digitalne financije, automatizacija financija
Izvor: Gerd Altmann/Pixabay
6 SAVJETA

Kako automatizirati financije

Kao i kod bilo koje odluke, djela govore više od riječi kada je u pitanju ostvarivanje financijskih ciljeva. Napredak u osobnim financijama zahtijeva poduzimanje konkretnih koraka. Vrlo je lako postaviti, a još lakše zaboraviti odluke vezane uz novac i upravljanje budžetom. Zbog toga je najbolje neke financijske odluke 'automatizirati'.

Mnogi ciljevi vezani za financije mogu se barem djelomično automatizirati. To znači da ako jasno definirate svoje ciljeve, oni mogu postati zajamčena pobjeda u rješavanju problema.

Vjerojatno već imate neke troškove, odnosno plaćanja, koja se obavljaju po automatizmu, odnosno trajnim nalogom (osiguranje, kreditne kartice, neke režije, telekomi). Ali ima još nekih 'fora' koje vam mogu olakšati upravljanje financijama, a na svome ih blogu preporučuje Tetka.

1. Plaćanje računa u par klikova

Odlazak u poštu ili banku s hrpom uplatnica za plaćanje lagano prelazi u povijest (iako se to još uvijek može i mnogi to rade). Online bankarstvo ili druge digitalne usluge za tu namjenu uvelike štede vrijeme i novac. Provizije su manje i nema čekanja u redu, pa se to vrijeme i novac može iskoristiti za nešto puno bolje.

2. Planiranje i praćenje troškova

Istraživanja na ovu temu pokazuju da ljudi koji planiraju svoj godišnji i/ili mjesečni budžet bolje upravljaju novcem, više štede i investiraju, kaže Tetka. Hoćete li imati bilježnicu i ručno upisivati ili, pak, Excel tablicu ili neku drugu metodu koja vama odgovara sasvim je nevažno. Važno je jedino da ste dosljedni, da na to potrošite što manje vremena i da se zadanih planova i pridržavate.

3. Plaćanje karticama

Da biste sve svoje troškove imali evidentirane, nastojte plaćanja obavljati karticama. Tako možete pratiti troškove i analizirati ih. Gotovinske transakcije neka budu što rjeđe.

4. Trajni nalog

Trajni nalog je najpoznatiji (i najstariji) način automatizacije plaćanja. Najčešće se koristi za plaćanje režija, osiguranja ili telekoma, ali se može koristiti zbilja za bilo što. Tetka, na primjer, preporučuje trajni nalog za štednju i investiranje. Naime, smatra da je najbolje štednju tretirati kao režije, odnosno da se određeni iznos plaća svakog mjeseca bez razmišljanja. To može uplata na štedni račun, ako su vam sredstva potrebna za neko kraće vrijeme (poput putovanja) ili za potrebe dugoročnijeg investiranja.

5. Investiranje

Investiranje se, u velikoj mjeri, može automatizirati. Uplate u treći stup ili investicijski fond (OIF) vrlo se lako može obaviti putem trajnog naloga. Taj način osigurava da nećete 'zaboraviti' investirati.

Za automatizaciju investiranja postoje razni robo-savjetnici. U aplikaciji možete postaviti kako želite da izgleda vaš portfelj, a onda mjesečno uplaćivati putem trajnog naloga. No osim toga, automatizacija u investiranju nije samo vezana uz odabir alata. Važno je imati sustav, odnosno alokacijsku strategiju koje se treba držati bez obzira na povremene uspone ili padove. Tada je investiranje samo egzekucija već unaprijed odlučenog, kaže Tetka.

6. Bonus savjet

Uz današnje tehnološke mogućnosti nema potrebe primati i spremati papirnate uplatnice i potvrde. Sve važne potvrde i ugovore, koji ionako stižu putem e-maila, možete pohranjivati u 'cloud'. Tako su vam dostupni bilo gdje u svijetu, a ako vam treba kopija možete je isprintati, zaključuje Tetka.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.