo na starosnu mirovinu. Na primjer, 2024. u starosnu će mirovinu moći s 58 i pol godina, 2025. s 58 godina i 9 mjeseci. Tako sve do 2029. kada će se starosna mirovina moći ostvariti s 59 godina i 9 mjeseci. Odnosno, kada bolje pogledamo i usporedimo 2025. i 2029., shvatit ćemo da će žena morati raditi čak godinu dulje kako bi ostvarila isto pravo.

No, kao i godine života kroz nadolazeće razdoblje mijenjat će se i zahtjevi za godinama staža koji će morati biti ispunjeni. Tako će svake godine morati biti ostvareno 3 mjeseca više kako bi se ostvario odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu. Kao što smo napisali, 2023. to će ukupno biti 32 godine i 6 mjeseci radnog staža, dok će iduće godine već trebati biti 32 godine i 9 mjeseci. Zaključno s 2029., kada će biti potrebno prikupiti 34 godine i 9 mjeseci staža te usto imati i već spomenutih 59 godina i 9 mjeseci života.

Nakon prijelaznog razdoblja, od 1. siječnja 2030. izjednačavaju se uvjeti za odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu za žene i muškarce. Pravedno ili nepravedno, tako će biti.

Što se pak tiče iznosa prijevremene starosne mirovine, svaka osoba ima različite uvjete, visinu plaće i druge faktore koji na to utječu pa sam izračun trebate zatražiti u Mirovinskom osiguranju. Generalno, koeficijent za iznos mirovine smanjuje se za 0,2 posto za svaki mjesec ranijeg ostvarivanja prava na mirovinu prije navršenih godina života osiguranika, neovisno o dužini mirovinskog staža.

Jedna od mogućnosti za odlazak u prijevremenu mirovinu je invalidska mirovina. To je moguće, ali uvjeti su dosta teški za ostvariti.

Zakon kaže iduće:

  • Invalid rada koji se profesionalnom rehabilitacijom osposobio za rad za druge poslove, a nakon završene rehabilitacije je dugotrajno bio nezaposlen, ima pravo na privremenu invalidsku mirovinu prema sljedećim uvjetima: da je nezaposlenost trajala najmanje pet godina nakon završetka rehabilitacije, da je nezaposlenost trajala do 58. godine života, da je bez odgađanja prihvaćena ponuda o radu, odnosno da nije odbijen ponuđeni posao od tijela nadležnog za zapošljavanje.

Odnosno, potrebno je godinama biti bez posla i preživjeti to razdoblje da bi se nakon višegodišnje nezaposlenosti s 58 godina ostvarilo ovo pravo, uz niz drugih uvjeta.

Pravo na privremenu invalidsku mirovinu ima i invalid rada koji je nakon završene rehabilitacije nastavio raditi, ali je naknadno ostao bez posla.

U prijevremenu starosnu mirovinu može se otići i zbog stečaja poslodavca, ali i tu su propisani određeni uvjeti. Naime, takvu mirovinu može ostvariti osiguranik koji je nakon prestanka osiguranja prouzročenoga stečajem, neposredno prije ispunjenja uvjeta za ostvarivanje prava na mirovinu iz čl. 34., proveo u neprekidnom trajanju dvije godine kao nezaposlena osoba prijavljena službi nadležnoj za zapošljavanje.

Čitajte i druge tekstove autorice Sanje Bubalo koja piše prvenstveno o biznisu i financijama, ali ima i korisne životne savjete.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.