mirovina
Izvor: ANTONI SHKRABA/Pexels
POGLED U BUDUĆNOST

Kako uštedjeti za aktivnu i sretnu mirovinu?

Kad razmišljamo o mirovini vidimo se kao punopravni članovi društva i potrošači. Voljeli bismo imati dovoljno novca za životni standard koji priželjkujemo i aktivnosti kojima se želimo baviti, a danas za njih zbog posla možda nemamo vremena.

Mirovina je, jednostavno, dio našeg života i bitno je na vrijeme se pobrinuti da nam fizički, financijski i mentalno bude što ugodnija. Financijski aspekt je pritom neizbježan jer ne ovisi samo o državnoj mirovini već i o tome koliko smo se i sami angažirali oko štednje za te godine.

Način štednje koji odgovara našem životnom stilu bit će efikasniji i pomoći će nam iskoristiti vrijeme do mirovine za ostvarivanje zadovoljavajućih rezultata.

U tim godinama ne želimo razmišljati o inflaciji ili režijama - želimo živjeti, odmoriti se nakon desetljeća rada, provesti kvalitetno vrijeme s obitelji ili unucima, putovati... Novac nije najvažnija stvar na svijetu, ali pomaže nam da svoje interese u mirovini razvijemo u hobije koji će nas ispunjavati i usrećiti.

Možemo li ikako već sada poduzeti nešto kako bi nam mirovina bila onakva kakvom je zamišljamo?

Kako krenuti sa štednjom?

Mirovina je nešto o čemu moramo razmišljati što prije, umjesto dočekati je nespremni. Na neki način je to tema za mlade, a ne za starije.

Rezultati istraživanja HANFA-e i HNB-a u suradnji s Ministarstvom financija u sklopu studije istraživanja 'Mjerenje financijske pismenosti' iz 2015. godine pokazali su:

 • čak 74 posto građana planira mirovinu oslanjanjem na prvi stup mirovinskog osiguranja kroz ostvarenje državne (starosne) mirovine
 • njih 55 posto oslanja se na drugi mirovinski stup
 • samo 17 posto građana samostalno planira mirovinu štednjom u trećem mirovinskom stupu

To pokazuje da još uvijek ima prostora za poboljšanje informiranosti i brige građana o vlastitim financijama.

No kako zapravo štedjeti za mirovinu, odakle krenuti i koliko odvajati? Mnogi bi rado dodatno uštedjeli, ali nisu sigurni koju opciju odabrati ili pak nemaju dovoljno stručnog znanja za samostalno ulaganje.

Prvi korak je - krenuti odmah i aktivno upravljati vlastitim novcem. Što prije krenete imate više vremena za uštedjeti nešto čime biste si mogli 'pojačati' mirovinu koju ćete jednoga dana primati. Najbolje vrijeme za to je – danas.

Za početak, znate li u koji fond i kategoriju 2. stupa uopće odlazi vaš novac? Mnogi su jednostavno razvrstani u određenu opciju pri zaposlenju i više se ne informiraju o mogućnostima odabira. S obzirom na to da taj novac nećete moći koristiti do određene dobi, pametno je provjeriti kako stojite.

Uz klasične opcije, postoje i alternative koje su odličan dodatak primjeren svakome i omogućuju krenuti i s manjim iznosima, već za 500 kuna.

Zašto krenuti odmah?

 • imate šansu uštedjeti veći iznos
 • možda uštedite dovoljno da odete i u prijevremenu mirovinu
 • iznosi koje odvajate mogu biti manji i lakše izvedivi jer vrijeme radi za vas

Na što paziti prilikom traženja alternative?

