Energetski certifika
Izvor: ZGRADOnačelnik.hr
PROPISI

Što je energetski certifikat i zašto ga morate imati

Četiri su (zakonski propisana) razloga zašto nekretnina mora imati energetski certifikat. Postoji i peti razlog, a to je ako se (su)vlasnik nekretnine (kuće ili zgrade) prijavljuje na neki od javnih poziva tijela javne vlasti (u većini slučajeva riječ je o pozivima za subvencioniranje energetske obnove i pozivima za subvencioniranje ugradnje obnovljivih izvora energije). 

Zakonom o gradnji propisano je za koje se zgrade energetski certifikat izdaje i u kojim situacijama ga je obvezno imati, odnosno koji su izuzeci od ove obveze.

Članak 23.

(1) Energetski certifikat zgrade, odnosno njezina posebnog dijela (u daljnjem tekstu: energetski certifikat) izdaje se za zgradu, odnosno njezin poseban dio za koji je potrebno koristiti energiju za održavanje određenih unutarnjih klimatskih uvjeta u skladu s njezinom namjenom, osim za:

  1. zgradu koja se koristi za održavanje vjerskih obreda ili vjerskih aktivnosti
  2. privremenu zgradu čiji je rok uporabe dvije godine ili manje, industrijsko postrojenje, radionicu i nestambenu poljoprivrednu zgradu s malim energetskim potrebama
  3. stambenu zgradu koja se koristi manje od četiri mjeseca godišnje
  4. slobodnostojeću zgradu s ukupnom korisnom površinom manjom od 50 m2

(2) Energetskim certifikatom se predočuju energetska svojstva zgrade, odnosno njezina posebnog dijela
(3) Energetski certifikat izrađuje se elektronički i ispisuje isključivo putem IEC-a (Informacijski sustav energetskih certifikata)
(4) Energetski certifikat važi deset godina od dana njegova izdavanja
(5) Energetski certifikat za zgradu s jednostavnim tehničkim sustavom potpisuje ovlaštena osoba koja ga je izradila, a energetski certifikat za zgradu sa složenim tehničkim sustavom sve ovlaštene osobe i/ili imenovane osobe u ovlaštenoj pravnoj osobi koje su u izradi istog sudjelovale

Vlasnik stambene zgrade (ili stana kao njezinog posebnog dijela) za koju se izdaje energetski certifikat dužan je pak, sukladno članku 24. Zakona, pribaviti energetski certifikat prije:

  • prodaje
  • iznajmljivanja
  • davanja u zakup
  • davanja na leasing te zgrade, odnosno stana

Energetski certifikat izdaje za zgradu, odnosno njezin poseban dio, za koji je potrebno koristiti energiju za održavanje određenih unutarnjih klimatskih uvjeta u skladu s njezinom namjenom. Certifikat se izdaje za zgradu koja jest ili može biti u funkciji, neovisno o godini izgradnje, materijalu od kojeg je izgrađena i slično.

Ujedno, člankom 24. Zakona o gradnji propisano je da je vlasnik zgrade za koju se izdaje energetski certifikat, odnosno njezinog posebnog dijela, dužan prije prodaje, iznajmljivanja, davanja u zakup ili davanja na leasing zgrade ili njezinoga posebnog dijela, pribaviti energetski certifikat te ga mogućem kupcu, najmoprimcu, zakupcu ili primatelju leasinga predočiti, a kupcu najmoprimcu, zakupcu ili primatelju leasinga predati.

Osim toga vlasnik, ali i ovlašteni posrednik u prometu nekretnina, obvezni su u oglasu za prodaju, iznajmljivanje, davanje u zakup ili davanje na leasing zgrade ili njezinog posebnog dijela, koji se objavljuje u medijima, navesti energetski razred (pojam medija definiran Zakonom o medijima i Zakonom o elektroničkim medijima, poručuju iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. 

Čemu služi energetski certifikat pročitajte na portalu ZGRADOnačelnik.hr

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.