koraci
Izvor: Gerd Altmann / Pixabay
PROMJENA REŽIJA I DOKUMENATA

Što MORATE napraviti nakon kupnje stana

Kupili ste stan. Ako ste imali sreće, brzo ste to riješili. No vaš posao nije gotov, slijedi ispunjavanje mučne papirologije. Slijedite ove korake i nećete imati problema!

Sretni ste i zadovoljni jer je muka potrage završila, ali počinje druga faza - morate sve režije dosadašnjeg vlasnika 'prebaciti na sebe'. Inače to rade i agencije za kupoprodaju nekretnina koje to naplaćuju kroz svoju proviziju.

Prvi korak

Potpisati kupoprodajni ugovor kod javnog bilježnika (ako kupujete stan na kredit, to svakako morate). Javni bilježnik će ga onda odmah poslati na uknjižbu u gruntovnicu, tako da ne morate šetati tamo. Isto tako, prilikom preuzimanja stana, napravite zapisnik u kojemu ćete napisati točno stanje svih brojila. Taj zapisnik potpisuju i kupac i prodavatelj.

Drugi korak 

U nekoliko primjeraka kopirajte kupoprodajni ugovor i zapisnik o preuzimanju stana te skenirajte oba dokumenta. Naime, na nekoliko adresa ćete morati slati e-mail (ili poštu, kako želite) s tim dokumentima. Predlažemo pet primjeraka svakog dokumenta.

Treći korak

Jednom kada se uknjižite kao vlasnik u gruntovnici, spremite taj vlasnički list na računalo, a možete ga i isprintati. Trebat će vam. Vlasnički list možete potražiti OVDJE, a za one vlasnike čiji su vlasnički listovi u knjizi položenih ugovora to možete učiniti OVDJE.

Četvrti korak

Javite se predstavniku suvlasnika i upravitelju zgrade. Svakako morate imati broj predstavnika suvlasnika i broj upravitelja, pogotovo njihov broj za hitne intervencije. Predstavniku suvlasnika pripremite kopiju kupoprodajnog ugovora (ako ne želite da vidi cijenu po kojoj ste kupili stan, precrtajte crnim markerom) i vlasnički list (ako traže). Možete im te dokumente dati 'uživo' ili e-mailom (svakako savjetujemo e-mailom).

Peti korak

Javite se komunalnom poduzeću. Npr. za Zagreb javite se Zagrebačkom holdingu. Na ovome linku možete vidjeti što treba. Ispunite zahtjev, priložite kupoprodajni ugovor ili drugi dokument te pošaljite na pozivni.centar@zgh.hr i na gskg@gskg.hr.

Šesti korak

Promjena operatora električne energije. Nekoliko je mogućnosti koje možete odabrati - od 'klasične' Elektre, do HEPI-ja ili drugih privatnih kompanija. Ono što u svakom slučaju trebate jest ispuniti zahtjev s osobnim podacima i podacima o mjernome mjestu te ih poslati ili opskrbljivaču koji trenutno pruža uslugu energije ili novome opskrbljivaču kojeg ste odabrali. Primjerice, HEP Elektri javljate se OVDJE, za HEPI OVDJE ili za E-ON se javljate OVDJE.

Ostalo je još ŠEST koraka:

  • promjena korisnika u vodooopskrbi
  • promjena korisnika u HEP Toplinarstvo
  • promjena korisnika u plinari
  • promjena adrese za telekom operatera
  • promjena dokumenata
  • promjena adrese u banci te svim programima pogodnosti

O tome možete pročitati OVDJE