vrt povrtnjak
Izvor: Reginal / Pixabay
SAMOODRŽIVOST JE IN

Željeli biste živjeti isključivo od svog vrta? Možete!

Vjerujemo da u zadnje vrijeme mnogi razmišljaju o samoodrživosti, pogotovo kada je hrana u pitanju. Što bismo sve dali da ne moramo ovisiti ni o kome i da ne plaćamo suludo visoke cijene. Koliko bi nam vrta (našeg vlastitog, u najmu, gradskog... svjejedno) trebalo da preživimo, i to 100 posto - bez ikakve sumnje i potrebe za dodatnom kupovinom. A još pri tome da nam vrtlarstvo ne stvara opterećenje, već da na njega gledamo kao na nešto opuštajuće, korisno kao jedan oblik tjelovježbe, terapeutsko svojstvo za duh i tijelo. Otkuda početi, to je glavno pitanje. Ukratko - sve je u logistici!

Izračunajte potrebnu kvadraturu

Iako se na prvu brinemo odakle nam veliki prostor za toliko hrane, pogotovo kada znamo koliko su velika mnoga obiteljska gospodarstva diljem zemlje te da različiti usjevi zahtijevaju različite količine prostora, a i da neki 'vrtlarski gurui' procjenjuju da treba skoro 400 četvornih metara prostora po osobi, nije sve tako crno i nemojte odmah odustati. Bitno je biti učinkovit! Kako piše Lifehacker, pravilo je da treba oko 20 četvornih metara po osobi za samoodrživi vrt. Dakle, ako ste četveročlana obitelj, trebat će vam oko 80 'kvadrata' ili prostor veličine npr. oko 2x40 ili 1x80 ili 4x20 ili 8x10 metara.

Istina je da ne postoji jedan točan odgovor kada je u pitanju odlučivanje o veličini povrtnjaka. Neki izvori kažu da je 100 četvornih metara po osobi magičan broj, ali to ne može biti točno jer svaka obitelj ima različite potrebe i sklonosti kada je u pitanju hrana. Također, biljke se razlikuju po veličini, pa mnogo toga ovisi i o tome koje povrće uzgajate.

Uzmite u obzir

Prije nego što počnete sa sadnjom uzmite u obzir da na količinu prinosa za svaku biljku utječu mnogi čimbenici poput:

 • kvalitete zemlje
 • količine i kvalitete vode
 • vremena, odnosno klime u vašem kraju
 • problema sa štetnicima i bolestima
 • područja

Što posaditi

No kako smo rekli - važna je logistika i dobro planiranje da svakoj biljci date dovoljno potrebnog mjesta, a i da uključite široku paletu biljaka za nutritivnu cjelovitost.

U vašem vrtu bi trebali biti:

 • Proteini

Iako su orašasti plodovi izvrstan izvor proteina, stabla orašastih plodova zauzimaju puno prostora, stoga svakako posadite grah. Ovisno o kojoj sorti je riječ, uzgoj graha na stupovima zahtijevat će nešto manje od 1 četvornog po osobi, dok, primjerice, soja zahtjeva do 3 četvorna metra.

 • Ugljikohidrati

Trebat će vam malo škroba u prehrani. Dobra vijest je da imate puno opcija. Grahom ste riješili i proteine i ugljikohidrate. Krumpir će zahtijevati do 2,5 'kvadrata' po osobi, kukuruz do 3, tikva oko 0.5, a grašak trećinu četvornog metra.

 • Vitamini

Uravnotežena prehrana zahtijeva puno hranjivih tvari osim proteina i ugljikohidrata, stoga planirajte uključiti povrće poput špinata, blitve, brokule, kelja, kupusa koje zauzimaju manje 1 četvornog metra po osobi.

 • Voće

Iako možete živjeti samo na povrću, imati malo voća je odlična ideja. Odlične su dinje, bundeve, jagode, lubenice, a sve zauzimaju manje 1 četvornog metra po osobi.

 • Lijekovi i začini

Neke biljke ne nude veliku nutritivnu vrijednost, ali čine život puno boljim i lakšim s obzirom na ljekovita svojstva koja imaju. Tu su svakako češnjak, luk i senf koji zauzimaju manje od pola kvadrata prostora po osobi. A tu su i biljke poput kadulje, mente, bosiljka, majčine dušice i sličnih koje su ukusne, a i imaju svoje zdravstvene pluseve.

Što treba znati

Prije nego što krenete u nabavu vrta od oko 20 četvornih metara po osobi, bilo bi zgodno da koristite Morning Choresov kalkulator veličine vrta koji će vam dati predodžbu o tome koliko 'kvadrata' zahtijeva svaka kultura. Ne zaboravite preračunati u četvorne metre (npr. 100 Square Feet je 9.29 m2, odnosno 10 Square Feet je 0.92 m2) te upisati broj članova vaše obitelji. Razmislite hoćete li uključiti i povremene goste ;) 

 • Raznolikost

Imajte na umu da će vas s vremenom istrošiti uzgoj dovoljne količine hrane za preživljavanje i da ćete teško živjeti od istih namirnica svake sezone. Raznolikost je začin života, a raznolikost prehrane zahtijevat će više kvadrata.

