zajednička nekretnina
Izvor: Freepik
DOME, SLATKI DOME!

Zajednički život: Najam ili kupovina nekretnine - na što sve trebate paziti?

Započinjanje zajedničkog života s nekim velik je korak, možda jedan od najvećih u životu. Naime, koliko god mislili da nekoga poznajete, dobra stara izreka kaže da ćete ga zapravo upoznati tek kada počnete živjeti s njim.

Zvuči pomalo zastrašujuće jer u stvari i je. Svi smo mi navikli na suživot s obitelji, što nam je normalno i poznato.

No što kada dođe vrijeme za dijeljenje zajedničkog prostora s partnerom ili partnericom? Što je bolja opcija? Kupnja nekretnine ili najam za početak?

Najam je dakako puno "sigurnija opcija" za testiranje kako će cijela stvar funkcionirati. Par pritom može živjeti u jednom od stanova onog drugog (ako postoji ta opcija) ili pak zajedno unajmiti novi stan koji oboma odgovara s obzirom na veličinu, izgled i lokaciju.

Prije početka zajedničkog života bilo bi dobro porazgovarati o budžetu i očekivanjima jer novac je nerijetko izvor svađe. Hoće li on biti zajednički ili odvojen? Tko će što plaćati? Ključne stvari možete plaćati po pola, no što mislite o hrani, zabavi, luksuzu i slično? Kakve su vam navike po tom pitanju? Ne morate dogovoriti sve do zadnjeg detalja, ali puno je lakše planirati ako na početku znate na čemu ste.

Dakle, pozitivne stvari zajedničkog života u najmu je što bi se troškovi života svakome trebali smanjiti. Mnogi stanodavci, kada iznajmljuju po cijeni od 600 eura, ne namjeravaju sniziti stanarinu samo zato što je netko sam, niti će je povisiti što u stanu boravi dvoje ljudi.

A podjela 600 na 300 omogućuje bogatiji kućni budžet, kao i podjela režijskih troškova. Struja, plin grijanje, troškovi mrežnog operatera, sve to sada se dijeli na dvoje i život je iznenada upola jeftiniji.

I troškovi za hranu će se dijeliti, no ne moraju se nužno smanjiti. Sve ovisi o vašim prehrambenim navikama. Ako ste prije jeli s nogu ili živjeli na dostavi, mogli biste ponešto uštedjeti ako se odlučite na kuhanje. No, ako ste ranije životarili, a vaš sustanar se želi kvalitetno hraniti, možda ćete izdvajati nešto više.

Jedna od pozitivnih, ali i potencijalno negativnih strana, može biti namještaj koji ste oboje donijeli ili koji ste oboje željeli donijeti iz prethodnih stanova. Plus je svakako što ćete na tom području biti "pokriveni" i nećete možda morati ulagati u nove stvari ili kućanske aparate. No, potrudite se biti i fleksibilni i suptilni da ne bi izbila "dekorativna" svađa.

No ako vam, na primjer, njegov ružni tepih ne da mira, sjetite se da ćete ga usisavati zajedno, jer zajednički život trebao bi podrazumijevati i dijeljenje kućanskih poslova. Znači, dobra je stvar što stan više ne morate održavati sami. Također, bilo kakav drugi problem nastao u stanu, kao slavina koja curi ili zaštopani WC, sada je zajednički problem, što može donijeti manje stresa.

Negativna strana zajedničkog najma je sigurno trenutno stanje na tržištu. Naime, dobar stan je jako teško naći i vrlo su skupi. Ako dođe do svađe i prekida, jedna se strana mora iseliti i pronaći nešto, a to bi mogao biti dugotrajan i mukotrpan proces. Usto, kako cijene doslovno galopiraju, moglo bi se lako dogoditi da su veće nego kada je par započinjao zajednički život.

Ako ste pak sigurni da je vaš odnos spreman na nešto veće i trajnije, možete razmišljati o kupovini zajedničke nekretnine.

Cijene nekretnina također su vrtoglavo narasle, no može vas tješiti činjenica da nakon otplate kredita, koja će trajati većinu vašeg život, imate nešto svoje. S obzirom na to da kupovina stana znači da će to biti nešto trajnije i s većim ulaganjima, pristupite joj promišljeno i odgovorno.

Kada prvu zajedničku nekretninu kupujete s nekim drugim, to mogu biti slatke brige, ali i nešto vrlo ozbiljno čemu morate pristupiti odgovorno i promišljeno.

1. Dogovor kuću gradi i glavu čuva

Kupujete li stan ili kuću? Koje veličine? U kojem dijelu grada? Što kaže vaš partner, koji su njegovi prioriteti? Je li vam oboma bitno da vaš zajednički prostor bude što bliže radnom mjestu ili u zoni tramvaja ili pak da je udaljen od gradske vreve?

Dakle, ne kupujete stan da biste se iz njega selili za tri godine. Razmislite što će vam dugoročno odgovarati.

No još su važniji financijski dogovori. Tko od vas dvoje diže kredit? Hoće li druga osoba biti jamac? Ima li netko ušteđevinu koju će uložiti? Tko će biti vlasnik stana ili kuće, na koga će ona glasiti? Bez obzira na brak ili izvanbračnu zajednicu, hoćete li napraviti neki ugovor kojim ćete se zaštititi?

