balkon, vrt, cvijeće, biljke
Izvor: Pixabay
PROLJETNI RADOVI

Svoj zeleni balkon iz snova možete napraviti i sami

Vrtovi su postali jedan od najtraženijih dodataka pri kupnji nekretnina diljem svijeta, ali zbog visokih cijena takvih nekretnina mnogima je to apsolutno nepriuštivo, pogotovo u gradovima. Oni koji su uspjeli doći do stana s balkonom ili terasom, pokušavaju ih pretvoriti u savršene male vrtove. Stoga i vi ovog proljeća napravite svoj jedinstveni balkonski vrt. Već s nekoliko manjih ili većih tegli stabala, cvijeća ili začina možete svojih par četvornih metara u gradu pretvoriti u pravo malo prirodno carstvo.

Jedini 'zeleni prostor' za mnoge stanovnike grada, ako su te sreće da imaju stan s balkonom ili terasom, je upravo pretvaranje tog prostora u pravu malu relaksirajuću oazu. I to ne bi smjelo biti prepušteno slučaju. Ako si ne možete priuštiti stručnjaka koji će se profesionalno posvetiti vašem balkonu ili terasi, slijedeći neke trikove i sami možete doći do predivnih rezultata. No pri uređenju ne zaboravite razmisliti o cijelom balkonu - ograde, pod, zidovi...

Prije nego što krenete u stvaranje prirodnog carstva na balkonu, pametno je odgovoriti na par pitanja:

  • Želite li stalno boraviti na balkonu ili vam služi samo kao predivni izlog zelenila?
  • Koliko imate mjesta za namještaj (stol, stolci, fotelje i sl.)? Naime, ako želite staviti namještaj na mali balkon, morat ćete staviti i manje zelenila.
  • Je li balkon zatvorenog ili otvorenog tipa?
  • Koliko ima sunca i/ili hlada? Naravno, neke biljke ne podnose previše sunca, a neke ga baš obožavaju.
  • Što kad vas nema, tko će se brinuti o njemu? Imate li susjede koji će vam doći zalijevati ili ste pak samo kratko odsutni pa ćete morati pronaći biljke koje ne iziskuju previše zalijevanja ili ćete se morati pobrinuti i za sustav navodnjavanja, što je ipak skuplja varijanta.
  • Gledate li slobodno iz neke prostorije na njega ili vam smetaju zavjese ili nešto drugo što zaklanja pogled?
  • Borave li na balkonu kućni ljubimci, mala djeca i je li tko alergičan na neke biljke? Naime, neke biljke su otrovne ako ih životinja ili dijete pojedu, neki su alergični na neke biljke, povrće, voće...
  • Koji je vaš stil?  Je li to vaš stan i koliko novca možete izdvojiti za uređenje? Bitno je da uživate u tom balkonu i da je vama i vašim ukućanima lijepo. Naime, sve ovisi o vremenu koje provodite u stanu. Ako ostanete samo nekoliko godina, najbolje je investirati u prekrasne biljke koje možete nositi sa sobom, ali možete, za početak, odabrati jeftinije teglice. Ako je vaš stan, možete postupno kupiti lijepe, čvrste i otporne posude. Ulaganje u balkon je kao ulaganje u automobil. Ili ćete uložiti više i to će trajati dugo, ili ćete uložiti malo pa ćete morati kupiti sve opet nakon par godina, piše ITF Design.

Vrt na balkonu

Foto: KatyaErshova/Pixabay

Pažljivo odaberite teglice i zemlju za vaše biljke

Veličina, širina i kvaliteta teglica i vrsta zemlje (i njihove prihrane) ključni su za zdrave biljke.

