financije
Izvor: mohamed Hassan / Pixabay
Tin Bašić
OBRAZOVANJE

FINANCIJSKA PISMENOST - Dva su preduvjeta za donošenje financijskih odluka

Koliko imaš, toliko trošiš - bio bi idealan recept, ali... Zaduživanje (kredit, kreditne kartice) nije loše niti 'zabranjeno', samo da je u granicama izdržljivosti. Jer u trenutnku kada jednom kreditnom karticom budete plaćali dug na drugoj, tada ste u problemu.

Stotine, stotine, ma i tisuće je internetskih stranica koje savjetuju kako upravljati osobnim financijama, kako napraviti kućni budžet, kako ulagati. 

No prije nego krenete razmišljati o bilo kakvim ulaganjima, pa čak i štednji, morate ispuniti DVA UVJETA:

 • živjeti u skladu s financijskim mogućnostima
 • obrazujte se, financijski se opismenite

Prva točka je prilično jednostavna i svodi se pod jednostavnu rečenicu - koliko imaš, toliko trošiš. Zaduživanje (kredit, kreditne kartice) nije loše niti 'zabranjeno', samo da je u granicama izdržljivosti. Jer u trenutnku kada jednom kreditnom karticom budete plaćali dug na drugoj, tada ste u problemu.

Druga točka malo je kompliciranija. Financijska pismenost je pojam koji se u posljednjih nekoliko godina sve češće koristi i vrlo je važan. Najčešće se rabi definicija koju nudi Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (engl. Organisation for Economic Cooperation and Development - OECD), prema kojoj je:

 • financijsko opismenjavanje proces u kojem financijski potrošači/ulagači poboljšavaju svoje razumijevanje financijskih proizvoda i koncepata te putem informacija, uputa i/ili objektivnih savjeta, razvijaju potrebne vještine i sigurnost da bi postali svjesniji financijskih rizika i prilika, bili u mogućnosti donositi utemeljene odluke i da bi znali kome se obratiti za pomoć te poduzimati druge učinkovite mjere za poboljšanje svoje financijske dobrobiti

Pojednostavljeno rečeno, financijska pismenost označuje skup znanja i vještina potrebnih za razumijevanje i upravljanje financijskim proizvodima i uslugama s kojima se susrećemo na tržištu, a pripadaju sferi bankarstva, osiguranja, tržišta kapitala itd.

Kada se govori o razinama na kojima se primjenjuje financijsko znanje i vještine, razlikujemo:

 • osobnu razinu
 • razinu kućanstva
 • razinu poduzetničkog pothvata ili
 • neku drugu razinu

Brzi test financijskog znanja

Ocjena financijskog znanja zasnovana je na odgovorima ispitanika na sljedećih sedam pitanja (radi se o pitanjima koja se nalaze u OECD-ovom istraživanju):

 1. Petero braće dobiva poklon od 1000 (jedinica domaće valute) i, ako moraju čekati godinu dana da bi dobili svoj dio, a inflacija je (npr. 2 posto), za godinu dana moći će kupiti: manje, isto ili više nego danas?
 2. Posudili ste 25 (jedinica domaće valute) navečer i vraćeno vam je 25 (jedinica domaće valute) ujutro. Koliko kamate vam je vraćeno?
 3. Stavili ste 100 (jedinica domaće valute) na štedni račun uz 2 posto kamate. Koliko imate nakon godine dana?
 4. Koliko bi imali nakon 5 godina? (više od 110, točno 110 ili manje od 110)
 5. Investicija s velikim povratom ima šanse da je više rizična nego ona s manjim - točno/netočno
 6. Visoka inflacija znači da se troškovi života povećavaju rapidno - točno/netočno
 7. Najčešće je moguće smanjiti rizik investiranja, kupnjom širokog spektra dionica i obveznica - točno/netočno

Nikako ne bi bilo loše pročitati OVAJ udžbenik. Riječ je o udžbeniku Moj novac, moja budućnost za srednje škole kojeg su napisale dr. sc. Marijana Ivanov, dr. sc. Dajana Barbić i dr. sc. Andrea Lučić.

Vlada RH je krajem lipnja 2021. donijela Zaključak kojim se prihvaća Nacionalni strateški okvir financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2021. do 2026. godine. U tom zaključku piše:

Razlozi koji ukazuju na potrebu financijskog obrazovanja, odnosno povećanja razine financijske pismenosti su nedovoljno pismeni potrošači koji:

 • ne znaju dovoljno o osnovnim ekonomskim i financijskim pojmovima
 • podcjenjuju ili precjenjuju svoju financijsku snagu
 • rijetko vode osobni proračun ili obiteljski proračun
 • nemaju troškove pod kontrolom
 • upoznati su s manje financijskih proizvoda te ih ujedno rjeđe koriste
 • nisu osviješteni uopće ili su nedovoljno svjesni financijskih rizika
 • nedovoljno su pripremljeni za neočekivane događaje, kao što su razvod, bolest, nezaposlenost, ali i za druge događaje u životu kao što su smanjenje prihoda zbog rođenja djeteta, gubitka posla, ulazak u brak, odlazak u mirovinu i sl.
 • nemaju financijske planove za mirovinu.

 

Financijska pismenost je temelj bilo koje financijske odluke u životu.