Sve su to pitanja koja vam se u trenutku kupovine čine smiješnima i kao da se vas ne tiču jer vi nećete biti "jedni od onih", ali nemojte se zavaravati, već razmišljajte unaprijed da se ne biste poslije našli u problemima.

2. Treba li vam stručna pomoć?

Ako prvi put kupujete nekretninu, a većinom je to tako, možda je dobra ideja za to angažirati stručnjaka koji će vam biti pri ruci za sve detalje i pitanja. Agent za nekretnine ima više iskustva na tom području, može umjesto vas istražiti ono što vas zanima, a jednako tako preko njega možete slati svoje ponude kojima će on pregovarati s prodavateljem stana.

Potražite agenta s iskustvom ili na preporuku, jer na tržištu ih je sada zaista jako puno, no, na žalost, ne znaju svi što rade. Također, imajte na umu da ćete agenciji morati platiti određenu proviziju za agentov posao.

Osim agenta, dobar potez može biti i angažman odvjetnika specijaliziranog za nekretnine. On može pregledati papire i utvrditi je li vlasništvo nad stanom čisto, postoje li kakve prepreke za kupovinu, je li vam što prešućeno. Također, može pregledati i kupoprodajni ugovor te vam pomoći da taj proces prođe glatko.

3. Razmislite o svim troškovima

Ne zaboravite i na dodatne troškove koji mogu nastati tijekom ove kupovine. Osim agencijske provizije i naknade za odvjetnika, možda ćete morati platiti i porez na nekretninu osim ako ne kupujete stan u novogradnji. Ako kupujete stariji, odnosno stan u kojem je već netko živio, mislite li ga preuređivati?

Pokušajte izračunati koliko će vas stajati preuređenje jer ti troškovi također mogu uzeti maha. Treba li mijenjati stolariju ili kompletno obnoviti kupaonicu? To bi vas moglo dosta koštati. Kozmetički popravci poput krečenja neće, pak, iziskivati prevelik budžet.

Imate li vi i partner ili partnerica neki namještaj iz stanova u kojima ste živjeli prije? Kao i kod zajedničkog najma, to bi mogao biti i minus. I ovdje morate biti fleksibilni, samo razmišljate da je to namještaj koji ćete imati godinama i da je namijenjen za vaš, a ne podstanarski stan. Dakle, vjerojatno ciljate na kupovinu kvalitetnijih komada, pa možete biti stroži prilikom odabira.

4. Kolike su nam režije?

Jeste li, pak, razmišljali o samim troškovima koji vas čekaju u vašem životnom prostoru? Na primjer, ako kupujete stan u starijoj zgradi, bilo bi dobro provjeriti toplinsku izolaciju i energetski certifikat. Tijekom zimskih mjeseci to može igrati itekako važnu ulogu kod vaših računa za grijanje.

Također, na koji način se zgrada grije. Je li to struja, plin ili preko toplane? Koliki su bili računi prethodnog vlasnika kroz zimske mjesece?

Nemojte zaboraviti provjeriti cijenu pričuve, niti u kakvom je stanju zgrada. Jer ako je pričuva minimalna, to vas na početku može razveseliti jer nećete morati izdvajati previše sredstava. No, ako će zgradi uskoro trebati obnova zbog krova koji prokišnjava, pričuva bi lako mogla "skočiti" na dvostruko veći iznos. Uz ratu kredita koju plaćate mjesečno, dodatni visoki računi vam sigurno neće izmamiti osmijeh na lice.

Prednosti zajedničkog života

Podjela troškova: hrana, režije, stanarina, rata kredita, što dovodi do većeg zajedničkog budžeta.

Zajedničko rješavanje problema: uvijek imate osobu za razgovor ako vas nešto muči ili ako s njom morate nešto raščistiti. Također, bilo kakve kvarove u stanu ne morate više sami rješavati.

Kućanski poslovi i obveze se dijele na dvoje, tako da imate više vremena. Usto, ako zaboravite otići do trgovine, možda ono drugo taj dan može obaviti kupovinu.

Pozitivan utjecaj na odnos: viđate se češće, provodite više vremena zajedno, ne morate putovati od stana do stana...

Negativne strane

Potencijalni rastanci mogu dovesti do financijskih problema, ali i emocionalnog kosa radi dogovora oko prostora i svega što ide oko toga.
Manjak privatnosti - ako ste naviknuli imati kupaonicu ujutro samo za sebe ili da vas nitko ne ometa u kuhinji dok kuhate, sada ćete se morati prilagoditi.

Suživot iznese na vidjelo sve mane onog drugog - zato je potrebno puno kompromisa i fleksibilnosti. Vjerojatno ćete kod svog partnera naći stotinu stvari koje vas neodoljivo živciraju, no to je jednostavno tako.

Rutina: parovi koji žive zajedno lako upadnu u rutinu i može im postati dosadno, pa će nostalgično pomisliti kako im je bilo uzbudljivije dok nisu živjeli zajedno. Zato na odnosu trebaju svakodnevno raditi i prihvatiti da se stvari mijenjaju i razvijaju.

Čitajte i druge tekstove autorice Sanje Bubalo koja piše prvenstveno o biznisu i financijama, ali ima i korisne životne savjete.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.