Često je najbolje odabrati masivne glinene posude, no ako si ih ne možete priuštiti u redu su i one plastične. No svakako dobro provjerite jeste li ih dobro učvrstili, pogotovo ako ih stavljate na ogradu ili zid da ih, na primjer, vjetar ne bi srušio, raznio i uništio ne samo teglicu i biljku, već i nečiju glavu ili vozilo. Također, ne zaboravite uz teglice uzeti i tanjuriće kako se višak vode i zemlje ne bi izlijevao i prljao vam prostor.

Za vodoravnu ogradu, idealne su posude za biljke penjačice, a za uspravne ograde ili one betonske možete nabaviti tegle za cvijeće koje se objese na ogradu i postaviti u njih različite padajuće biljke puzavice.

I ne morate uvijek kupovati. Ako imate stare staklenke, drvene posude, keramičke posude, limenke, možete napraviti od njih posude za cvijeće ili ih iskoristiti kao različite ukrase, primjerice, za svijeće.

Za ukrašavanje zidova ili praznih prostora, postoje i vertikalne teglice za sadnju biljaka. To je odličan način kako posaditi više biljaka jednu iznad druge. Ljestve ili rešetke za biljke penjačice, kao što su jasmin, bršljan ili loza, mogu popuniti uglove na drugačiji način, no pripazite da ne počnu pronalaziti put do pukotina i susjeda.

Vrt na balkonu

Foto: Broesis/Pixabay

Također, različite biljke (poput citrusa ili kaktusa) traže i različitu vrstu zemlje. A treba razmišljati i o prihrani, jer i biljke, kao i ljudi, trebaju hranjive tvari za što kvalitetniji i zdraviji život.

Ako je balkon na prejakom suncu, super je razmisliti kako biljke zaštiti od isušivanja, a to se može malčiranjem, piljevinom ili sijenom. Prije sadnje, na dno posude stavite i kamenčiće kako biste osigurali drenažu, odnosno dobro ocjeđivanje viška vode.

Pazite i da ne natrpate mali prostor sa suvišnim teglicama i biljkama jer nećete imati prostora za uživanje kada se sve to razgrana.

Odabir biljaka prilagodite klimi u vašem gradu i na vašem balkonu

Kao što i ptice na grani znaju, nisu sve biljke za kontinentalne predjele kao što nisu sve ni za morske. No s pravilnom brigom i zaštitom, sve se može. Isto tako, nije tajna da će balkon s više sunca bolje pridonijeti uzgoju vaših biljaka, no ne morate se bojati polusjene, hlada ili vjetrovitih prostora. Neke sorte zapravo je najbolje uzgajati u polusjeni ili hladu, poput začina kao što je peršin ili većina salata, cvijeća kao što su begonije, akvilegije ili geranije. Dok, na primjer, paprati ili trave podnose vjetrovita područja. No imajte na umu da biljke koje rastu na vjetru mogu trebati više vode nego inače.

Idealna temperatura za rast mnogih biljaka je od 18 do 24 Celzija.

Vrt na balkonu

Foto: Photochur/Pixabay

Koje su biljke prikladne za balkone

Mnogo je biljaka, voća, povrća i začinskog bilja koje može predivno rasti na balkonu. Među njima su jaglaci, maćuhice, patuljaste perunike, narcise, tulipani, geranije, rajčica, salata, grašak, timijan, kadulja, vlasac, ružmarin... Uz toliki izbor, vašoj sreći i mašti nema kraja.

Ovisno koliko je kasno sezona počela, možete ih saditi iz sjemenki, gomolja, kupiti manje ili veće sadnice, nabaviti veća ili manja stabla, grmlje... 

Vrt na balkonu

Foto: Kalcommodore/Pixabay

Zimzeleno bilje i cvijeće

Idealno je odabrati višegodišnje biljke, pogotovo one koje cvjetaju nekoliko mjeseci godišnje, kao i trajnice. Dugoročno se svakako isplate jer se ne treba trošiti novac svake sezone ili godine. Nije na odmet pitati cvjećara ili vrtlara da vam preporuči što bi u vašem kraju najbolje izdržalo i koja biljka zahtjeva više hlada, sunca, vode...

