vodomjer
Izvor: delo / Pixabay
PROMJENA VODOMJERA

Želite plaćati za vodu točno koliko potrošite? Evo što trebate napraviti

Želite biti sigurni da plaćate točnu količinu potrošene vode mjesečno? U tom slučaju krećete u postupak ugradnje vlastitog vodomjera. Postupak nije suviše kompliciran, nije ni jednostavan, a i košta. Napominjemo da 'Vodovodi' diljem Hrvatske nemaju usuglašeni, jednoznačno definirani pristup rješavanju ovoga problema.

Susjed opet pušta vodu bez kontrole! Ovaj treći put ovog tjedna puni svoj jakuzzi. Pa nas je samo troje u kućanstvu, zašto vodu plaćam 400 kuna? To je samo djelić problema s kojima se susreću suvlasnici u zgradama koje imaju samo jedno brojilo u zgradi, a račune plaćaju po broju ukućana u stanu.

To nezadovoljstvo sve je veće i mnogi suvlasnici traže rješenje svojih problema. Donosimo nekoliko rješenja. Ako vam je račun za vodu stvarno velik, onda morate napraviti sljedeće korake:

  • Upitati predstavnika suvlasnika očitava li redovito glavno brojilo za vodu i prijavljuje li to nadležnom gradskom/županijskom (komunalnom, vodoopskrbnom) poduzeću (predstavnik nije obvezan očitavati brojilo za vodu, no mnogi to rade da bi imali točne račune)

Ako DA, tada predlažemo:

  • Obavijestiti predstavnika suvlasnika o tome
  • Tražiti provjeru broja svih ukućana po stanu jer je nemoguće da neko kućanstvo nema pravilno prijavljeni broj ukućana
  • Ako sve navedeno štima, odnosno svi ukućani su prijavljeni kako treba, postoji vjerojatnost da negdje curi voda iz cijevi, stoga treba angažirati vodoinstalatere koji će provjeriti stanje cijevi

Sve navedeno trebalo bi (naglašavamo trebalo bi), vaše račune za vodu 'dovesti u red'.

Međutim, da biste bili sigurni da plaćate samo ono što potrošite, možete krenuti u postupak ugradnje vlastitog vodomjera. Postupak nije suviše kompliciran, nije ni jednostavan, a i košta. Napominjemo da 'Vodovodi' diljem Hrvatske nemaju usuglašeni, jednoznačno definirani pristup rješavanju ovoga problema.

Koja je procedura, koji su konkretni koraci ugradnje vodomjera, kome se morate javiti i koliko to morate sve platiti, možete pročitati OVDJE