novac. money, euro
Izvor: Bruno-Germany/Pixabay
Antonio Milanović
DODATNA ZARADA

8 ideja za podebljavanje kućnog budžeta

U vrijeme kad smo svakodnevno bombardirani stalnim povećanjem cijena i troškova života, mnogi su prisiljeni ozbiljno razmišljati o tome kako zaraditi dodatni novac. Treba napomenuti da ne postoje univerzalni recepti za zaradu, ali postoje isprobani načini koji bi vam, ako im se posvetite, mogli donijeti zaradu. 

1. Prodajete višak stvari

Sigurno u svom domu na raznim mjestima čuvate razne stvari koje odavno više ne koristite. Iskoristite priliku da očistite dom od nepotrebnih stvari, pregledajte ormare, potkrovlja i garaže i sve ono što vam više ne treba stavite na prodaju. Na internetu postoji niz specijaliziranih stranica i grupa gdje možete ponuditi ono što vam više ne treba, a i dalje je dobro za korištenje. Uz odgovarajuće fotografije, svakako stavite i detaljan opis onoga što prodajete.

2. Šetanje ili čuvanje kućnih ljubimaca

Industrija povezana s kućnim ljubimcima u stalnom je porastu, jer kućnih ljubimaca je sve više. Isto je s uslugama za kućne ljubimce, stoga je šetnja pasa uvijek dobar izvor zarade, uz to je i zdrava aktivnost jer se krećete i na zraku ste. Ako se odlučite na čuvanje kućnih ljubimaca imajte na umu da morate poštovati određene uvjete u obliku prostora, stoga će vam veliko dvorište biti veliki plus.

3. Priprema i dostava hrane

Ako uživate u kuhanju ili izradi slastica uvijek možete unovčiti svoju strast. Opcije su razne - pisanje bloga posvećenog hrani, priprema cateringa ili čak otvaranje malog restorana ili slastičarnice.

4. Instrukcije

Dobri ste u matematici, znate strani jezik ili svirate gitaru? Na društvenim mrežama ponudite svoje znanje u obliku instrukcija za djecu i/ili odrasle, uvijek ima onih kojima je potrebna vaša pomoć.

5. Zaradite na svojim hobijima

Bilo da pletete, slikate, izrađujete nakit ili makete brodova u slobodno vrijeme, svoja umjetnička djela iz kućne radinosti možete ponuditi široj publici putem Facebook grupa na tu temu, drugih društvenih mreža ili posebnih web stranica koje okupljaju kreativce različitih afiniteta. Najpoznatija među njima je Etsy.

6. Čuvanje djece

Čuvanje djece je vrlo popularan način zarade diljem svijeta. Bilo da ćete djecu čuvati u svom domu ili domu njihovih roditelja, imajte na umu da se radi o vrlo odgovornom poslu kojem ćete se morati maksimalno posvetiti.

7. Informatička znanja

Ako provodite puno vremena za računalom i znate kako ga popraviti ili ste vješti u izradi web stranica i/ili programiranju, možete to iskoristiti za dodatnu zaradu. Informatička znanja su uvijek tražena i dobro se plaćaju.

8. Postanite influencer

Influenceri su osobe koje prati veliki broj ljudi na društvenim mrežama, a dijelimo ih prema sadržaju koji objavljuju pa tako postoje influenceri koji kreiraju sadržaj vezan uz modu, kozmetiku, hranu, putovanja itd. Iako su često predmet sprdnje, mnogi od njih zarađuju povelike iznose čak i u Hrvatskoj. Stoga, ako imate nešto što mislite da bi i drugima bilo zanimljivo pogledati, ništa vas ne košta da probate.

Prije nego što se bacite na posao, imajte na umu da neki od ovih načina zarade zahtijevaju određena ulaganja u smislu alata ili materijala i da vam možda neće odmah donijeti zaradu kakvu priželjkujete. Sretno!

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.