Povrće, voće i začinsko bilje

Mali jestivi vrt na balkonu je nešto što svi možemo imati, a može ga se uzgojiti u teglicama. Naravno, nemojte očekivati velike količine, ali mogu biti dovoljne za par jela ili za uživanciju (pogotovo djece). A nema boljega od onoga iz vlastitog i kontroliranog uzgoja.

Osunčani balkoni, koji gledaju na jug i jugozapad, idealni su za mnoge jestive biljke. Ako ste se odlučili za cherry rajčice, mrkve, paprike i neke mahunarke, osigurajte im dovoljno visoke tegle da imaju prostora za rast. Za koje god se povrće odlučili, redovito ga zalijevajte ali ne pretjerujte da ne istrune ili da ne budu plodovi prepuni vode. Podsjećamo da ćete većinu povrća morati ponovno posaditi sljedeće sezone. Ali ako se odlučite, na primjer, za blitvu, nju je dovoljno često porezivati i imat ćete divnu namirnicu dugo vremena.

Ako želite voće, možete razmisliti o lozi koja se može penjati i davati predivno grožđe. Također su popularna i stabalca limuna, kumkvata i naranče, ali njih ćete tijekom zimskim dana (ako ste na kontinentu) morati posebno zaštiti od smrzavanja.

Za mali mirisni začinski vrt idealno mjesto su balkonske ograde i viseće tegle. Uvijek popularni začini su bosiljak, menta, majčina dušica i izdrživiji začini poput ružmarina, lavande i kadulje. 

Vrt na balkonu

Foto: Heibergerwork/Pixabay

Grmlje i zaklanjanje pogleda

Ako imate susjede koji vole virkati u vaš stan i balkon, grmlje je idealno za zaklanjanje neželjenih pogleda. No morate paziti da nabavite grm koji će rasti do odgovarajuće veličine i koji će se prilagoditi uvjetima okoliša na području u kojem se nalazite, kao što je, primjerice, lovor palma.

Ako ne volite grmlje, uvijek možete postaviti rešetku na kojoj ćete staviti biljku penjačicu. Penjačice se ne predlaže stavljati na zid da ga ne bi uništile, a treba pripaziti i da ne uzurpiraju susjedov balkon.

Biljke stablašice

Mali balkonski prostori nemaju baš previše mjesta, stoga je par biljka stablašica idealan odabir za takve prostore. Također, određenim stablašicama, kao što je drvo masline ili oleandar, odgovara korijene puštati u ograničenom i kontroliranom prostoru, a na balkonu, uz dovoljno pažnje, može preživjeti i zimu. Osim što ne zauzimaju puno mjesta, stablašice izgledaju jako elegantno, piše Ideal Home.

Što na pod

Osim različitih posuda za biljke koje možete staviti direktno na betonski pod na balkonu ili na popločani balkon, možete staviti i različite umjetne travnjake u prirodnoj zelenoj boji ili crni za moderniju varijantu. Naravno, mogu se staviti i drveni oblutci u obliku sača ili, ako imate dovoljno novca, možete napraviti prekrasan pod od tikovine.

Za one koji imaju veći balkon ili terasu i dio po kojem baš i ne hodaju, postoje čak i biljke poput seduma koje se postave u posebne podne kutije i naprave predivno prirodno tlo, a uz to ne iziskuju puno zalijevanja. Isto tako, moguće je staviti i šumsku mahovinu. Sve to pridonosi intimi i ljepoti vašeg balkona.

I za kraj

Ako imate mjesta, dodajte par balkonskih stolaca, stolić ili ih napravite sami od paleta i stavite par jastuka. Stavite još poneku lampicu ili zaštićenu svjećicu (ne želite požar izazvati, zar ne?), napravite koktelčić, sokić i čitajte knjigu ili uzmite čašu vina s partnerom ili zdrave grickalice s djecom i uživajte.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.