kuna
Izvor: Chris Lawton / Unsplash
DA NE BI BILO NEUGODNIH SITUACIJA

Kako provjeriti jesu li novčanice krivotvorene

Uvijek se može dogoditi da vam u ruke dođe krivotvorena novčanica. Ako sumnjate da je tako, evo nekoliko savjeta kako provjeriti je li 'prava' ili 'fake'.

Po podacima Hrvatske narodne banke, (HNB), najčešće krivotvoren apoen domaće valute bila je novčanica od 500 kuna s registriranih 29 krivotvorina, što je udio od 48,3 posto, a novčanice od 200 i 20 kuna zajedno imaju udio od 41,6 posto u ukupnoj količini registriranih krivotvorenih novčanica kune. Podaci se odnose za drugu polovinu 2020. godine. 

Iz HNB-a upozoravaju da se, unatoč smanjenju broja registriranih primjeraka krivotvorenih novčanica u 2020. godini, rizik od pojave i zaprimanja krivotvorenog novca ne može isključiti i uvijek se u poslovanju s gotovim novcem mora uzeti u obzir mogućnost prijevare.

Tehničkom analizom krivotvorenih novčanica utvrđeno je da krivotvoritelji često imitiraju pojedina zaštitna obilježja poput zaštitne niti, vodenog znaka, holograma i optički promjenjive boje, napominju iz HNB-a, iz kojega građane pozivaju na pojačan oprez, a institucije i tvrtke koje posluju s gotovim novcem na primjenu odluka HNB-a o uvjetima obrade i redistribuiranja novčanica.

Donosimo nekoliko videa u kojima se pokazuje kako možete otkriti je li neka novčanica krivotvorena.

Kako provjeriti novčanicu od 10 kuna?


Kako provjeriti novčanicu od 50 kuna?


Kako provjeriti novčanicu od 100 kuna?

 

Kako provjeriti novčanicu od 200 kuna?

 

 Kako provjeriti novčanicu od 500 kuna?

 

 

Kako provjeriti novčanicu od 1000 kuna?

 

Hrvatska narodna banka izdala je i edukativnu brošuru 'Naučimo prepoznati sumnjive primjerke novca'. Brošura sadržava opisne i slikovne prikaze zaštitnih obilježja novčanica kuna, postupak provjere autentičnosti sumnjivih primjeraka, primjere krivotvorenja zaštitnih obilježja kao i tumačenje osnovnih pojmova u opisivanju karakteristika novčanica.