budžet, financije
Izvor: Steve Buissinne /Pixabay
PLANIRANJE BUDŽETA

Kako pravilno postaviti osobne financijske ciljeve

Bez obzira na to što si želite priuštiti - novi automobil, novu kuhinju ili, pak, uložiti u nekretnine ili dionice - važno je steći naviku dobrog upravljanja osobnim financijama.

U tome vam može pomoći kvalitetno postavljanje osobnih financijskih ciljeva. Tako ćete lakše ostvariti planirano jer ćete u svakom trenutku imati predodžbu za što štedite zarađeni novac i kvalitetno preraspodijeliti ostatak novca na tekuće troškove ili druge potrebe.

Svrstajte svoje ciljeve u vremenske kategorije

Stavljanjem ciljeva u određene kategorije lakše ćete se snalaziti u okvirima svojih financijskih mogućnosti. Tako sve što planirate u budućnosti realizirati podijelite na kratkoročne (do tri mjeseca), srednjoročne (od tri mjeseca do pet godina) i dugoročne ciljeve (više od pet godina), ovisno o vašim prihodima i mjesečnim troškovima, piše profitiraj.hr.

Primjer kratkoročnog cilja:

  • Idući mjesec kupit ću novu sportsku odjeću u vrijednosti 100 eura, koja mi treba za trening.

Kod kratkoročnog cilja ne treba vam puno vremena, kao ni novca da ga ostvarite jer ne odskače previše izvan okvira vaših trenutnih financijskih mogućnosti.

Primjer srednjoročnog cilja:

  • Za dvije godine kupit ću novi automobil u vrijednosti 20 000 eura.

Kod srednjoročnog cilja potrebno vam je malo više mjeseci kako biste uštedjeli određeni iznos novca potrebnog za ostvarivanje cilja.

Primjer dugoročnog cilja:

  • Za sedam godina s obitelji kupujem kuću.

Dugoročne ciljeve postavljate za veće investicije, poput kupovine novog doma za vas i vašu obitelj.

Odredite prioritete

Živimo u nemirnim vremenima koja su često podložna financijskim krizama. Bez obzira na vanjske čimbenike, u životu se možete susresti s neočekivanim troškovima. U tom trenutku važno je odvagati prioritete. To znači da privremeno, sve dok vam vaša financijska situacija ponovno to ne dozvoli, nećete izdvajati novac za štednju za najmanje prioritetan cilj. Primjerice, nećete štedjeti za putovanje u Ameriku, nego ćete kupiti novi akumulator jer vam je potreban odmah.

Budite dosljedni

Pri realizaciji postavljenih ciljeva važno je biti uporan i dosljedan. Jasnom vizualizacijom ciljeva, pa čak i ako ih imate negdje zapisano, bit ćete više motivirani u svojem naumu i u svakom ćete trenutku imati podsjetnik za što sve štedite te tako smanjiti mogućnost trošenja novca na druge nepotrebne stvari.

Cijeli tekst možete pročitati na profitiraj.hr.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.