kuhinja, ploča za kuhanje
Izvor: sferrario1968/Pixabay
ZA GURMANSKE UŽITKE

Struja ili plin, klasika ili indukcija – koju ploču za kuhanje odabrati?

Kuhinja je mnogima najvažnija i/ili najdraža prostorija u stanu ili kući. Ne samo zbog toga što se u njoj pripremaju gurmanske delicije nego i zbog toga što je općepoznato da se najbolja druženja odvijaju upravo u kuhinji.

Osim što ljubav ide kroz želudac, bez hrane ne možemo, a da bismo mogli nešto pojesti trebali bismo (barem ponekad) nešto i skuhati. A da bi kuhanje bilo što bolje, ekonomičnije i praktičnije dobro je odabrati odgovarajuću ploču za kuhanje. Na tržištu su trenutno najpopularnije tri: električna, indukcijska i plinska. Ili pak kombinacije tih ploča.

Električna ploča za kuhanje

Ova se ploča nalazi u mnogim domaćinstvima. Nije nikakva novost. Električna ploča radi na principu da zagrijava skoro cijelu svoju površinu, odnosno krug za kuhanje. Unatoč vrlo preciznom određivanju jačine zagrijavanja, troši mnogo energije, pogotovo ako je starijeg datuma proizvodnje. Suvremene su nešto ekonomičnije, ali to je i dalje ploča koja troši mnogo struje.

električna ploča za kuhanje

Foto: Kamaji Ogino/Pexels

Ova je ploča idealna za osobe koje ne provode mnogo vremena u kuhinji i koje žele jednostavan sustav za pripremanje hrane. Osim toga, relativno je prihvatljiva i cijenom.

Prednosti:

  • za kuhanje nije potrebno posebno posuđe
  • može se nalaziti iznad pećnice
  • jednostavna je za korištenje

Nedostaci:

  • troši dosta električne energije
  • relativno sporo zagrijava hranu/vodu
  • vrlo sporo se hladi
  • teško i sporo se regulira toplina, pogotovo na starijim modelima
  • čišćenje zahtijeva vremena i strpljenja zbog dugog vremena hlađenja, ali i zagaranja hrane koja završi na ploči
  • kad nema struje, nema ni kuhanja

Indukcijska ploča za kuhanje

Ove su ploče sve popularnije u kućanstvima. Kuhanje na indukciju temelji se na brzom principu zagrijavanja posuđa, odnosno hrane, elektromagnetizmom. Indukcijska staklokeramička ploča zagrijava posuđe na točno naznačenim krugovima na ploči, a pritom koristi magnetno polje koje toplinu usmjerava prema posuđu, dok ostatak ploče ostaje nezagrijan.

indukcijska ploča za kuhanje

Foto: p_kennedy123/Pixabay

Između posuđa za kuhanje i ploče stvara se elektromagnetska reakcija koja utječe na zagrijavanje dna posuđa i to isključivo u trenutku kada se posuđe nalazi na ploči. Što znači da se ploča neće zagrijavati čak i ako je uključite ali ne stavite posuđe. Upravo je zbog toga potrebno koristiti posebno posuđe s magnetnim dnom koji će omogućiti stvaranje veze s pločom, a samim time i njen rad.

Jednostavan test kojim možete provjeriti je li posuđe prikladno za indukciju je da na njegovo dno postavite običan magnet, poput onog s hladnjaka. Ako se magnet drži za dno posude ona je prikladna za indukciju, ako ne - na indukcijskoj ploči ona neće funkcionirati.

Prednosti:

  • brzo zagrijavanje vode/hrane
  • izrazito precizno reguliranje topline
  • mogućnost pauziranja kuhanja
  • energetska učinkovitost – ušteda struje, a samim time i novca
  • najsigurnija opcija (brzo hlađenje ploče, opasnost od opeklina izrazito je mala)
  • lakše čišćenje zbog brzog hlađenja

Nedostaci:

  • potrebno je koristiti posebno posuđe
  • indukcijska ploča jedna je od skupljih opcija
  • treba voditi računa o jačini priključka pri instalaciji
  • ispod nekih indukcijskih ploča ne može se ugraditi pećnica
  • prilično je glasna dok radi
  • kada nema struje, nema ni kuhanja

Plinske ploče za kuhanje

Plinske ploče su vjerojatno najpopularnije opcije za kuhanje. Njihova je prednost uglavnom bila ekonomičnost, s obzirom na to da je plin jeftinija opcija od električne energije, pogotovo ako je kućanstvo spojeno na gradski plin pa se ne treba brinuti o nabavci i mijenjanju plinskih boca. Iako, to pitanje cijene se u zadnje vrijeme mijenja s obzirom na poskupljenje plina.

plinska ploča za kuhanje

Foto: sferrario1968/Pixabay

Prednosti:

  • ekonomičan odabir za one koji su spojeni na gradski plin
  • može se nalaziti iznad pećnice
  • najjeftinija opcija pri kupovini ploče za kuhanje
  • ne ovisi o električnoj energiji
  • prikladna za sve tipove posuđa
  • velika preciznosti reguliranja topline

Nedostaci:

  • otvorena vatra
  • teže čišćenje
  • curenje plina
  • briga o plinskim bocama kada ne postoji opcija spajanja na gradski plin
  • duži period zagrijavanja hrane/vode

Što god da preferirate, dobro promislite o tome što je najisplativije upravo za vas i vaše životne, odnosno kulinarske navike. No vjerojatno je najbolja opcija imati kombinaciju električne (klasične ili indukcijske) i plinske ploče za kuhanje za slučaj privremene obustave jednog od tih energenata.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.