djeca i štednja
Izvor: Freepik
NOVAC

Kako naučiti djecu štedjeti od malih nogu

Neki su ljudi štedljivi, drugi rasipni. Vjerojatno i sami spadate u jednu od te dvije skupine. Što utječe na to kakav ćemo odnos imati prema novcu? Možda količina novca koju imamo na raspolaganju ili, pak, kako su nas roditelji odgajali ili učili? Možda je u pitanju i nešto treće, ali odnos prema novcu može se i trebao bi se izgraditi od malih nogu.

Djecu možete odgajati tako da dobiju sve što požele jer im želite omogućiti sretno i bezbrižno djetinjstvo ili ih financijski opismenjivati od trenutka kada budu razumjeli što je novac i za što služi. Kako naučiti djecu vrijednosti novca i štednji od najranijih dana?

Objasnite im želje nasuprot potreba

Djeci koja žele sve što vide i imaju njihovi prijatelji, ponekad je teško objasniti što je ono što nam treba i kako se razlikuje od onoga što želimo. No, to ne znači da ne trebat obaviti taj razgovor. Objasnite im da su potrebe hrana, voda, odjeća, obuća, školske knjige, krov nad glavom, lijekovi i slično.
Želje su skupe tenisice koje nosi pola škole, karte za kino, slatkiši, najnovija igračka i ostali luksuzi. Bez potrebnih stvari ne može se živjeti, a luksuz si priuštimo samo kada možemo, za njega često štedimo i skupljamo novac. Vježbajte ovu važnu lekciju ispitujući dijete u kupnji: Želimo li ovo ili trebamo ovo? Dijete će s vremenom usvojiti lekciju i naučiti razumno razmišljati.

Dajte im da zarade svoj novac

Lako je trošiti olako dobiven novac od baka, djedova, mame i tate. Također, teško je očekivati da će ga dijete cijeniti ili paziti kako troši ako roditelji ispune svaki njegov hir. "Želiš sličice za novi album? Evo, kupi odmah 10 paketića? Sladoled? Nema problema!" Takvim stavom nećete naučiti dijete da shvati što je novac i koliko je teško do njega doći. No, ako ćete mu ga dati za neki obavljeni zadatak i posao te ako će za zaradu morati uložiti trud, sigurno će mu biti jasnije da novac "ne pada s neba".

Dakle, nema boljeg način kako naučiti dijete da cijeni novac i ne rasipa ga, nego da mora raditi za njega. Sitni poslovi u kući i oko nje neće djecu izmoriti, a podići će im samopouzdanje kada za dobro odrađen posao budu i plaćeni.

Postavite ciljeve štednje

Pojam štednje može biti apstraktan. Novac odlazi u kasicu i što s njim? Do kada tako? Ima li to sve smisla? Ako djetetu ne objasnite smisao štednje i zašto se uopće štedi, teško da će razumjeti poruku. A bez razumijevanja nema ni volje. Ali, ako s njim odredite cilj štednje, ono će biti motiviranije za cijeli proces. Pomozite mu u planiranju za ostvarenje njihovih ciljeva. Na primjer, ako želi kupiti igricu koja stoji 60 eura, a tjedni džeparac mu je 10 eura, zajedno izračunajte koliko će dugo trebati štedjeti i koliko bi novca moglo odvajati tjedno.

Praćenje potrošnje

Dobar štediša zna i prati gdje odlazi njegov novac i tako bolje kontrolira svoju potrošnju. Budući da dijete nema neku aplikaciju s kojom to može raditi, naučite ga na praćenje potrošnje staromodnim načinom - zapisivanjem troškova. Zbroj stavki koje dobiju recimo, krajem svakog tjedna, mogu im otvoriti oči da na nešto troše previše novca te da tu postoji prostor za uštedu. Potaknite ih da razmisle o tome kako troše i koliko bi brže mogli postići svoj cilj uštede ako promijene obrasce potrošnje.

Određivanje tjednog limita

Ako je plan štedjeti, onda je i za to potrebno napraviti plan! Na primjer, ako je tjedni džeparac 10 eura, a plan je uštedjeti što više, treba razmisliti kako i na čemu. Najbolji način je određivanje tjednog limita, odnosno svote koja je dozvoljena za potrošiti. Povlačenjem granice na sedam eura može značiti da će dijete automatski odvojiti tri eura sa strane ili pak da će, kada potroši sedam predviđenih eura, jednostavno prestati trošiti jer je dosegnulo tjedni limit. Ovo je vrlo jednostavan i djeci jasan oblik planiranja štednje.

Što može biti besplatno?

Ponekad ćete djeci najlakše objasniti kako bespotrebno troše novac, ako im ukažete gdje sve mogu uštedjeti. Recimo, ako idu na igralište, mogu ponijeti bočicu vode od kuće da ju ne moraju kupovati u trgovini jer će tamo vjerojatno poželjeti još nešto. Iz kuće se ne izlazi gladan, jer također uskoro slijedi nepotrebni odlazak u trgovinu. Za odlazak ili u školu, dijete si može napraviti sendvič kod kuće ili pak ponijeti grickalice, bez odlaska u pekarnu. Objasnite mu da se odupre pritisku vršnjaka i da ne mora kupiti "što svi ostali imaju" jer to također pruža velik prostor za uštedu. Također, mnoge stvari su besplatne, na primjer, odlazak u šetnju, partija nogometa, igranje društvenih igara te se na zabavu ne mora uvijek trošiti novac.

Ponudite kamate na štednju

Ništa neće više motivirati male štediše da izdvoje novac u kasicu od kamata koje im ponudite. Jer, budimo realni, što je privlačnije od besplatnog novca? Ponudite im neke razumne kamate, na primjer, na svakih ušteđenih 10 eura, možete im nadodati euro ili dva. Djeci je onda lakše štedjeti jer se stvari koje žele uz vašu malu financijsku injekciju više ne čine tako dalekima.

Pustite ih da pogriješe

Dio procesa učenja kako štedjeti je pustiti djecu da naprave pogreške. Dakle, trebate znati da se nekad morate skloniti s puta koliko god vam se greška činila očita i koliko god željeli poštedjeti svoju djecu razočaranja nakon što naprave glupost. Naime, ne postoji uzalud stara izreka da se na greškama najbolje uči.

Greške ne treba izbjegavati, već ih treba iskoristiti kao dio procesa učenja i ukazivanja na ono što je pošlo krivim putem. Tako će dijete najbolje shvatiti što, kako, zašto i neće tako lako istu grešku ponoviti dvaput.

Razgovarajte o novcu

Istraživanja pokazuju da značajan broj roditelja ne voli i ne želi s djecom načimati temu novca, a dio je čak izjavio da im je to neugodno. No, novac ne bi nikako smio biti tabu tema u obitelji, pogotovo jer razgovorom o njemu učite djecu mnoge vrijedne životne lekcije.

To naravno ne znači da im morate kazati koliko zarađujete ili im prijaviti svaki prihod i trošak, ali o nekim kućanskim izdacima svakako je dobro popričati, uključiti djecu i saslušati njihove ideje i mišljenja. Otvoren razgovor o novcu, njegovoj vrijednosti i značenju štednje jedini su pravi put da dijete prema njemu ima zdrav i razuman odnos.

Čitajte i druge tekstove autorice Sanje Bubalo koja piše prvenstveno o biznisu i financijama, ali ima i korisne životne savjete.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.