 • Tko što voli

Kada planirate svoj vrt, glavno je pravilo - Uzgajajte stvari koje stvarno i vi i vaša obitelj želite jesti, a ne onu koju bi bilo dobro jesti. Ne želite da vam propadne hrana! 

 • Koliko često saditi 

Sadite iznova i iznova. Čim se jedan usjev pobere i više ne daje plod, izvucite ga iz vrta i na njegovo mjesto posadite nešto drugo. Odmaknite sadnje za dva ili tri tjedna kako biste produžili žetvu i posadite različite sorte istog usjeva koje sazrijevaju u različito vrijeme. To je poznato kao sukcesijska sadnja. Ovisno o duljini vaše vegetacijske sezone, možda ćete morati biti strateški u odabiru biljaka za drugu (ili čak treću) sadnju. Ako se vaša druga ili treća sadnja dogodi pred kraj sezone, odlučite se za usjeve za hladno vrijeme kao što su lisnato povrće, brokula ili korjenasto povrće. Potražite sorte koje brzo rastu ili će prezimiti i roditi u rano proljeće (ako vaša klima dopušta), preporučuje Best pick reports.

 • Kvarenje

Uzgoj hrane je borba protiv prirode. U trenutku kada vaši usjevi počnu rasti, pojavit će se razne bube, nametnici, bolesti koje će ih željeti pojesti. Stoga uzmite i to u obzir prije sadnje. Po nekim procjenama, ako ne koristite 'kemiju' za spas, može vam propasti veliki dio posađenoga. Isto je i ako koristite 'prirodne' obrambene mehanizme. A i tu su klimatski uvjeti (velike suše, tuča, led i sl.). No vjerojatno ćete kroz dvije godine shvatiti što smijete, što ne smijete, što bi bilo dobro i prema tome prilagodite svoj plan. Vođenje vrtnog dnevnika iz godine u godinu pomoći će vam da pratite koje ste usjeve imali više ili manje nego što je potrebno kako biste mogli bolje planirati buduće vegetacijske sezone. 

 • Dizajn vrta

Postoji mnogo načina za postavljanje vrta - od tradicionalnih vrtnih gredica s redovima usjeva, uzdignutih gredica, kontejnerskog vrtlarstva, do naprednijih metoda poput hidroponike, akvaponike ili prostorno učinkovitog vertikalnog vrtlarstva. Npr. kvadratni vrtovi koriste uzdignute gredice i rešetkasti sustav kako bi maksimalno povećali prostor, uzdignuti odvojeni vrtovi su otporniji na sušu, a vrtovi na okućnicama koriste raspored poput farme (i zahtijevaju više prostora). Kada planirate vrt za preživljavanje, pogledajte prostor koji imate i razmislite kakav će dizajn vrta povećati vaš prinos.

 • Čuvanje uroda.

Dobro proučite recepte za pravljenje zimnice, od najboljeg zamrzavanja, konzerviranja, sušenja hrane i ne zaboravite provjeriti imate li dovoljno adekvatnog prostora da biste svježe sezonsko voće i povrće imali kada im nije sezona.

  • Smrzavanje - Ovo je najlakša opcija i ne zahtijeva nikakvu posebnu opremu. Zamrznite povrće i voće narezano na kockice u jednom sloju na plehu za pečenje. Zatim ih podijelite na pojedinačne veličine za serviranje prije nego što ih prebacite u vrećice za zamrzivač.
  • Konzerviranje - Vremenski cijenjena metoda konzerviranja hrane koja zahtijeva određeno znanje kako to učiniti na siguran i najbolji način. Srećom, na raspolaganju je mnogo informacija koje će vas naučiti onome što trebate znati - možda ćete čak moći pronaći i osobni tečaj u svojoj blizini.
  • Sušenje - Iako malo rjeđe, sušenje je još jedan jednostavan način očuvanja uroda. Osušena hrana je lagana i ne zauzima puno prostora. Osim toga, nećete se morati brinuti o njoj ako vam struja nestane na dulje vrijeme.

Za kraj

Vrtlarstvo je za prehranu vaše obitelji tijekom cijele godine nevjerojatno korisno. Zvali ga vrtom za preživljavanje ili nekako drugačije, on ipak može donijeti puno olakšanja vašem džepu i puno neovisnosti u vašem životu - ako imate potreban prostor. Da je lako - nije! Ali se može!

Uostalom, ne morate se odmah prve godine boriti da budete 100 posto neovisni, za početak to može biti mali kuhinjski vrt koji će vam olakšati budžet za kupnju. A kada se usavršite i budete spremni na zahtjevno planiranje uzgoja visokog postotka svježih proizvoda za potrebe vaše obitelji tijekom cijele godine, znat ćete da je došlo vrijeme za prelazak s rekreacijskog proljetnog i ljetnog vrtlarstva na onaj cjelogodišnji. Ali krajnji rezultati su vrijedni vremena i truda.

I ne zaboravite, nema pravog kalkulatora i pravog savjeta jer potrošnja povrća i voća varira ovisno o obitelji i o mnogim vanjskim čimbenicima.