Pametan odabir znači da opcija kojoj ćemo povjeriti svoj novac mora zadovoljiti neke uvjete. Evo nekoliko bitnih stavki o kojima se isplati razmisliti:

 • Kredibilitet - kome povjeravate novac? To mora biti netko renomiran i profesionalan, s dokazanim rezultatima na tržištu.
 • Jednostavnost korištenja - uvijek dostupno, mobilno i lako za korištenje kroz godine.
 • Jednostavnost uplata - po principu 'Kada želim' i 'Koliko želim', bez papirologije i čekanja u redu u poslovnici.
 • Jednostavnosti isplata - želite moći lako doći do dijela ili cijelog iznosa kad god vam zatreba.
 • Transparentnost - bez sitnih slova i silnih naknada, uvijek jasan prikaz stanja.
 • Prinos - kvalitetno ulaganje u nešto što će se moći boriti s inflacijom.
 • Prilagođeno meni - personalizirani financijski plan i pristup koji odgovara vašim željama.
 • Podrška - ako imate pitanja želite razgovarati s osobom, a ne sa chatbotom.
 • Bez predznanja - ne želite komplicirane metode za koje vam je potreban tečaj. Preferirate 'set and forget' pristup.
 • Štedi vrijeme - želite kontrolu, ali ne po cijenu oduzimanja puno vremena.

Alternativu koja zadovoljava ove uvjete možete pronaći u prvoj hrvatskoj mobilnoj aplikaciji za automatsko ulaganje novca – Genius by InterCapital.
Kao što možda ulažete u klasični mirovinski fond, putem ove aplikacije možete ulagati u cijeli niz fondova svih razina rizičnosti i to kroz portfelj posebno prilagođen vama. Vjerojatno ste toga svjesni, no svako ulaganje sa sobom uvijek nosi rizik, od mirovinskih fondova do štednje u banci ili držanja novca u ladici.

Bitno je pametno upravljati tim rizikom i odabrati pravu opciju za sebe i svoje mogućnosti.

Aplikacija je kreirana upravo kako bi svima približila i olakšala ulaganje, čak i ako ne raspolažu velikim iznosima ili jednostavno ne žele razmišljati o tržištima i samostalno analizirati.

Danas se sve veći naglasak stavlja na kvalitetan lifestyle – ljudi žele izbjeći burnout na poslu, žele više duševnog mira i vremena s obitelji. Za to su neizbježno potrebne i kvalitetne financije, pa se sve češće pojavljuju nove filozofije poput FIRE movementa (Financial Independence – Retire Early).

Takvi pokreti apeliraju na mlade i promiču informiranje i razmišljanje o vlastitim financijama od samog početka radnog vijeka. Uz današnje tehnološke mogućnosti doslovno svatko može ulagati u svoju budućnost i potencijalno otići u raniju mirovinu.

Što ako želite štedjeti na više načina?

Ako smatrate da je možda nesigurno posvetiti se isključivo jednoj opciji štednje za mirovinu, uvijek je dobro koristiti više načina i kombinirati ih međusobno.

Možda računate na dio mirovine od 1. stupa, nešto ćete uplatiti u 3. stup, a dio uložiti putem ovakve aplikacije i prilagođavati plan ulaganja svojim željama i potrebama. Kad vam zatreba, pomoću Geniusa si uvijek možete isplatiti novac – ne morate čekati do određene dobi kako bi vam bio na raspolaganju.

Živimo u vremenu kad ipak imamo izbora. Ekonomski institut Zagreb nedavno je usporedio cijene zdravstvenih usluga, hrane, režija, prijevoza i drugih nužnih svakodnevnih stavki i zaključio da je u posljednjih 20 godina sve to u Hrvatskoj poskupjelo za 43,4 posto.

To je onaj pravi rizik za naš novac s kojim se moramo suočiti u idućih 15, 20, 30 godina, ovisno o tome koliko imate do mirovine.

Spomenuli smo da vrijeme radi za vas – iskoristite te godine kako biste se sami pobrinuli za svoju budućnost, umjesto prepuštanja svega nekoj dalekoj situaciji nad kojom nitko nema kontrole.

Sigurno imate dosta pitanja o ovoj temi, a najbolje mjesto za dobiti odgovore je online radionica Genius Caffe, na kojoj svakoga tjedna u malim grupama možete postaviti sva pitanja vezana uz investiranje – i na njih dobiti konkretne odgovore stručnog tima investicijskih profesionalaca.

Sadržaj omogućuje Genius by InterCapital.

InterCapital mirovina