halloween, bundeva, pumpkin
Izvor: Pixabay
ZABAVA ZA CIJELU OBITELJ

[VIDEO] Koju bundevu odabrati i kako je izdubiti za Noć Vještica

Prije svega treba znati kako je uopće nastao običaj rezbarenja bundeva za Noć Vještica odnosno Halloween. U irskom folkloru još od 16. stoljeća postoji priča, i nekoliko varijacija na nju, o Jacku O'Lanternu. Ukratko - Jack je bio zao pa nije mogao u raj. Zamjerio se i Vragu pa nije mogao ni u pakao. Na kraju je osuđen na vječno lutanje u mraku između raja i pakla. Sa sobom je nosio repu jer mu je to bila najdraža hrana. S obzirom da je bio u mraku, Vrag mu je ipak dobacio malo vatre koju je zločesti Jack stavio u repu i tako si napravio lampu, odnosno fenjer. To je brzinska verzija priče, ako vas zanima cijela (zanimljiva je, stvarno) možete je pročitati na ziher.hr.

Tako je ta priča krenula iz Irske, ali Irci nisu imali bundeve, nego su rezbarili krumpire, tikve, repe i slično povrće da bi se obranili od zlog Jacka. Ipak, nisu ni Irci originalni u tome nego su, navodno, taj običaj preuzeli od Kelta koji su u izrezbareno povrće stavljali žeravicu da bi otjerali zle duhove za vrijeme Samhaina, festivala koji su slavili 31. listopada. Bundeve su ušle u priču i postale hit tek kada su Irci emigrirali u Ameriku. 

Što god mislili o tom običaju, vjerovanju i svim stigmama i 'amerikanizaciji' koje se vežu uz pojam Noći Vještica i likova i lampiona od bundeva – jedno je sigurno – to je odlična zabava za cijelu obitelj, pogotovo za veselo i kreativno druženje s djecom.

Sada kad imate otprilike uvod u to kako je nastala cijela ta priča i pompa oko rezbarenja bundeva, možete se primiti posla!

Koju bundevu odabrati

Nije svaka bundeva dobra za ove aktivnosti. Prvenstveno je važno da se može dobro rezati, a to možete isprobati tako da je podignete i provjerite koliko je teška. Što je teža to ju je teže i rezati. Treba imati čvrstu koru i ne smije biti oštećena ili mekana na dijelovima.

  • Butternut bundeva ima lijep i elegantan oblik kruške. Kora im je svijetla, bez ljuskica i utora te vrlo glatka, što je prednost ako je odaberete za svoje kreativne trenutke rezbarenja.
  • Hokkaido bundeva je poput superzvijezde među bundevama – popularna je za razna jela, a njen je oblik idealan za široki osmijeh i još poneke dodatke na zastrašujućem liku.
  • Halloween bundeva, zvana i Ghost Rider, posebna je bundeva koju se najčešće koristi za rezbarenje jer je lijepo oblikovana, nema tvrdu koru i vrlo je jednostavna za obrađivanje.

Kako izrezbariti bundevu

Nakon što ste odabrali bundevu koja vam odgovara, pripremite radni prostor. Zaštitite stol, pripremite jedan veći i jedan manji nožić, naravno, pazite na djecu kada su noževi u pitanju, pripremite zdjelu ili vreću za otpatke i zabava može početi.

  1. Prvo trebate odrezati vrh bundeve, odnosno napraviti joj kapicu. Budite pažljivi dok to radite kako bi kapica mogla ponovo lijepo sjesti na vrh. Otvor neka bude dovoljno velik da možete jednostavno očistiti koštice i meso bundeve. Koristite čvrst i oštar špičast nož koji će lako kliziti kroz bundevinu koru. I svakako pazite na sve prstiće da ne bi bilo krvi na sve strane.
  2. Velikom žlicom izvadite koštice i unutrašnjost, odnosno meso bundeve. Budite detaljni i precizni dok ovo radite jer će vam to olakšati cijelu priču, a i bundeva će dulje trajati.
  3. Prije no što krenete izrezivati lice i druge dodatke na bundevi, crnim flomasterom nacrtajte ono što želite izrezbariti da biste bili sigurni da će bundeva dobiti izgled koji vi želite. Tu pustite mašti na volju jer bundeve ne trebaju uvijek imati lice, možete raditi različite slike i obrise. Sve je stvar kreativnosti.
  4. Kada ste sve navedeno napravili, u bundevu možete staviti malu zapaljenu svijeću, naravno uz oprez, pogotovo ako su djeca u blizini. Alternativa tome je mala baterijska svjetiljka.
  5. SAVJET PLUS – da bi vaš bundevasti lik što dulje trajao bez neželjenih mirisa možete je oprati octom. To će uništiti bakterije koje su zaslužne za truljenje. Druga je opcija pošpricati je izvana i iznutra lakom za kosu. Bundevu je najbolje držati na hladnijem mjestu bez direktnog sunca.

Ne morate se ograničavati s veličinom i oblikom bundeva. Mašta može svašta, stoga koristiti velike, male, nepravilne, pravilne, svih boja i oblika. Za ukrašavanje možete iskoristiti gumbe, folije, sunčane naočale, papir u boji, kape, šešire, grančice, a možete ih i bojati temperama ili vodootpornim flomasterima. I neka zabava počne! 

Uz ove sve savjete, možete u videu pogledati kako se to radi, a i dobiti neke kreativne ideje!

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.