tepih, čisti tepih
Izvor: yuanjie221/Pixabay
ZA ČIST I MIRISAN DOM

Tri koraka do čistih tepiha bez puno muke

Zbog svoje mekoće, ljepote, udobnosti i dekorativnog efekta prostoru tepisi su nezaobilazan dodatak u gotovo svakom domu. Međutim, oni su također generatori prašine, prljavštine i mamci za mrlje. Stoga ih ponekad treba temeljito očistiti.

Osim redovnog usisavanja tu je i nekoliko drugih načina koji će vaše tepihe pretvoriti u prekrasne, čiste i mirisne podne prostirke.

Usisavanje

Ako imate naviku hodati u cipelama po stanu, ili vaši gosti to čine, redovno usisavanje mora biti obavezna aktivnost ako želite smanjiti prljavštinu. Naime najveći dio nečistoća u tepih se unosi obućom.

U čišćenju tepiha važnu ulogu ima usisavač, on treba imati veliku usisnu snagu da bi uspio izvući i najsitniju prašinu koja se zavukla duboko u vlakna. Razmaknite sav namještaj s tepiha i usisavajte čvrstim i sporim pokretima da biste izvukli što više prašine i druge prljavštine.

Uklanjanje mrlja

Prije no što krenete uklanjati mrlje s tepiha, obavezno ga dobro očistite usisavačem jer ćete tako, između ostalog, bolje vidjeti gdje su sve te mrlje i mrljice.

Za borbu s mrljama treba vam sredstvo za uklanjanje mrlja. Nanesite ga na mrlju i nježno utrljajte pamučnom krpicom. Nemojte pretjerivati s količinom sredstva i pritiskom jer možete oštetiti tepih. Pričekajte oko sat vremena da se sredstvo potpuno osuši.

Upozorenje - prije nego se odlučite na bilo koje sredstvo za čišćenje tepiha, obavezno provjerite postojanost boje tepiha. To možete učiniti tako da na neko vrlo malo područje tepiha koje nije izloženo (npr. ispod kauča ili stola) nanesete malo sredstva i pustite da se osuši. Također, imajte na umu da su tepisi od različitih materijala stoga svakako provjerite na uputama sredstva za čišćenje smije li se koristiti na svim materijalima, a naravno i kako se točno koristi.

Za uklanjanje mrlja možete koristiti i sodu bikarbonu. Dovoljno je na mrlju posipati malo sode bikarbone, pustiti nekoliko sati da djeluje i onda usisati. 

Osvježavanje tepiha

Ovo je zapravo završni korak koji će vašem tepihu vratiti 'mladost'. Za to možete koristiti osvježivač u obliku spreja ili pjene kojeg trebate nanijeti na tepih i ostaviti da se prirodno osuši.

Ako želite prirodnu verziju osvježavanja tepiha, možete pomiješati sodu bikarbonu i vodu, staviti tu smjesu u bočicu s raspršivačem, poprskati tepih i ostaviti da se prirodno osuši preko noći, a potom ujutro usisati ostatak.

Jednostavan recept za čišćenje tepiha sodom bikarbonom

Čišćenje tepiha sodom bikarbonom jedan je od najjednostavnijih načina za uklanjanje neugodnih mirisa iz tepiha. No i s time treba paziti, jer ako je velika vlaga u prostoru, soda bikarbona se može zavući među vlakna i napraviti veliku štetu, jer ju je tada gotovo nemoguće usisati.

Treba vam:

  • bočica s raspršivačem
  • pola litre vode
  • dvije velike žlice sode bikarbone

Vodu i sodu bikarbonu stavite u bočicu s raspršivačem, dobro promućkajte, pričekajte da se soda bikarbona potpuno otopi i akcija čišćenja može početi!

Ako vam se ništa od ovoga ne da ili su možda mrlje toliko tvrdokorne da ne ovi načini ne pomažu, odnesite tepih na stručno pranje. U svakom slučaju, na koji god način da očistite tepih, pokušajte ga održati čistim što dulje.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.