upitnik, investicija
Izvor: Arek Socha / Pixabay

4 zlatna savjeta - kako početi investirati

Ulaganje nije bauk, nije nuklearna fizika. Ipak trebamo ponešto znati o ulaganju jer nitko od nas ne želi bacati mukotrpno zarađen novac u vjetar. Ako imate želju za investiranjem, uvijek je dobro imati i stručnjaka uza sebe, no ulagati možete i sami.

Prije nego krenete u bilo kakvu ulagačku akciju, trebate znati da je investiranje ulaganje u budućnost. Krajnji cilj ulaganja u budućnost je i financijska sloboda kojoj svi težimo. 

Da biste pametno ulagali, morate poznavati sebe. Prvi korak je pokušati odgovoriti na sljedeća pitanja:

1. Imam li novca koji mi nije nužan za svakodnevni život?

Vrlo je važno da ste svjesni koliko novca imate, odnosno s čime raspolažete.

Prije svega, izračunajte koji su vam troškovi nužni za život - režije, hrana, kredit, troškovi za školovanje djece itd. Ono što ostane služi za slobodno vrijeme, kupovinu itd. Svakako bi bilo dobro dio tog novca odvojiti za investiranje u budućnost jer nitko ne zna što ona nosi.

Ulaganje više nije rezervirano samo za bogate i stručne. Ne morate imati stotine tisuća ili milijune kuna da bi ste krenuli. Ako možete izdvojiti i 100 ili 1000 kuna mjesečno, već imate odgovor na prvo pitanje i jedan ste korak bliže investiranju. 

2. Imam li plan kako rasporediti novac koji imam?

Bilo bi dobro redovito planirati budžet, a budžet je posebno važan ako se odlučite krenuti u investicijske vode. Obavezno stavite na papir koliko ćete od raspoloživog novca uložiti u što. Vi ćete najbolje znati koliko želite staviti na rizičniji tip ulaganja, a koliko na manje rizičan i je li to 5, 10 ili 20 posto.

Nemojte životnu ušteđevinu staviti u kriptovaluteDiverzificirajte. Nema smisla stavljati sva jaja u istu košaru. Ako su u jednoj košari, a vi padnete možete polomiti sva jaja. Tako je i s ulaganjem. Svoj novac rasporedite na više mjesta kako bi rizik bio manji.

Zašto sav novac uložiti u jednu dionicu i strahovati od pada vrijednosti iste? Zašto staviti sve u štednju banke kada trenutačne kamata na depozite ne može pokriti troškove niti nas zaštiti od inflacije? Rasporedite novac u više kategorija kako biste bili sigurni.

3.  Koliko rizika mogu i/ili želim preuzeti?

Rizik je svuda oko nas i od njega ne treba bježati nego njime upravljati. Iskoristiti ga u vlastitu korist. Bitno je razumjeti da niža rizičnost znači i niži potencijalni prinos te obratno. Ne morate se bez potrebe izlagati visokom riziku, niti bježati od njega.

'Tajna' uspješnog ulaganja je pronaći granicu u kojoj ćete imati zadovoljavajući prinos bez nepotrebnog izlaganja visokom riziku.

Ne kaže se uzalud – zlatna sredina!

Postoji široka paleta investicijskih mogućnosti i nije se lako odlučiti što odabrati. Možda ste čuli za poslovicu s gladnim magarcem. On je imao ispred sebe tri plasta sijena, ali se nije mogao odlučiti koji će plast pojesti, te je zbog svoje neodlučnosti uginuo od gladi. Stoga, nekada je najbolje ne komplicirati i zatražiti savjet stručnjaka koji može umjesto vas procijeniti u što biste trebali uložiti kako bi ste bili zadovoljni.

Najjednostavnije rečeno, potrebno je rasporediti rizik. Dio novca si ostavite za svakodnevne potrebe tzv. likvidnost - tu ne želite preuzimati rizik. Za neki manji slobodnog novca dio možete preuzeti veći rizik. Zašto ne? Pogotovo ako ste mladi i pred sobom imate godine i godine ulaganja. Ulaganja u visoko rizične instrumente (kao što su kriptovalute ili startupovi – postoje razne platforme koje to omogućuju kao što je Funderbeam) mogu donijeti visoke prinose koji su svima privlačni.

Za sve ostalo tu je Genius, robo advisory platforma koje će misliti za vas. Genius pruža uslugu automatskog ulaganja bez naknada, kreira personaliziran financijski plan – bez potrebe za stručnim predznanjem, praćenjem tržišta, jednostavno i s manjim iznosima. Genius neće ići iznad razine rizika koju ste odredili i koja je vama ugodna. Genius je namijenjen svima, od onih koji se dosad s investiranjem nisu susreli, do stručnjaka koji žele jednostavnije ulagati.

4. Na koji vremenski period ću ulagati, koliko mogu čekati?

Želite malo sigurniju mirovinu i imate još 20 ili 30 godina do nje? Odlično! Čak i s manje novca imate vremena osigurati nešto što će vam 'pojačati' mjesečni iznos od kojeg ćete živjeti.

Ako razmišljate o daljoj budućnost npr. mirovini, morate znati da je to dugoročna investicija kod koje ne treba strepiti od dnevnih oscilacija nego razmišljati na dugi rok. Jednom kada trenutak mirovine dođe i kada vidimo iznos koji za koji smo vrijedno štedjeli, sami sebe ćemo potapšati po ramenu i reći – ee, kako smo bili mudri u mladosti!

Što prije krenete – bolje su vam šanse jer na ulaganja na dulji rok manje utječu kratkoročne oscilacije tržišta.

Ovo je na neki način zlatno pravilo ulaganja, pogotovo za mirovinu. Na ovaj način ulažu veliki svjetski investitori, poglavito mirovinski fondovi. Što prije krenu i što dulje ulažu, to je potencijalni prinos njihovog ulaganja veći. U međuvremenu se možda dogode promjene, oscilacije, padovi na tržištima, no tržišta (povijest je to pokazala i dokazala) se uvijek vrate. Zato kod ulaganja treba biti mudar i strpljiv te nikako brzoplet. Dugoročno, dugoročno i samo dugoročno.

Sami izračunajte koliko novca ćete uštedjeti ako mjesečno stavljate 'u čarapu' 100 kuna i to radite godinu dana ili 20 godina. Zbrojite taj novac i zamislite da uz to imate pet posto prinosa godišnje. Lijepa se svota novca skupi za 20 godina, je li tako?

Naravno, ulagati možete i na kraći rok. U tu se svrhu obično ulaže u kratkoročne instrumente, poput obveznica koje dospijevaju za manje od godine dana. Problem je taj što takvo ulaganje trenutno ima negativan prinos pa se i ne isplati. Ako imate dovoljno stručnog znanja, iskustva i vremena za praćenje i analizu tržišta, možda ćete odabrati trading dionicama ili kriptovalute na kratak rok. To nije preporučljivo za amatere, te u tom slučaju morate biti spremni i na visok rizik – postoji šansa da ćete na tržište ući u nepovoljnom trenutku, a na kratki rok vam nitko ne može jamčiti pozitivan prinos u trenutku izlaska s tržišta.

Ako si možete dati odgovore na ova četiri pitanja, već ste na pola puta do mnogo uspješnijeg ulaganja.

Ako imate pitanja na koja želite čuti konkretne i jasne odgovore – prijavite se na Genius Caffe, online Q&A druženje koje Genius by InterCapital radi na tjednoj bazi.

Sadržaj omogućuje Genius by InterCapital.

genius ulaganje